Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar galime išmatuoti savo laimę ir kodėl verta tai daryti?

Vertindamas savo laimę balais nuo 0 iki 10 skirčiau sau maždaug šešis. Spėju, kad mano žmona savąją įvertintų bent devyniais. Stengiuosi jai nepavydėti jos natūralaus ispaniško „alegria“, bet kartais būna sunku.
Laimingas žmogus
Laimingas žmogus / 123RF.com nuotr.

Vis dėlto man gerai mintyje turėti tą skaičių – 6 – nes, kaip sako garsi vadovavimo maksima: „Negali valdyti to, ko negali išmatuoti“. Ši maksima paprastai cituojama kalbant apie verslo operacijas, tačiau kaip socialinių mokslų ekspertas galiu jus patikinti, kad ji tinka ir gyvenimo operacijoms. Jei norite patobulinti kokį nors savo gyvenimo aspektą, turite mokėti įvertinti savo pažangą siekiant tikslo – o tai reiškia, kad reikia ją išmatuoti.

Mano straipsnių tikslas yra padėti jums valdyti savo laimę ir jaustis laimingesniems, todėl nenuostabu, kad dažnai apžvelgiu ir nagrinėju laimę matuojančius tyrimus ir apklausas. Nemažai žmonių manęs klausia, ar kiekybinio laimės vertinimo priemonės tikrai tikslios ir patikimos – ir toks klausimas yra pagrįstas.

Taigi praskleiskime užuolaidą. Bet ne tik skatinami intelektualinio smalsumo – pamatysite, kad, supratę laimės matą, patys galite pagerinti savo savijautą ir išvengti kai kurių esminių klaidų.

Geriausias mokslininkų turimas metodas, taikomas siekiant tikrai suprasti, kaip kas nors veikia ką nors kita, yra atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant