Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aukštas cholesterolis? 5 priežastys, apie kurias nepagalvojote

Aukštas cholesterolis gali sukelti rimtas ligas ir tai yra vis dažnesnė problema, su kuria susiduria vis daugiau žmonių visame pasaulyje.
Sotūs ir riebūs pusryčiai
Sotūs ir riebūs pusryčiai / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma eatthis.com, aukštas cholesterolio kiekis kraujyje paprastai nepasižymi simptomais, todėl daugelis nesupranta, kad jiems gresia rimtos sveikatos problemos. Labai svarbu žinoti padidėjusio cholesterolio priežastis, kad galėtumėte išvengti šios būklės bei reguliariai apsilankyti pas gydytoją. Štai penkios priežastys, kodėl cholesterolio kiekis gali pakilti į aukštumas.

Alkoholio vartojimas

Mayo klinikoje teigiama: „Per didelis alkoholio kiekis gali padidinti bendrą cholesterolio kiekį.“ Tačiau alkoholis turi įtaką ne tik cholesteroliui, bet ir daugybei kitų ligų. Moksliniai tyrimai patvirtina, kad nėra saugaus alkoholio ar jo kiekio.

Stresas

Klivlando klinikoje aiškinama: „Stresas sukelia hormoninius pokyčius, dėl kurių jūsų organizmas skatinamas gaminti cholesterolį.“ Išties, stresas turi didžiulę įtaką mūsų fizinei ir psichinei savijautai, todėl geriausia rūpintis savimi ir ieškoti būdų jaustis gerai, ugdyti emocinį atsparumą, išbandyti įvairias praktikas.

Rūkymas

CDC (JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras) teigia: „Rūkymas kenkia kraujagyslėms, todėl jose dažniau kaupiasi riebalų sankaupos. Rūkymas taip pat gali sumažinti didelio tankio lipoproteinų (DTL, arba „gerojo“) cholesterolio kiekį. Jei nerūkote, nepradėkite rūkyti.“

Nepakankamai judate

CDC rekomenduoja mankštintis ne mažiau kaip 150 minučių per savaitę, o Klivlando klinika teigia: „Fizinis aktyvumas, pavyzdžiui, aerobiniai pratimai, gerina cholesterolio kiekį kraujyje. Jei dirbate sėdimą darbą arba laisvalaikiu daug sėdite, jūsų organizmas negamina pakankamai „gerojo cholesterolio“.

Prasta mityba

Pasak Mayo klinikos, „valgant per daug sočiųjų riebalų arba transriebalų, cholesterolio kiekis gali būti pernelyg aukštas. Sočiųjų riebalų yra riebioje mėsoje ir riebiuose pieno produktuose. Transriebalų dažnai randama jau supakuotuose užkandžiuose ar desertuose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas