Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Ar tikrai ekologiška ir sveika – tas pats?

Ekologiški produktai tausoja gamtą, bet nepasižymi geresnėmis maistinėmis savybėmis, todėl nėra sveikesni, LRT Televizijos laidoje „Klauskite daktaro“ sako „Tikra mityba“ sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė. Palyginus produktus galima pastebėti, kad kai kurie ekologiški produktai gali netgi turėti, pavyzdžiui, daugiau cukraus, kuris žmogaus sveikatai nėra naudingas.
Braškės.
Braškės. / Fotolia nuotr.

Beveik visi žmonės mano, kad ekologiški produktai yra sveikesni, ir didžioji dalis jų ekologiškus produktus vertina kaip skanesnius. Atlikus bandymą „Klauskite daktaro“ studijoje paaiškėjo, kad tai vis dėlto tėra nuostata. Įpylus kefyro į du indelius ir nurodžius, kuriame neva yra ekologiškas, o kuriame – neekologiškas kefyras, paragavę abiejų laidos žiūrovai tvirtino, kad ekologiškas kefyras skanesnis. Iš tiesų abiejuose indeliuose buvo įpilta kefyro iš tos pačios pakuotės.

„Žmones veikia pasakymas, kad tai yra ekologiška. Tai tėra psichologinis aspektas. Pamatę ant etikečių ekologijos ženklus žmonės nurodo, kad tai yra sveikiau, skaniau, maistingiau. Neva tai kokybiškesnis produktas“, – pastebi R.Bogušienė.

Ji akcentuoja, kad savame darže užaugintos daržovės, kaime užaugintos gėrybės nėra savaime ekologiškos. Taip pat, anot specialistės, tai nėra susiję su produkto natūralumu.

„Tik gavęs patvirtinamąjį dokumentą, t.y. sertifikatą, tu gali vadinti produktą ekologišku. Jei einate į turgų ir ten pardavėjas sako – mano višta ar morkos yra ekologiškos, paprašykite patvirtinamojo dokumento – sertifikato“, – pataria R.Bogušienė.

Specialistė pabrėžia – ekologiškumas tėra vienas iš palankumo sveikatai kriterijų, todėl, net įsigijus ekologiškų produktų, iš jų galima pagaminti sveikatai nenaudingą patiekalą. Be to, kai kurie ekologiški produktai savo sudėtyje ir taip turi sveikatai nenaudingų sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, daug cukraus ar druskos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos