Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Ar maistas lauko kavinėse yra pakankamai apsaugotas?

Nors teisės aktai nenurodo, kad lauko kavinėse klientui turi būti atnešamas uždengtas patiekalas, maistas turi išvengti bet kokios taršos, pažymi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovas Algimantas Lipnickas. Etiketo žinovas Arminas Lydeka teigia, kad nė vienam klientui nėra malonu, kai jo mišrainė plevėsuoja lėkštėje, kaupdama gatvės dulkes ar lietų.
Lauko kavinių sezono pradžia Vilniuje.
Lauko kavinių sezono pradžia Vilniuje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmąjį šių metų ketvirtį VMVT dėl viešojo maitinimo įstaigų darbo sulaukė 154 skundų, iš kurių pasitvirtino 31. Tuo metu 2014-aisiais buvo gauti 827 skundai (pagrįsti – 246), 2013-aisiais – 756 skundai, iš kurių 271 buvo pagrįsti.

Kaip naujienų portalui LRT.lt kalbėjo VMVT Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas-valstybinis maisto produktų inspektorius A. Lipnickas,  dažniausiai vartotojai skundžiasi dėl patiekalų kokybės ir bendrų higienos pažeidimų – darbuotojų aprangos, nešvarių indų ar netvarkos kavinėse.

„Būna, kad netinka skonio savybės arba patiekalas būna atšalęs, nepatinka serviravimas. Mes visuomet rekomenduojame išspręsti klausimą vietoje, nes patikrinimas gali būti atliktas greičiausiai kitą dieną. Tuomet mums jau būna sunku rasti tą patiekalą, todėl stebime, kokia yra bendra būklė, kokie patiekalai buvo gaminami, iš kokių žaliavų“, – aiškina specialistas.

Bene daugiausiai pažeidimų, anot VMVT atstovų, užfiksuojama smulkiajame versle – mažose kebabinėse, taip pat kinų patiekalus gaminančiose viešojo maitinimo įstaigose.

Ar saugus lauke patiekiamas maistas?

Kaip LRT.lt sakė A. Lipnickas, pagrindinis reikalavimas lauko kavinėms yra užtikrinti tinkamą higienos būklę, kad būtų galima išvengti bet kokio maisto ir teritorijos užteršimo, apsaugoti nuo vabzdžių ir graužikų. Lauko kavinės, kurios yra gatvės teritorijoje, turi gauti savivaldybės leidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos