Svarbu vengti pridėtinio cukraus ir daug riebalų turinčio maisto
Tyrimai rodo, kad mityba ir tam tikrų maisto produktų vartojimas gali turėti įtakos spuogų atsiradimui bei paūmėjimui. Kaip teigia I.Kazlauskienė, vieni tokių – aukštą glikemijos indeksą turintys produktai.
„Produktai, kuriuose gausu rafinuotų angliavandenių (balta duona, bandelės, spurgos ir kiti saldūs kepiniai) arba pridėtinio cukraus (saldūs užkandžiai, gėrimai, šokoladas) gali sukelti cukraus kiekio kraujyje šuolį, dėl ko padidėja insulino gamyba. Padidėjęs insulino kiekis stimuliuoja riebalinių liaukų veiklą, dėl ko padidėja ir riebalų gamyba. Padidėjęs sebumo išsiskyrimas kartu su odos ląstelėmis užkemša plauko folikulą, o tai yra ideali aplinka spuogus sukeliančioms bakterijoms klestėti“, – tvirtina kosmetologė.
Pasak specialistės, spuogų atsiradimą paskatinti gali ir pieno produktų ar itin riebaus bei skrudinto maisto vartojimas.
„Pieno produktai, ypač turintys daug riebalų, gali turėti įtakos hormonų svyravimams ir skatinti odos uždegimus. Taip pat piene esanti laktozė yra pieno cukrus, angliavandenis. Todėl tam tikri pieno produktai, ypač tie, kurių glikemijos indeksas yra didesnis, gali sukelti greitą cukraus kiekio kraujyje šuolį. O padidėjus insulino gamybai, sutrinka riebalinių liaukų veikla.
Spuogų atradimą nulemti gali ir riebaus bei skrudinto maisto vartojimas. Nesveiki riebalai, esantys keptame ir riebiame maiste, gali sukelti organizmo uždegimą. Taip pat šie riebalai gali paveikti hormonų pusiausvyrą organizme, įskaitant hormonus, susijusius su spuogų atsiradimu, pavyzdžiui, androgenus. Didesnis androgenų kiekis gali sukelti pernelyg didelį riebalinių liaukų stimuliavimą. Taip pat reikėtų atsargiai vartoti ir produktus, kuriuose gausu jodo. Per didelis daug jodo turinčio maisto, pavyzdžiui, joduotos druskos, vartojimas gali pabloginti odos būklę“, – teigia I.Kazlauskienė.
Ne ką mažiau svarbu žinoti ne tik vengtinus, bet ir rekomenduojamus produktus, kuriais vertėtų papildyti savo kasdienę mitybą, norint spuogų išvengti.
„Norint džiaugtis gera odos būkle reikėtų vartoti maistą, kuriame gausu antioksidantų. Į savo racioną įtraukite vaivorykštės spalvų vaisių, uogų ir daržovių, tokių kaip pomidorai, avokadai, špinatai, lapiniai kopūstai bei spalvingosios paprikos, morkos, apelsinai, citrinos. Antioksidantai padeda kovoti su uždegimais ir apsaugo odą nuo oksidacinio streso.
Taip pat reikėtų žvalgytis į produktus, kurie turi daug omega-3 riebalų rūgščių. Jų galima rasti žuvyje (lašišoje, skumbrėje), ispaninio šalavijo sėklose ir linų sėmenyse – šiuose produktuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios turi priešuždegiminių ir gerą odos būklę palaikančių savybių.
Taip pat būtina vartoti maistą, kuriame gausi probiotikų, – tai gali būti nesaldus jogurtas, kefyras, rauginti kopūstai bei kimčiai (korėjietiški fermentuoti kopūstai). Jie turi probiotikų, kurie skatina žarnyno veiklą, gerina mikrobiomą bei gali sumažinti spuogų atsiradimą. Nepamirškite ir žaliosios arbatos – joje gausu polifenolių, kurie pasižymi priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu odai“, – sako kosmetologė.
Specialistė priduria, kad subalansuota mityba, kurioje gausu odai naudingų maistinių medžiagų, padeda kovojant su spuogais. Tačiau svarbu prisiminti, kad sveika oda yra ne tik tai, ką valgome. Tinkama odos priežiūra, streso valdymas, fizinė veikla bei pakankamas miegas turi didelę įtaką tam, kad mūsų kūnas ir oda būtų sveiki.