Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar persirgus šlapimo takų infekcija ji pasikartoja lengviau?

Gausybę nemalonių pojūčių sukelianti šlapimo takų infekcija – vienas tų susirgimų, kurių pasikartojimo norėtų išvengti bet kas, susidūręs su šia liga. Deja, yra ne viena priežastis, kodėl vieną kartą susirgus šia liga, ji linkusi vėl ir vėl kartotis.
Smurtas šeimoje
Skausmas / 123rf.com nuotr.

Labai dažnai šlapimo takų infekcija išgydoma ne iki galo, tad simptomai atsinaujina, o ilgainiui uždegimas pasiekia ne tik šlapimo pūslę, bet ir inkstus, taigi, ima grėsti pavojus gyvybiškai svarbiems organams. Neišgydytas uždegimas, persimetęs į inkstus, dažnai virsta  inkstų geldelių uždegimu, kitaip vadinamu pielonefritu, kuris gali baigtis netgi inkstų nepakankamumu. Dar vienas kylantis pavojus – kartojantis infekcijai galima susirgti lėtine šlapimo pūslės uždegimo forma, o šiai ligai jau prireiks ilgo ir kantraus gydymo.

Šlapimo takų infekcija paprastai kyla tuomet, kai bakterijos (90% atvejų tai būna E. coli bakterija) patenka į šlapimo takus, prisitvirtina prie gleivinės ir ima daugintis. Tai sukelia įkyrius ir skausmingus pojūčius, tokius, kaip dažnas noras šlapintis, perštėjimas, deginimas ir pan.

Priežasčių, kodėl išsivysto ši infekcija, yra ne viena. Uždegimą gali sukelti peršalimas (štai kodėl susirgimų ypač padaugėja atvėsus orams), kasdienės lytinių organų higienos nesilaikymas, kai kurie su seksualiniu gyvenimu susiję veiksniai, taip pat nusilpęs imunitetas, stresas. Polinkį dažniau sirgti šia liga turi besilaukiančios moterys, taip pat žmonės, sergantys cukriniu diabetu, moterys menopauzės metu.

Statistika: suserga 40–50 % moterų

Kaip liudija statistikos duomenys, šlapimo takų infekcija yra viena iš labiausiai paplitusių bakterinių infekcijų ir paprastai nuo jos dažniau kenčia moterys.  Statistika negailestinga – net 40-50 proc. moterų yra patyrusios mažiausiai vieną šlapimo takų infekcijos epizodą per savo gyvenimą. Nemažai daliai šia liga sirgusių moterų ji pasikartoja.

Šlapimo sistemos infekcijomis labai dažnai serga jaunos, vaisingo amžiaus moterys. Didesnis moterų sergamumas pirmiausia paaiškinamas anatomine sandara: dažniausiai infekciją sukelia iš žarnyno patekusios bakterijos. Kadangi moterų šlaplės anga atsiveria į makšties prieangį, bakterijos lengvai patenka į šlapimo takus lytinių santykių metu ar nesilaikant higienos. Pastebima, kad infekcijos pasikartojimas dažniausiai pasireiškia jaunoms moterims. Šių pasikartojimų priežastys net kelios – tai ir tam tikrų apsisaugojimo nuo nėštumo priemonių vartojimas, ir prasta ar, atvirkščiai, pernelyg kruopšti lytinių organų higiena (pastaruoju atveju infekciją gali sukelti itin parfumuotų higienos priemonių vartojimas). Susirgti šlapimo takų infekcija rizikuoja ir tos moterys, kurios dėvi sintetinius apatinius drabužius, itin aptemptas kelnes ar džinsus.

Neaplenkia nei vyrų, nei vaikų

Žinoma, šis negalavimas neretai užklumpa ir vyrus, jiems ši liga taip pat linkusi kartotis. Tai gali įtakoti kai kurios įgimtos šlapimo takų anomalijos, kurios trukdo visiškai išsituštinti šlapimo pūslei. Vyresnio amžiaus vyrams tą padaryti neretai trukdo padidėjusi priešinė liauka. O jaunesnio amžiaus vyrai dažniau serga panašiais simptomais pasireiškiančiomis priešinės liaukos ar šlaplės infekcijomis. Šlapimo takų infekcija neaplenkia ir vaikų, tiesa, ji dažniau kamuoja pačius mažiausius – ja serga maždaug 5% mergaičių iki trejų metų (nes jų šlapimtakiai trumpesni), to paties amžiaus berniukų — apie 1 %.

Infekcijos pasikartojimą labai dažnai sukelia ir nuolatiniai peršalimai – ši ligos atsinaujinimo priežastis būdinga įvairaus amžiaus žmonėms, kurie savo apranga neprisitaiko prie kintančių orų ir pašąla pilvą, galūnes. Jei infekcija pasireiškia pirmąsyk, itin svarbu išsigydyti iki galo. Priešingu atveju infekcija tampa lėtine ir gali vėl ir vėl kartotis. Taip dažniausiai nutinka, kai organizmas nusilpsta ar peršalama. Būtent netinkamai ir ne iki galo išgydytas šlapimo sistemos uždegimas yra pats pavojingiausias. Paprastai užklupęs pakartotinai, jis būna žymiai aršesnis bei skausmingesnis.

Preparatai su spanguolėmis – ir gydantis, ir pasveikus

Vos pajutus pirmuosius infekcijos požymius, kelią ligai progresuoti galima užkirsti iškart ėmus vartoti spanguolių turinčius maisto papildus. Tačiau simptomams nedingstant, gydytojas gali paskirti medikamentinį gydymą – tokiu atveju ligoniui paprastai skiriama antibiotikų. Tačiau svarbu ne tik tai, kad sergantis žmogus išeitų visą antibiotikų kursą, bet ir lygiagrečiai vartotų spanguolių preparatus. Tyrimais nustatyta, kad antibiotikai neretai įveikia ne visas bakterijas, dalis jų lieka nepašalintos, o spanguolių turintys preparatai sugeba įveikti net ir antibiotikams atsparias bakterijas.

Svarbu, kad net ir pranykus visiems ligos simptomams, kurį laiką dar būtų vartojami preparatai su spanguolėmis – jie efektyviausiai užtikrins, kad liga neatsinaujintų. Kadangi šlapimo sistemos infekcijos neaplenkia ir mažų vaikų, taip pat ir jiems, ne tik suaugusiems, ir sergant ši liga, ir jau persirgus dar kurį laiką verta duoti spanguolių turinčių preparatų – jei vaikas nemoka ar nenori ryti tablečių, galite vaistinėse įsigyti sirupų su spanguolėmis, kurie efektyviai padės išvengti pakartotinių susirgimų. 

Pagerinti savijautą susirgus šlapimo takų infekcija ar norint nuo jos apsisaugoti, gali padėti ir kiti natūralūs preparatai. Labai dažnai ši infekcija užklumpa nusilpus imunitetui. Kad to išvengtumėte, vartokite preparatus su ežiuole -  vos keli lašai ežiuolės ekstrakto per dieną tikrai sustiprins organizmą. Norint apsisaugoti nuo infekcijos, rekomenduojama vartoti ir maisto papildus su vitaminais C, E, cinku, selenu – jie turi imuninę sistemą stimuliuojantį poveikį.

Peršalus ir pajutus pirmuosius negalavimo požymius galima pagulėti šiltoje vonioje su kadagio uogų ekstrakto lašais (tiesa, šis gydymo būdas nerekomenduojamas besilaukiančioms moterims). Šlapimo sistemos negalavimus palengvina ir bruknių lapų arbata. Jau pasireiškus pirmiesiems simptomams rekomenduojama išbandyti ir šiltas ramunėlių voneles.

Sergant šlapimo takų infekcija labai svarbu, kad iš organizmo kuo greičiau pasišalintų bakterijos, taigi, rekomenduojama gerti kuo daugiau skysčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas