„Galima turėti plokščią pilvą, bet daug riebalų pilve, – sako daktaras. – Vis dėlto dažniausiai tokių žmonių pilvas būna didelis. Visceraliniai pilvo riebalai kaupiasi ne po oda, o pilvo viduje. Jie padengia pagrindinius mūsų organus: kepenis, kasą, inkstus, žarnas, širdį, taukinė pučiasi. Po oda riebalų būna taip pat daug. Didelis pilvas garantuoja didelį kiekį visceralinių riebalų.“
Plokščias pilvas visų pirma yra geros sveikatos rodiklis. Su sąlyga, kad jis neslepia riebalų pilvo viduje – visceraliniai, vidiniai riebalai veikia kaip atskiras organas, pastebi profesorius. Jo teigimu, visceraliniai riebalai išskiria hormonus ir uždegimą sukeliančias medžiagas, sąveikauja su kitais hormonais, kurie reguliuoja apetitą, svorį, nuotaiką, smegenų darbą.
Gydytojas pasakoja, kad kai tų riebalų yra per daug, prasideda sunkio ir pavojingos sveikatos problemos. Anot jo, vidinių riebalų pertekliaus žala yra:
– uždegimai (Visceraliniai riebalai gamina hormonus ir uždegimo molekules (pvz. interleukiną-6). Organizmas kenčia nuo uždegimų ir metabolinio disbalanso. Tai gali sukelti daugybę ligų: artritą, diabetą, demenciją ir kt.);
– diabeto rizika (Padidėja diabeto rizika. Visceraliniai riebalai didina atsparumą insulinui.);
– alkis (Darosi vis sunkiau numesti svorį, nes didelis riebalų kiekis skatina alkį. Dėl hormoninių pokyčių. Vėl valgom ir dar labiau storėjam.);
– širdies ligos, insultas (Didelis visceralinių riebalų kiekis “garantuoja” daug trigliceRIdų, cholesterolio ir aukštą arterinį kraujo spaudimą.);
– demencija (Tyrimai rodo, kad žmonės, turintys daugiau visceralinių riebalų, turi didesnę riziką susirgti demencija nei turintieji mažiau, nors tikslus mechanizmas vis dar nėra aiškus.).
Sumažinkite cukraus ir rafinuotų angliavandenių vartojimą.
„Tam, kad sumažėtų tų, pilve paslėptų, riebalų, teks sumažinti valgomo šlamšto kiekius – perdirbtų angliavandenių, – sako daktaras. – Jūsų mitybos pagrindą turėtų sudaryti sveikieji riebalai, baltymai ir daržovės. Valgykite kuo natūralesnį maistą, venkite dirbtinių, supakuotų maisto produktų. Papildykite mitybą nekrakmolingomis daržovėmis, sveikaisiais riebalais: kokosų aliejumi, alyvuogių aliejumi, laisvėje užauginta žuvimi, riešutais, sėklomis, kiaušiniais, vištiena, sviestu.“
Profesorius pataria į mitybą įtraukti sureguliuoti cukraus kiekį padedančius prieskonius: cinamoną, gvazdikėlius, raudonėlius, kajeno paprikas, ciberžolę. „Tai penki prieskoniai, kuriuos nuo senų senovės įvairūs gydytojai naudojo įvairioms ligoms gydyti. Naudokite pusę arbatinio šaukštelio kas dieną savo ruošiamiems patiekalams skaninti“, – pataria jis.
Judėkite.
Fiziniai pratimai, anot A. Unikausko, padeda subalansuoti insulino kiekį: „Be to, tai padės sumažinti stresą, kaip ir bendravimas.“
Miegas.
Profesorius pataria eiti anksti miegoti (apie 22 val.) ir išmiegoti maždaug 6-8 val. Miego stoka skatina riebalų kaupimą pilve, sako profesorius.
Parengė Eimantė Juršėnaitė.