Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artimieji Ukmergės gydytojus kaltina dukros sužalojimu gimdymo metu ir teisme prašo milijoninės kompensacijos

Dėl nesėkmingo gimdymo, traumavusio gimdyvę visam gyvenimui, jos artimieji medikų kaltę stengiasi įrodyti teisme. Į teismą kreiptasi dėl 65 877 litų turtinės ir 0,9 mln. litų neturtinės žalos atlyginimo.
Bylos nagrinėjimas teisme
Bylos nagrinėjimas teisme / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Civilinė byla nesėkmingo gimdymo istorijoje figūruojantiems medikams Vilniaus apygardos teisme iškelta keturių nukentėjusiųjų vardu – Rūtos Lizūnaitės, Danguolės Lizūnienės, Petro Lizūno ir Kęstučio Pšitulskio.

Ieškinyje teigiama, kad žala patirta dėl gydytojų neteisėtų veiksmų, teikiant medicinos paslaugas.

Mediko likimas susiklostė tragiškai

Nesėkmingo Rūtos Lizūnaitės gimdymo istorija buvo sulaukusi žiniasklaidos dėmesio. „Ukmergės žinios“ skelbė, kad 2011 metų Joninių išvakarėse gimdyti atvykusiai anuomet 22 metų merginai buvo atlikta spinalinė nejautra, po kurios ją ištiko koma.

Šią procedūrą gimdyvei atliko gydytojas anesteziologas Aronas Movšovičius. Rūtos mama D.Lizūnienė ir kiti artimieji įsitikinę, kad tragiška procedūros baigtis – būtent šio mediko kaltė.

Tačiau atsakomybės už tai gydytojas jau neprisiims – 2011 metų vasarą jis mirė.

Prieš tai A.Movšovičius jau buvo atleistas iš darbo Ukmergės ligoninėje. Tačiau ligoninės administracija yra teigusi, kad mediko atleidimas su Rūtos gimdymo komplikacijomis nesusijęs: A.Movšovičius esą buvo atleistas už darbo drausmės pažeidimus.

VIDEO: Artimieji Ukmergės gydytojus kaltina dukros sužalojimu gimdymo metu ir teisme prašo milijoninės kompensacijos

Iš komos pabudo be atminties

„Ukmergės žinios“ rašė, kad 2011 metų Joninių išvakarėse prasidėjęs Rūtos gimdymas buvo komplikuotas, todėl skubiai nuspręsta gimdyvei atlikti Cezario pjūvį. Tam reikėjo atlikti spinalinę nejautrą – pilvo srities ir kojų anesteziją. Gydytojo anesteziologo A.Movšovičiaus į stuburo kanalą suleista vaistų dozė, sukėlusi apatinės kūno dalies nejautrą, užblokavo kvėpavimo raumenis. Sutrikus kvėpavimui, jauną moterį ištiko koma.

Gimdyvė buvo išvežta į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių.

Rūtai buvo diagnozuota amnezija: tai, kas buvo vakar ar net prieš kelias valandas, Rūtos atmintyje greitai virsdavo balta dėme.

Rūta komoje praleido apie tris savaites. Gydytojai nieko gero nežadėjo, tačiau jauna moteris kabinosi į gyvenimą ir iš komos pabudo. Po to daugiau nei tris mėnesius tęsėsi jos gydymas, o sveikatai pradėjus gerėti – ir reabilitacija.

Tačiau koma paliko žiaurias pasekmes – mergina visiškai prarado atmintį. Rūtai buvo diagnozuota amnezija: tai, kas buvo vakar ar net prieš kelias valandas, Rūtos atmintyje greitai virsdavo balta dėme. Moteris neprisiminė nei ligoninės, nei savo nėštumo, ką jau kalbėti apie studijas Teisės ir verslo aukštojoje mokykloje, kurios diplomą turėjo atsiimti netrukus po gimdymo. Tą teko padaryti Rūtos mamai.

Dėl sudėtingos dukters būklės D.Lizūnienė ėmėsi ir ką tik gimusios anūkės globos.

Prašo priteisti beveik milijoną

R.Lizūnaitę ištikusios komos priežastis tyrė Ukmergės ligoninės lokalaus medicininio audito grupė.

Pacientę ištikusią komą ir jos pasekmes medikai įvertino kaip klinikinį atvejį. Tačiau moters artimieji mano kitaip ir reikalauja sveikatos priežiūros įstaigos atsakomybės – tai tikimasi pasiekti teismo keliu.

Civilinė byla šioje istorijoje figūruojantiems medikams Vilniaus apygardos teisme iškelta keturių nukentėjusiųjų vardu – R.Lizūnaitės, D.Lizūnienės, Petro Lizūno ir Kęstučio Pšitulskio.

Ieškovai kreipėsi į teismą dėl 65 877 litų turtinės ir 0,9 mln. litų neturtinės žalos atlyginimo.

Ieškinyje formuluojama, kad žala patirta dėl gydytojų neteisėtų veiksmų, teikiant medicinos paslaugas.

Suma – dar negalutinė

Pirmadienio rytą Vilniaus apygardos teisme surengto posėdžio metu paaiškėjo, kad prašoma priteisti beveik milijono litų kompensacijos suma – dar ne galutinė.

Visiems keturiems ieškovams atstovaujantis advokatas Tadas Zaremba pranešė, kad po ieškinio pateikimo šeima patyrė papildomų išlaidų. Jų suma – maždaug 13,6 tūkst.litų. Šią sumą irgi prašoma priteisti kaip patirtą turtinę žalą.

Turime pasiūlymą dėl taikos sutarties. Ir tas pasiūlymas tikrai yra pakankamai rimtas.

Civilinės bylos nagrinėjimas kol kas vyksta parengiamajame posėdyje. Šioje proceso stadijoje šalys gali susitarti užbaigti ginčą taikos sutartimi.

Svarsto galimybę taikytis

Ukmergės ligoninei teisme atstovaujantis teisininkas pirmadienį pareiškė, kad taikos sutarties galimybė medikus domina ir ji yra reali. „Turime pasiūlymą dėl taikos sutarties. Ir tas pasiūlymas tikrai yra pakankamai rimtas“, – akcentavo atsakovų advokatas Arvydas Zaleckis, bet siūlomos sumos neįvardijo.

Ką mano apie taikią bylos baigtį, ieškovų advokatas nepasakė.

Jam svarbesnis kitas aspektas: teismui pateiktas ieškinys, susijęs su jo klientų konfidencialia informacija, kuri negali būti viešai skelbiama.

Nagrinėti bylą uždaruose posėdžiuose kategoriškai prašė ir advokatas A.Zaleckis: „Posėdis privalo būti uždaras.“

Teismas šį abipusį prašymą tenkino.

Pirmadienį teismui šalys pateikė kai kurių papildomų dokumentų, įrodymų. Atsakovų atstovas prasitarė, kad bylos nagrinėjimo metu tektų apklausti mažiausiai dvi papildomas liudytojas, be to, svarstytina ekspertizės galimybė, nes kol kas specialistų pateikiamos išvados yra labai prieštaringos.

Bylos nagrinėjime paskelbta pertrauka. Jos metu nukentėjusieji ir medikai, padedami advokatų, galės aptarti taikaus susitarimo galimybę. Jei taikos sutartis bus pasirašyta, teismas ją turės patvirtinti. Priešingu atveju laukia ilgas bylinėjimosi procesas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas