Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 04

Audrai pakeitus mitybą sąnarių skausmai praėjo po 3 savaičių, dingo skydliaukės ligos simptomai

Pastaruoju metu vis dažniau girdime apie neigiamą gliuteno poveikį mūsų organizmui, tačiau specialistai pasidalinę į dvi stovyklas: vieni teigia, kad daliai žmonių gliutenas skatina lėtinį organizmo uždegimą, kiti sako, kad gliuteno vartojimo atsisakymas – daugiau mada nei būtinybė. Integralios mitybos sveikatos mokytoja Audra Girijotė šiuo klausimu turi savo asmeninę patirtį, ja sutiko pasidalinti ir su 15MIN GYVENIMAS skaitytojais.
Audra Girijotė
Audra Girijotė / Asmeninio archyvo nuotr.

Gydytojas pamanė, kad suklydo dėl diagnozės

Dar mokyklos laikais, ją bebaigiant, A.Girijotei prasidėjo sąnarių skausmai. Laikui bėgant jie stiprėjo. Gydytojai nuramino, kad taip būna – net ir jauniems žmonėms artritas nėra toks retas, juolab kad autoimuninis artritas buvo diagnozuotas ir kitiems šeimos nariams. Vėliau ji susirgo dar ir autoimunine Greivso liga, dėl kurios skydliaukės veikla suaktyvėja – skydliaukė pradeda gaminti per daug hormonų, taip paveikdama širdį, virškinimo sistemą, odą, nervų sistemą ir kitus kūno organus.

„2014 m. skydliaukės krizė lengvėjo, padėjo skirtas simptominis gydymas. Džiaugiausi juo, bet žinojau, kad neatradus, kas trikdo imuninę sistemą, ilgainiui gali atsirasti daugiau autoimuninių sutrikimų. Lankiau įvairias paskaitas, bandžiau keisti mitybą, atsisakiau gyvulinių produktų. Galiausiai nusprendžiau kelioms savaitėms pabandyti atsisakyti gliuteno. Maždaug po trijų savaičių pastebėjau, kad judant nebeskauda sąnarių, galiu net bėgti, nors, atsisakydama gliuteno, apie sąnarius mažiausiai galvojau, labiau rūpėjo skydliaukė. Netrukus galėjau atsisakyti vaistų, slopinančių ir skydliaukės autoimuninės ligos simptomus, o kraujo tyrimai neberodė ligos, gydytojas net suabejojo, ar autoimuninė liga buvo diagnozuota teisingai.

Taip pat susitvarkė virškinimas, nors iki tol dėl jo turėjau nemažai problemų. Pasikeitė skonio pojūtis, atsirado daugiau energijos, pagerėjo regėjimas, oda. Tačiau didžiausias poveikis, atsisakius gliuteno, turbūt buvo mano nervų sistemai. Sumažėjo vadinamasis smegenų rūkas, kuris paprastai atsiranda dėl to, kad lėtiniai uždegimai, rusenantys visame kūne, paliečia ir smegenis. Jeigu jie rusena ilgesnį laiką, galime pradėti galvoti, kad čia mūsų charakteris: esu toks žmogus, labai išsiblaškęs, nieko neatsimenu, nemoku susikaupti, planuoti. Tačiau tai kartais gali būti ir gliuteno bei jo sukeliamų lėtinių uždegimų pasekmė. Tai parodė ir tyrimas su Alzheimeriu sergančiais žmonėmis. Paaiškėjo, kad gliuteno atsisakymas daliai jų pristabdė ligos vystymąsi, ypač ankstyvose stadijose“, – teigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus