Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar geriant daug vandens tikrai galima numesti svorio?

Dažnai teigiama, kad norint numesti svorio, vienas iš dalykų, kuriuos turėtumėte daryti kiekvieną dieną, yra gerti daug vandens. Teigiama, kad vanduo padeda deginti kalorijas ir mažina apetitą, o tai savo ruožtu lemia svorio mažėjimą, rašo „Science Alert“.
Moteris geria vandenį
Moteris geria vandenį / 123RF.com nuotr.

Ar tai tiesa? Į šį klausimą portalui atsakė ekspertai. Jų teigimu, internete galima išvysti daugybę „stebuklingų“ patarimų, kuriuose rekomenduojama gerti tam tikrą kiekį (pvz., 4,5 l per dieną) vandens. Ir tai esą garantuos, jog svoris kris be didesnių pastangų. Deja, šis ir dauguma kitų „patarimų“ yra mitai.

123RF.com nuotr./Vyras treniruotės metu geria vandenį
123RF.com nuotr./Vyras treniruotės metu geria vandenį

1 mitas: vanduo padeda deginti kalorijas

Vienas nedidelis tyrimas, kuriame dalyvavo 14 jaunų suaugusiųjų, parodė, kad išgėrus 500 ml vandens, energijos sąnaudos ramybės būsenoje (kalorijų kiekis, kurį mūsų kūnas sudegina prieš fizinį krūvį) padidėja maždaug 24 proc.

Nors tai gali skambėti puikiai, deja, šis poveikis truko tik valandą. Be to, vidutiniškai 70 kg sveriančiam suaugusiam žmogui už kiekvieną išgertą 500 ml vandens papildomai sunaudotų tik 20 kalorijų - ketvirtadalį sausainio.

Kitame tyrime, kuriame dalyvavo aštuoni jauni suaugusieji, energijos sąnaudos padidėjo tik tada, kai vanduo buvo šaltas kaip ledas. Tokiu atveju išgėrus jo tiriamieji pajuto labai kuklų 4 proc. sudegintų kalorijų padidėjimą.

Taip gali būti dėl to, kad organizmui reikia daugiau energijos, kad vanduo pasiektų kūno temperatūrą, arba dėl to, kad organizmui reikia daugiau energijos filtruoti didesnį skysčio kiekį per inkstus. Ir vėlgi, šis poveikis pasireiškė tik apie valandą, rašo „Science Alert“.

Taigi, nors tai ir įmanoma, realus sudegintų kalorijų kiekis padidėja nežymiai. Pavyzdžiui, net jei per dieną papildomai išgertumėte 1,5 litro vandens, sutaupytumėte mažiau kalorijų, nei jų gautumėte suvalgę riekę duonos.

123rf.com nuotr./Vanduo
123rf.com nuotr./Vanduo

2 mitas: vanduo, vartojamas su maistu, mažina apetitą

Šis teiginys atrodo protingas, nes jei skrandyje yra bent dalis vandens, jame lieka mažiau vietos maistui, todėl galiausiai suvalgote mažiau.

Daugelis tyrimų iš tiesų tai patvirtina, ypač tie, kurie buvo atlikti su vidutinio ir vyresnio amžiaus suaugusiais žmonėmis. Dėl šios priežasties žmonėms, kurie blogai jaučiasi arba turi prastą apetitą, taip pat patariama negerti prieš valgį, nes dėl to jie gali suvartoti mažiau maisto.

Tačiau tyrimų, patvirtinančių, kad vanduo, vartojamas kartu su maistu, padeda numesti svorio, nėra daug. Vienas tyrimas parodė, kad vidutinio ir vyresnio amžiaus suaugusieji per 12 savaičių numetė 2 kg, kai prieš valgį gėrė vandenį, palyginti su žmonėmis, kurie valgio metu negėrė jokio vandens.

Kita vertus, jaunesni (21-35 metų amžiaus) tyrimo dalyviai nepriaugo svorio, nepriklausomai nuo to, ar gėrė vandenį prieš valgį, ar ne.

Svarbu paminėti ir tai, kad šis tyrimas nebuvo „aklas“, t.y. informacija, galinti paveikti dalyvius, buvo atskleista iki tyrimo pabaigos. Todėl dalyviai galėjo sužinoti, kodėl gėrė vandenį prieš valgį ir tai galėjo paskatinti kai kuriuos jų sąmoningai keisti valgymo kiekį, tikintis, kad tai padidins jų svorio pokyčius.

Kita vertus, tai nepaaiškina, kodėl šis poveikis nebuvo pastebėtas jauniems suaugusiesiems, todėl būsimuose tyrimuose bus svarbu išsiaiškinti, kodėl taip atsitiko.

Kaip teigia ekspertai, kol kas aišku tik viena, kad, nors vanduo gali turėti tam tikrą apetitą mažinantį poveikį, atrodo, kad dėl to svoris ilgainiui gali nesumažėti – galbūt tai gali būti susiję su sąmoningais mitybos pokyčiais.

Vida Press nuotr./Žalumynų kokteilis
Vida Press nuotr./Žalumynų kokteilis

Faktas: vien vandens nepakanka

Yra gana rimta priežastis, kodėl vien vanduo nėra labai veiksmingas reguliuojant apetitą. Jei taip būtų buvę, priešistoriniai žmonės galėjo badauti, rašo „Science Alert“.

Nors sotumo jausmas ir nenoras vėl valgyti nėra visiškai susiję su galimybe numesti svorio, tai gali būti naudingas atspirties taškas. Iš dalies sotumo jausmą mums padeda užtikrinti skrandis. Kai maistas patenka į skrandį, jis suaktyvina tempimo receptorius, kurie savo ruožtu lemia hormonų, pranešančių, kad esame sotūs, išsiskyrimą.

Tačiau, kadangi vanduo yra skystis, jis greitai pasišalina iš skrandžio, o tai reiškia, kad jis iš tikrųjų mūsų nepapildo. Dar įdomiau tai, kad dėl skrandžio formos skysčiai gali aplenkti bet kokį pusiau kietą maistą, kuris virškinamas apatinėje skrandžio dalyje.

Tai reiškia, kad vanduo vis tiek gali greitai pasišalinti iš skrandžio. Taigi, net jei jis vartojamas valgio pabaigoje, nebūtinai pratęs sotumo jausmą.

„Jei stengiatės mažiau valgyti ir numesti svorio, per didelio kiekio vandens gėrimas gali būti ne pats geriausias sprendimas. Tačiau yra duomenų, rodančių, kad vanduo, sumaišytas su kitomis medžiagomis (pavyzdžiui, skaidulomis, sriubomis ar daržovių padažais), gali sulėtinti skrandžio turinio ištuštėjimo greitį, o tai reiškia, kad ilgiau jausitės sotūs“, – sako Duane Mellor, įrodymais pagrįstos medicinos ir mitybos vadovas, kurį cituoja „Science Alert“.

Anot jo, nors vanduo ir nepadeda tiesiogiai numesti svorio, jis vis tiek gali padėti numesti svorio, atsižvelgiant į tai, kad tai sveikiausias gėrimas, kurį galime pasirinkti. Daug kalorijų turinčių gėrimų, tokių kaip gazuoti gėrimai ir alkoholis, pakeitimas vandeniu gali būti paprastas būdas sumažinti kasdien suvartojamų kalorijų kiekį, o tai gali padėti numesti svorio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas