„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Auga maistui alergiškų žmonių skaičius: kam alergiški lietuviai ir kaip atpažinti alergijos simptomus?

Kiek pažįstate žmonių, kurie gali pasigirti nesantys alergiški nei vienam maisto produktui? Net ir tie, kurie sako, kad gali valgyti praktiškai viską, pripažįsta privengiantys tam tikrų gaminių, nes po jų jaučiasi apsunkę ar kankina nemalonūs pojūčiai. Anot gydytojos alergologės, klinikinės imunologės Nemiros Vaičiulionienės, maisto produktams alergiškų asmenų skaičius auga, rašoma pranešime.
Šakšuka – kiaušiniai, iškepti tirštame pomidorų padaže.
Šakšuka – kiaušiniai, iškepti tirštame pomidorų padaže. / 123RF.com nuotr.

Kas lemia alergiją maisto produktui?

N.Vaičiulionienės teigimu, atsakyti į klausimą, kas lemia žmogaus alergiją vienam ar kitam maisto produktui, nėra lengva. Jos teigimu, sunkumų kyla ir patiems alergologams. Pasak specialistės, priežasčių esti įvairių – pradedant nuo genetikos, baigiant valgymo įpročiais.

„Nesunku pastebėti, kad jautrumas, tam tikrų maisto produktų netoleravimas iš tiesų auga. Viena iš galimų to priežasčių – nekokybiško maisto vartojimas. Pripažinkime, kad dažnai skubėdami griebiame tai, kas po ranka, tačiau ilgainiui tokie įpročiai išbalansuoja imuninę sistemą. Tada mūsų organizmas pradeda jautriau reaguoti į kažkuriuos maisto produktus, gali kilti alerginės reakcijos“, – sako alergologė.

Viena iš galimų priežasčių – nekokybiško maisto vartojimas.

Visgi, jos teigimu, dominuojanti maisto alergijų priežastis – genetika.

„Sakyčiau, kad, kalbant apie alergijas maisto produktams, genetinis polinkis yra dominuojanti priežastis. Pavyzdžiui, jei abu tėvai turi alergiją, egzistuoja apie 80 proc. tikimybė, kad jų atžala taip pat netoleruos maisto produkto“, – teigia alergologė.

Kam alergiški lietuviai?

Pasak gydytojos, didelė dalis maistui alergiškų šalies gyventojų netoleruoja žuvies, riešutų ir jūrų gėrybių.

„Nuo kūdikystės didžiausias procentas žmonių yra alergiški pienui, kiaušiniams, kviečiams. Neretai ir tokiems įprastiems maisto produktams kaip bulvė, moliūgas ir netgi obuolys. Kita vertus, iš jų dažnai yra išaugama, kai alergija, pavyzdžiui, žuviai, jūrų gėrybėms ar lazdynų riešutams dažnai lieka visam gyvenimui“, – teigia N.Vaičiulionienė.

Alergologė akcentuoja, kad, nors alergija vieniems riešutams nebūtinai reiškia, kad žmogus negalės valgyti ir kitų, retai pasitaiko atvejų, kai alergija kyla tik vienai riešutų grupei.

Alergijai būdingi simptomai

Pasak gydytojos, alergija maisto produktui gali pasireikšti įvairiai. Tai gali būti odos bėrimas, kuris yra itin būdingas vaikams, taip pat dusimas, slogavimas.

„Vaikams alergija maistui pasireiškia intensyviu bėrimu, odos niežuliu, sausumu. Sunerimti turėtų žmonės, kurie suvalgę kokį produktą pradeda dusti, jiems tinsta gerklė, gleivinė ar liežuvis, pradeda trūkti oro. Alergijos atveju gali pasireikšti ir astma. Dar kitiems asmenims prasideda sloga, žarnyno sutrikimai taip pat gali būti alergijos maistui išraiška“ , – vardija ji.

N.Vaičiulionienė pažymi, kad simptomai kiekvienam gali pasireikšti skirtingai, vieniems jie – silpnesni, kitų organizmas reaguoja ryškesniais požymiais.

Vaikams alergija maistui pasireiškia intensyviu bėrimu, odos niežuliu, sausumu.

Asortimentas – kiekvieno poreikiams

Nepaisant to, ar jaučiame turį alergiją konkrečiam maisto produktui, netoleruojame laktozės ar glitimo, o gal tiesiog siekiame mažinti kasdienį cukraus kiekį, visi norime be didesnio vargo rasti tokius gaminius šalia namų esančiose parduotuvėse.

„Nesunku įsivaizduoti, kad žmonės, negalintys valgyti bet kokių produktų, nes jie po valgio jaučiasi blogai ar pasireiškia alerginės reakcijos, dažnu atveju gali rinktis iš gerokai siauresnio asortimento.

Dėl to yra be reikalo sugaištamas laikas, o kartais nerandama nei vienos tinkančios alternatyvos. Visgi augantis skaičius žmonių, vengiančių, pavyzdžiui, laktozės ar glitimo gaminiuose, leidžia daryti prielaidą, jog tokių gaminių paklausa ateityje greičiausiai tik augs“, – teigia Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Todėl pradėta nauja klientų informavimo kryptis. Konditerijos gaminiai, kurie yra be laktozės, glitimo, pridėtinio cukraus, tinkantys veganišką mitybą propaguojantiems pirkėjams pradėti žymėti specialiai sukurtomis lentelėmis. Jose patogiai ir labai aiškiai nurodytos tam tikro gaminio savybės. Tikima, kad tokiu būdu vartotojams operatyviau ir aiškiau bus galima susiorientuoti ir gauti norimą informaciją apie perkamą produktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs