Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atsako specialistai: kada geriau maudytis duše – ryte ar vakare

Vieni žmonės įpratę maudytis duše vakare, prieš miegą, kiti tai daro ryte. Iš esmės tai įpročio klausimas, tačiau įdomu, ką apie tai mano mokslas. Kada duše maudytis geriau – ryte ar vakare? Specialistai, portale www.seventeen.com pasisakantys už vieną ar kitą variantą, turi savų argumentų.
Prausimasis duše
Prausimasis duše / 123RF.com nuotr.

Pasirodo, į šį klausimą nėra vienareikšmio atsakymo. „Tai labai priklauso nuo jūsų gyvenimo būdo“, – aiškina dr. Dendy Engelmanas, sertifikuotas kosmetologas dermatologas ir chirurgas. Tiek maudymasis duše vakare, tiek ryte turi savų privalumų ir trūkumų.

Jeigu didžiąją dienos dalį praleidote lauke arba tiesiog norite į lovą gultis švarūs, rinkitės vakarinį dušą. „Higienos sumetimais dušas vakare iš tiesų labai naudingas, kad pašalintumėte purvą, riebalus, mikrooorganizmus ir nešvarumus, kurių per dieną prisikaupė ant odos ir plaukų“, – sako dermatologė ir prekės ženklo „MaeiMD“ įkūrėja dr. Rebecca Marcus. Kita vertus, ji pažymi, kad dušas ryte taip pat turi savų privalumų.

Kada didesnė nauda odai

Viena iš priežasčių, kodėl dalis žmonių renkasi rytinį dušą, kad jis leidžia greičiau atsibusti ir pasijusti žvaliems po nakties miego. Taip pat jis padeda pašalinti per naktį susikaupusius riebalus ar bakterijas. „Patalynėje kaupiasi prakaitas, riebalai, bakterijos ir negyvos odos ląstelės, ypač jei patalynė nėra reguliariai skalbiama. O juk lovoje praleidžiame visą naktį, – sako D.Engelmanas. – Ryte maudantis duše visa tai nuplaunama ir diena pradedama švariai bei gaiviai“.

Kita vertus, kaip paaiškino R.Marcus, maudymasis duše vakare gali padėti išvengti spuogų ant veido ir kūno odos, ypač jei jūsų oda linkusi į aknę. Dušas prieš miegą taip pat padeda nuraminti kūną ir protą, atsipalaiduoti. Taigi dušas prieš miegą gali tapti savotišku nusiraminimo ir pasiruošimo miegui ritualu.

„Eidami miegoti su švaria oda ir plaukais išsaugosite švaresnę patalynę, o tai ne tik malonu, bet ir prasminga higienos požiūriu, nes patalynė paprastai skalbiama ne dažniau kaip vieną ar du kartus per savaitę“, – teigė R.Marcus.

Ar blogai maudytis duše du kartus per dieną?

Pasak specialistų, tai priklauso nuo jūsų odos ir plaukų tipo, tačiau bent jau plaukus rekomenduojama plauti tik kartą per dieną. „Per dažnas dušas gali išsausinti odą ir plaukus, ypač jei naudojate karštą, o ne vėsų vandenį“, – sako D.Engelmanas.

Ribokite laiką, kurį praleidžiate duše, bei įsitikinkite, kad vanduo yra ne karštas.

Kita vertus, yra normalu praustis dažniau, jeigu sportavote arba fiziškai dirbote ir norite nuplauti prakaitą, purvą ar nešvarumus. „Tik ribokite laiką, kurį praleidžiate duše, bei įsitikinkite, kad vanduo yra šiltas, bet ne karštas“, – pataria R.Marcus. Po prausimosi verta kūną pasitepti drėkinamuoju kremu, kadangi drėkinimas, kol oda dar drėgna, gali padėti neutralizuoti sausinantį dušo poveikį, kurį gali sukelti dažnesnis prausimasis duše.

Ar blogai miegoti šlapiais plaukais?

Taip, miegoti šlapiais plaukais yra blogai, ir visi specialistai pataria to nedaryti. „Šlapi plaukai yra trapesni ir labiau linkę į pažeidimus nei sausi plaukai, todėl, gulint ant šlapių plaukų, gali padidėti plaukų lūžinėjimo rizika“, – aiškina R.Marcus.

Specialistei antrina D.Engelmanas: „Drėgno plauko struktūra pasikeičia, jis tampa elastingesnis ir jautresnis poveikiui, greičiau pradeda lūžinėti“. Miegojimo šlapiais plaukais ypač turėtų vengti plonus, silpnus ar trapius plaukus turintys žmonės. Be to, miegojimas šlapia galva gali paskatinti bakterijų dauginimąsi ant galvos odos ir ją dirginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas