Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar plaukelių šalinimas lazeriu gali sukelti melanomą: moterų patirtys ir gydytojos komentaras

Pastaruoju metu labai populiaru nepageidaujamus plaukelius ant kūno šalinti lazeriu. Teigiama, kad po keleto procedūrų plaukeliai nebeatauga, o tai labai patogu. Tačiau socialiniuose tinkluose vis dažniau galima susidurti su abejonėmis, ar ši procedūra iš tiesų saugi. Moterys dalinasi patirtimis, kad po šios procedūros susirgo odos vėžiu.
Asta Dumbliauskienė ir asociatyvi nuotr.
Asta Dumbliauskienė ir asociatyvi nuotr. / 15min ir 123.rf.com nuotr.

Įvairiose socialinių tinklų grupėse ne viena moteris melanomos atsiradimą ant savo odos sieja su kadaise atliktų plaukelių šalinimu lazeriu. Viename iš pasidalinimų teigiama, kad, ištyrus mėginį, paaiškėjo, kad vėžį sukėlė tam tikra specifinė mutacija ląstelėse. Jos manymu, specialistai nerado jokių kitų galimų veiksnių, galėjusių sukelti šią mutaciją, todėl žvilgsniai nukrypo į lazerį.

Gydytojos komentaras

Dermatologė, savo odos klinikos įkūrėja Asta Dumbliauskienė teigia, kad nėra jokių mokslinių įrodymų, kad lazerio skleidžiama šviesa gali sukelti melanomą.

„Lazerių era prasidėjo labai seniai ir galimi įvairūs jų šalutiniai poveikiai visame pasaulyje jau gerai aptarti ir išaiškinti. Tačiau įvairios interpretacijos visada buvo ir bus. Kai atsitinka didelė nelaimė, žinoma, visada norisi ieškoti, kas kaltas / ką aš padariau ne taip. Gali kilti įvairių minčių, bet, pasikartosiu, abejonės yra nepagrįstos. Galiu nuraminti, kad lazeris negali sukelti odos vėžio ir melanomos“, – teigė gydytoja.

Kiekvienas lazeris turi tam tikrą bangų ilgį, spektrą, kuris veikia tam tikrus dalykus. Todėl vieni lazeriai veikia kapiliarus, kiti – pigmentą, treti – plaukelių svogūnėlius ir pan. Taigi lazeriai neskleidžia ultravioletinių spindulių, kurie laikomi vienu pagrindinių melanomos rizikos veiksnių, nes gali pažeisti ląstelių DNR ir sukelti odos vėžį. Tai visiškai kitokia šviesos spinduliuotė. Be to, šiuolaikiniai lazeriai, skirti plaukeliams šalinti, veikia jų svogūnėlius, bet ne pačią odą.

Kalbant apie melanomą, jos atsiradimas, pasak gydytojos, – labai sudėtingas procesas, kurio metu užsiveda sudėtingi imuniniai procesai. Ir šiuose procesuose dalyvauja ne vienas veiksnys.

„Mitų, susijusių su įvairiomis grėsmėmis, visada buvo ir bus – pradedant apsauginiais kremais nuo saulės, kad jie patys savaime yra pavojingi, baigiant įvairiais prietaisais, tarp jų ir lazeriais. Mitai mitais, bet mes vis tiek turime tikėti informacija, kuri pagrįsta, įrodyta, išmatuota. Prieš leidžiant prietaisą naudoti, kaip ir vaistų atvejais, atliekami ilgai trunkantys, išsamūs tyrimai, patvirtinantys, kad prietaiso skleidžiami spinduliai tikrai yra saugūs.

O ir vėliau, kai prietaisas jau naudojamas, mokslininkai toliau tiria kylančias abejones, nes visi – tiek mokslininkai, tiek gydytojai – suinteresuoti, kad šie prietaisai būtų saugūs. Juk ne tik norima sukelti gerą efektą, bet ir nepakenkti. Todėl tyrimai vyksta nuolat“, – apibendrino pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas