Žiūrėkite

15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos

Atlantą pasiryžusio įveikti A.Valujevičius patarimai, kaip pasiruošti fiziniam iššūkiui

Planuojate kopti į kalnus, apvažiuoti dviračiu Europą, o galbūt ruošiatės pirmajam savo gyvenimo maratonui? Kad ir kokį iššūkį sau išsikėlėte, tam būtinas tinkamas fizinis pasiruošimas. O išvengti traumų ir įgyvendinti savo svajonę padės netrukus perplaukti Atlantą mėginsiančio Aurimas Valujevičius patarimai.
A.Valujevičius
A.Valujevičius / J.Polikšos nuotr.

1. Atlikite jėgos pratimus

Norint užsiimti aktyvia fizine veikla, ypač jei anksčiau to nedarėte, svarbiausia susitelkti ir skirti visą savo dėmesį naujai užsibrėžtam tikslui bei tam reikalingam fiziniam pasiruošimui. Tai daro ir savo kelionėms besirengiantis Aurimas: „Kiekvienai kelionei ruošiuosi fiziškai, sporto salėje. Mažiau dėmesio skiriu savo ištvermei ir kardio treniruotėms, nes pažįstu savo kūną ir žinau, jog pakankamai kardio gausiu kasdien, tik pradėjęs keliauti.“

Visų pamėgtas ir mielai sekamas keliautojas pabrėžia, jog iššūkio metu ištvermė ugdoma natūraliai, kūnas prisitaiko ir „susigyvena“ su jį užklupusiu iššūkiu. Tačiau jėgą patartina ugdyti. O tai daroma kasdien, kilnojant svarmenis sporto salėje.

J.Polikšos nuotr./A.Valujevičius
J.Polikšos nuotr./A.Valujevičius

2. Naudokitės profesionalaus trenerio patarimais

Jums būtina žinoti, kokie raumenys svarbiausi minant dviratį, irkluojant ar užsiimant bet kuria kita fizine veikla. Todėl dabar, besiruošdamas perplaukti Atlantą, Aurimas vadovaujasi profesionalaus trenerio konsultacijomis: „Mano kelionė nebus labai ilga ir truks tik tris mėnesius, tačiau šiuo atveju manęs lauks sėdėjimas vienoje pozicijoje, o irkluojant dirbs tie patys mano kūno raumenys. Ir tai darysiu 14 valandų per parą“ – teigia Aurimas.

Dėl šios priežasties itin svarbu išsiaiškinti visus jūsų laukiančio iššūkio niuansus: sėdėseną, laikyseną ir techniką tam, kad išvengtumėte dėl netaisyklingų judesių gresiančių traumų ir išvaržų. Šios informacijos suteiks kvalifikuotas treneris, kuris supažindins su jums tinkamiausia technika ir padės išlavinti iššūkiui reikalingą ištvermę.

3. Sveikai maitinkitės

Įrodyta, jog gera fizinė forma – tai ne tik nuoseklus darbas sporto salėje, bet ir tai, ką valgome. Būtent todėl siekdami įgyvendinti savo tikslus, valgykite tinkamai subalansuotą maistą. Nors Aurimas ir prisipažįsta, jog taisyklingai maitintis jam sudėtingiau nei sportuoti, jis pabrėžia, jog ruošiantis fiziniam iššūkiui mityba itin svarbi: „Stengiuosi surinkti pakankamą baltymų ir mineralų kiekį, kad po sporto pilnai atsistatyčiau ir nesijaučiau „sulaužytas“.

Jūsų gaunamas kalorijų kiekis reikalingas tam, kad vystytųsi raumeninė masė ir jūsų atliekamai veiklai būtinas kūno svoris. Todėl valgyti reikėtų nemažai, o šalia to laikytis ir griežto mitybos režimo: trys pagrindiniai patiekalai ir tarp jų valgomi užkandžiai, t.y. 3-4 tūkstančiai kalorijų. Šiuo atveju jums ir vėl pravers trenerio sudarytas mitybos planas, kurio laikantis bus lengviau organizuoti ir nuolat stebėti suvartojamo maisto kiekį.

4. Laikykitės balanso

Tinkamas pasiruošimas fiziniam iššūkiui tikrai būtinas, tačiau norėdami tai daryti sveikai, turėtumėte stengtis išlaikyti pusiausvyrą tarp treniruočių programos ir poilsio. Ne tik Aurimas, bet ir „Sportgates“ dirbantys specialistai pabrėžia, jog per didelis krūvis treniruočių metu gali atnešti daugiau žalos nei naudos.

Kad išvengtumėte traumų ir leistumėte raumenims pailsėti po įtemptos treniruotės, kai kada prireiks ir 48 valandų. Jūsų pasirinktas treneris padės sudaryti optimalų sporto ir poilsio rėžimą bei patars, kaip pakaitomis treniruoti skirtingas raumenų grupes. O jei tai neįmanoma, po intensyvios sporto dienos rekomenduojama apsiriboti lengva, atpalaiduojančia mankšta. Bet kokiu atveju užtikrinkite, kad per savaitę turėtumėte bent vieną laisvą dieną, kuomet galėtumėte visiškai atsigauti.

Taigi, visiškai nesvarbu, kokia fizine veikla užsiimsite, pasinaudokite jūsų mieste esančio klubo „Sportgates“ privalumais ir ten siūlomais užsiėmimais. Užsukę čia, rasite viską, kas reikalingiausia, o svarbiausia – galėsite siekti savo užsibrėžtų tikslų, pasinaudodami sporto klubo parengtomis treniruočių programomis. Mūsų klube dirbantys profesionalai jums padės ir padarys viską, kad pasiektumėte tai, apie ką svajojate, o ant treniruoklių esantys QR kodai neleis sporto salėje jaustis naujoku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas