Pirmąjį šių metų ketvirtį VMVT dėl viešojo maitinimo įstaigų darbo sulaukė 154 skundų, iš kurių pasitvirtino 31. Tuo metu 2014-aisiais buvo gauti 827 skundai (pagrįsti – 246), 2013-aisiais – 756 skundai, iš kurių 271 buvo pagrįsti.
Kaip naujienų portalui LRT.lt kalbėjo VMVT Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas-valstybinis maisto produktų inspektorius A. Lipnickas, dažniausiai vartotojai skundžiasi dėl patiekalų kokybės ir bendrų higienos pažeidimų – darbuotojų aprangos, nešvarių indų ar netvarkos kavinėse.
„Būna, kad netinka skonio savybės arba patiekalas būna atšalęs, nepatinka serviravimas. Mes visuomet rekomenduojame išspręsti klausimą vietoje, nes patikrinimas gali būti atliktas greičiausiai kitą dieną. Tuomet mums jau būna sunku rasti tą patiekalą, todėl stebime, kokia yra bendra būklė, kokie patiekalai buvo gaminami, iš kokių žaliavų“, – aiškina specialistas.
Bene daugiausiai pažeidimų, anot VMVT atstovų, užfiksuojama smulkiajame versle – mažose kebabinėse, taip pat kinų patiekalus gaminančiose viešojo maitinimo įstaigose.
Ar saugus lauke patiekiamas maistas?
Kaip LRT.lt sakė A. Lipnickas, pagrindinis reikalavimas lauko kavinėms yra užtikrinti tinkamą higienos būklę, kad būtų galima išvengti bet kokio maisto ir teritorijos užteršimo, apsaugoti nuo vabzdžių ir graužikų. Lauko kavinės, kurios yra gatvės teritorijoje, turi gauti savivaldybės leidimą.