Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atskleidė ryšį tarp išmaniųjų telefonų ir paauglių psichinės sveikatos

Remiantis praėjusiais metais portalo Safehome.org atlikta apklausa, tėvai mano, kad didžiausią grėsmę jų atžaloms kelia visai ne automobiliai ar neaiškūs nepažįstamieji, o socialiniai tinklai bei internetas.
Jauni žmonės su telefonais
Jauni žmonės su telefonais / 123RF.com nuotr.

Šią grėsmę įžvelgia ne tik paauglių, kurių gyvenimas sukasi mobiliuosiuose telefonuose, tėvai – baiminasi ir pradinukų tėvai, nenorėdami, kad jų vaikai paskęstų ekranuose. Dažnai šią problemą tėvai bando spręsti nustatydami taisyklę, jog išmaniojo telefono nebus galima turėti iki, pavyzdžiui, 8 klasės. Tačiau kai bendraamžiai telefonais jau naudojasi, vaikai lieka tarytum atstumti.

Sapien Labs atliktas tyrimas parodė, jog egzistuoja tiesioginis ryšys išmaniųjų telefonų ir paauglių psichinės sveikatos. Mokslininkai priėjo išvados, jog kuo ankstesnio amžiaus pradedama naudotis išmaniaisiais telefonais, tuo labiau skundžiamasi psichine sveikata vėliau.

123RF.com nuotr./„TikTok“ programėlė
123RF.com nuotr./„TikTok“ programėlė

Tyrimas Global Mind Project atskleidė, kad „Z“ kartos atstovai (gimę 1996 m. ir vėliau) labiausiai skundžiasi psichine sveikata. Pavyzdžiui, iki 2011 m. kanadietės merginos buvo linkusios savo psichinę sveikatą įvertinti gerai, o nuo 2015 metų šis vertinimas krito. Kas tai galėtų lemti? Kas pasikeitė 2010-ųjų pradžioje, dėl ko galėjo sparčiai pablogėti paauglių psichikos sveikata visame pasaulyje, o mergaitės patyrė didesnį poveikį?

Manoma, kad viena pagrindinių priežasčių – perėjimas nuo paprastų telefonų (skirtų bendravimui) prie išmaniųjų (kurie suteikia platesnes galimybes aktyviai dalyvauti socialiniuose tinkluose bei vystytis priklausomybei nuo telefono). Žinoma, tai nėra vienintelis veiksnys, tačiau atsiradus šiam veiksniui sinchroniškai suprastėjo paauglių psichinė sveikata daugelyje šalių.

Kokios išeitys? Tyrimo autoriai siūlo, kad geriausias sprendimas būtų mokyklas padaryti „zonomis be išmaniųjų telefonų“ ir tėvai, norėdami susisiekti su savo vaikais, leistų jiems naudotis paprastais mobiliaisiais telefonais. Taip pat viena iš išeičių būtų vėlinti amžių, nuo kada galima pradėti naudotis tokiomis programomis, kaip „TikTok“ ar „Instagram“, kadangi išmaniuosius įrenginius vaikai ir paaugliai gali naudoti ir žiūrėti filmams ar skaityti interneto enciklopedijos „Wikipedia“ straipsniams. Plačiau su tyrimu galite susipažinti After Babel substack paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas