„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Bakterijomis dalijatės netgi dalydamiesi spragėsiais

Turbūt visi esate pakėlę ir suvalgę ant žemės nukritusį maistą, nulaižę šaukštą ir įdėję atgal į mišrainę arba, žiūrėdami filmą, spragėsiais dalijotės su draugu ir tikrai ne vienas esate dukart į padažą mirkę užkandį, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pastebi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Tačiau ar pagalvojote, pabrėžia jis, kad visais šiais atvejais su maistu į jūsų organizmą pateko ir daugybė bakterijų?
Spragintų kukurūzų skanėstai
Spragintų kukurūzų skanėstai / Vida Press nuotr.

Nuomonė, kad, dalijantis maistu, dalijamasi ir bakterijomis, sako A.Unikauskas, yra pagrįsta – tai patvirtina ir mokslininkų tyrimai. Pavyzdžiui, pirmiausia trijuose skirtingo pH padažuose (aštriame pomidorų padaže, šokoladiniame sirupe ir sūrio padaže) buvo mirkomi traškučiai.

„Kai traškučiai buvo panardinti tik vieną kartą, padažuose nebuvo rasta jokių burnos bakterijų. Tačiau po antro panardinimo padažuose bakterijų atsirado. Jų skaičius priklausė ir nuo padažo, pvz., po dvigubo panardinimo aštriame pomidorų padaže buvo 5 kartus daugiau bakterijų nei kituose padažuose.

Taip yra, aiškina mokslininkai, dėl skirtingo padažų tirštumo: kai kuriais atvejais padažo šiek tiek nulaša atgal į dubenį, o kai kuriais beveik jis visas prilimpa prie užkandžio“, – pasakoja A. Unikauskas.

Paskui, priduria profesorius, buvo atliktas kitas bandymas: mokslininkai paskleidė salmonelės bakterijų ant kelių paviršių, palaukė 5 min., numetė ant jų duonos ir paliko 5, 30 ir 60 sekundžių. Paskui padarė tą patį, kai bakterijos ant žemės jau buvo 2, 4, 8 ir 24 val.

„Po 5 sekundžių ant maisto buvo tiek bakterijų, kad mokslininkai nerekomenduotų jo valgyti. Be to, svarbu ne laikas, o bakterijų tipas ir kiekis. Nors atrodo, kad kuo daugiau laiko praeina, tuo daugiau bakterijų atsiranda ant maisto, bet 5 sekundžių taisyklė nėra teisinga, nes tiesiog nėra „saugaus“ maisto gulėjimo laiko“, – pabrėžia A.Unikauskas.

Vis dėlto, sako jis, rizika susirgti priklauso nuo bakterijų rūšies ir iš kur tos bakterijos atsirado. „Pavyzdžiui, visi žmonės burnoje turi nepatologinių bakterijų. Ir tik tada, kai kuo nors susergama, burnoje nebėra normalios bakterijų floros. Todėl nerekomenduojama dalytis maistu su kitais, jei sergate“, – primena profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs