Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Breketai ar kapos? Patikimiausi dantų tiesinimo būdai

Tobula šypsena – daugelio svajonė ir siekiamybė, tačiau ne visiems pasiseka su baltais ir lygiais dantimis. Tobulame pasaulyje išvaizda neturėtų įtakos žmonių vertinimams, tačiau Amerikos ortodontų ir veido ortopedų žurnalo atlikta apklausa parodė, kad gražias šypsenas turintys žmonės laikomi protingesniais, o darbdaviai labiau linkę juos priimti į darbą. Negana to, kreivi dantys atsiliepia ir burnos ertmės sveikatai.
Apsilankymas klinikoje Era Esthetic Dental
Apsilankymas klinikoje Era Esthetic Dental / Razauskai photography nuotr.
Temos: 2 Sveikata Dantys

Tradiciškai esame pratę, kad kreivi ir nelygūs dantys paauglystėje taisomi metaliniais breketais. Tačiau pastaraisiais metais ortodontinis gydymas itin patobulėjo ir dantų tiesinimas atliekamas ne vienu, o daugybe būdų. Ir nebūtinai paauglystėje, bet ir kitais gyvenimo etapais.

Visgi, turint tiek pasirinkimų neretai kyla painiava, kuris dantų tiesinimo būdas geriausias ir labiausiai patenkina lūkesčius, todėl šia tema nusprendėme pasikalbėti su Era Esthetic Dental gydytoja ortodonte Vita Budriene ir gydytoju odontologu Jonu Pranckiečiu, kurie sutiko atsakyti į dažniausiai užduodamus pacientų klausimus.

Razauskai photography nuotr./Era Esthetic Dental gydytojas odontologas Jonas Pranckietis
Razauskai photography nuotr./Era Esthetic Dental gydytojas odontologas Jonas Pranckietis

Kreivi dantys – ne tik estetinė problema

Dantų tiesinimu užsiima ortodontai, kurie padeda ne tik ištiesinti dantis, bet ir padailinti jų išvaizdą ir pagerinti funkcionalumą. Jei reikalinga, gydymo metu atliekamas neteisingo sąkandžio koregavimas. Kiekvieno žmogaus burnos anatomija unikali, todėl ortodontas, apžiūrėjęs jūsų situaciją, pasiūlys tinkamiausius dantų tiesinimo būdus, kurių šiais laikais tikrai ne vienas.

Dažniausiai pacientai pas ortodontą apsilanko dėl estetinių priežasčių. Tačiau kreivi dantys ne tik estetinė problema, nors, žinoma, burnos estetika gyvenime užima itin svarbią vietą ir suteikia pasitikėjimo. Visgi, dantų tiesinimas dažnai padeda pagerinti burnos ertmės sveikatą, kuri neatsiejama nuo bendros žmogaus sveikatos ir geresnės gyvenimo kokybės.

„Ištiesinus dantis sumažėja dantų ėduonies rizika, nes tiesūs dantys lengviau valomi šepetėliu ir dantų siūlu“, – pasakoja gydytoja ortodontė Vita Budrienė. – „Jei dantys kreivi ir neteisingai išsidėstę, atsiranda daugiau vietos pasislėpti apnašoms, kuriose besikaupiančios bakterijos sąveikauja su maistu ir išskiria rūgštis, dėl kurių galiausiai atsiranda dantų skylutės. Tinkamai neišvalius apnašų taip pat gali prasidėti dantenų uždegimas arba infekcija. Ankstyva dantenų ligos stadija vadinama gingivitu, kuris pasireiškia raudonomis, patinusiomis ir kraujuojančiomis dantenomis, o negydomas gingivitas gali pavirsti periodontitu – sunkiausia dantenų ligos forma, kurios metu dėl kaulų ir raiščių pažeidimų netenkama dantų“.

Razauskai photography nuotr./Era Esthetic Dental gydytoja ortodontė Vita Budrienė
Razauskai photography nuotr./Era Esthetic Dental gydytoja ortodontė Vita Budrienė

Negana to, dantenų ligos siejamos su tokiais sveikatos sutrikimais kaip diabetas, priešlaikinis gimdymas, insultas ir širdies ligos. Tiesūs dantys mažiau dėvisi, rečiau griežiama dantimis, sumažėja kai kurių traumų rizika, pavyzdžiui, išsikišę priekiniai dantys labiau linkę į pažeidimus ir traumas. Ištiesinus dantis kartais atveriami kvėpavimo takai ir sumažinama miego apnėjos rizika, palaikomas tvirtas ir sveikas žandikaulis, o kai kuriais atvejais atlaisvinama vietos dantų implantams.

Breketai ar kapos?

Pacientams dažnai kyla klausimas, kokią dantų tiesinimo sistemą rinktis. Vieno atsakymo nėra. Dažniausiai tai priklauso nuo paciento norų, finansinės būklės ir individualios situacijos. Geriausia sprendimą priimti po konsultacijos su gydytoju ortodontu, kuris įvertins dantų būklę, aptars galimybes ir suteiks vertingų patarimų.

Vidutinė ortodontinio gydymo trukmė – 1,5-2 metai, priklausomai nuo atvejo sudėtingumo, pasirinkto gydymo būdo ir paciento pareigingumo. Ortodontinis gydymas susideda iš dviejų gydymo fazių: aktyvios (šiuo periodu reikia lankytis pas ortodontą vidutiniškai kas 4-8 savaites) ir pasyvios (šiuo periodu reikia lankytis pas ortodontą vidutiniškai kas 6-12 mėn.). Tačiau nepamirškite, kad tai investicija į savo paties sveikatą ir grožį. Šiame straipsnyje norime supažindinti su populiariausiais dantų tiesinimo būdais: visiems gerai pažįstamais breketais ir vis labiau populiarėjančiomis permatomomis kapomis.

Breketai

Breketai – prie dantų klijuojami nedideli metaliniai ar keramikiniai „kabliukai“, kurie užprogramuoja kiekvieno danties judėjimą. Žmonės negali nusiimti breketų ir privalo juos nešioti visą gydymo laikotarpį. Breketai būna įvairių rūšių, skiriasi ne tik estetika, bet ir konstrukcija, tvirtumu. Dažniausiai naudojami metaliniai breketai, kurie pagaminti iš kokybiškų lydinių, todėl yra itin tvirti, atsparūs lūžimui ar skilimui. Šie breketai būna skirtingų rūšių, skiriasi forma, ortodontinių vielų tvirtinimu ir fiksavimo mechanizmais.

Šiuo metu ypač populiarūs beligatūriniai breketai. Tai naujos kartos breketai, turintys itin daug pranašumų: atrodo estetiškiau, rečiau reikia lankytis pas ortodontą, gydymas trunka trumpiau nei įprastai. Beligatūriniai breketai dažniausiai būna metaliniai, pusiau metaliniai-keramikiniai ar safyriniai su metaliniu užraktu.

Dėl estetikos pacientų mėgstami keramikiniai breketai, kurie tokios pat spalvos kaip dantys, todėl mažiau pastebimi. Juos galima kabinti ant visų arba tik priekinių dantų. Šie breketai atrodo labai estetiškai, bet kaina dažnai brangesnė, o gydymas, lyginant su metaliniais breketais, šiek tiek ilgesnis.

Dantų tiesinimo kapos

„Dantų tiesinimas kapomis neabejotinai gali būti vadinamas revoliucine naujove. Šis dantų gydymo būdas yra puikus funkcionalumo ir estetikos derinys, suteikiantis galimybę koreguoti netaisyklingą sąkandį ir tiesinti dantis nepastebint aplinkiniams. Tai puikus sprendimas žmonėms, kurie atidėliojo procedūrą dėl sunkumų, kurie atsiranda nešiojant breketus“ – pasakoja gydytojas odontologas Jonas Pranckietis.

Pasak pašnekovo, įprastai pacientai dantų tiesinimo kapas renkasi dėl estetikos – kapos yra permatomos ir beveik visai nepastebimos aplinkiniams. Lyginant su breketais, gydymo metu jaučiamas žymiai mažesnis skausmas ir diskomfortas, nes dantų judėjimas vyksta palaipsniui mažomis amplitudėmis. Kapas galima nusiimti, todėl galite lengvai ir kruopščiai išsivalyti dantis ir nesijaudindami dėl pasekmių valgyti bet kokį jums patinkantį maistą. Dantis tiesinantis kapomis rečiau reikia lankytis pas ortodontą palaikomajam gydymui, nes gydymas kapomis tiksliai suplanuojamas iš anksto.

„Gydymas tiesinimo kapomis vyksta etapais ir prasideda nuo konsultacijos ir gydymo plano sudarymo. Per pirmą vizitą įvertinama dantų būklė, ortodontinės problemos bei paciento lūkesčiai. Parenkamas dantų tiesinimo kapomis metodas. Tuomet patikrinama dantų būklė ir atliekamos rentgeno nuotraukos, išsiaiškinami paciento lūkesčiai bei norai. Po to seka dantų skenavimas, reikiamos dantų ir veido nuotraukos ir visa ši informacija keliauja į kapų gaminimo laboratoriją, kurioje sudaromas pilnas gydymo planas ir gaminamos kapos. Paskui seka antrasis vizitas, kurio metu pacientui atiduodamos individualizuotos dantų tiesinimo kapos.

Razauskai photography nuotr./Klinikos Era Esthetic Dental kolektyvas
Razauskai photography nuotr./Klinikos Era Esthetic Dental kolektyvas

Gydytojas nurodo, kokia tvarka keisti kapas, priklausomai nuo gydymo plano. Nematomas dantų kapas galima išsiimti, nes, kitaip nei breketai, jos nėra priklijuotos prie dantų. Visgi, kapas privaloma nešioti mažiausiai 22 valandas per parą. Nesilaikant rekomendacijų gydymo efektyvumas mažėja. Vėliau gydytojas paskiria kitus apsilankymo vizitus, kurių metu pacientas gauna vis naujas kapas ir taip dantys pamažu stumiami į reikiamą padėtį, kol pasiekiamas laukiamas gydymo rezultatas,“ – žiniomis apie gydymo kapomis eigą dalinasi J.Pranckietis.

Vos prieš dešimtmetį žmonės, ypač perkopę pilnametystę, dažnai gėdindavosi tiesinti dantis, nes breketai – vienintelis dantų tiesinimo būdas – buvo siejamas su bjauriojo ančiuko etapu, kurį išgyventi leidžiama vien paaugliams. Tobulėjant technologijoms ir nykstant visuomenės stigmoms tiesinti dantis ryžtasi vis daugiau žmonių, kurie priklausomai nuo finansinės padėties ir gyvenimo aplinkybių gali rinktis net iš kelių dantų tiesinimo metodų. Laiko patikrintus breketus vis dažniau keičia nematomos tiesinimo kapos, kurių dažnai aplinkiniai net nepastebi.

Visgi, tinkamiausią dantų tiesinimo metodą būtent jums parinks gydytojas konsultacijos metu, kuris įvertinęs burnos būklę, jūsų lūkesčius ir finansines galimybes, padės pasiekti geriausio rezultato. Jei svarstote apie dantų tiesinimą, maloniai laukiame klinikoje Era Esthetic Dental, kurioje jūsų burnos sveikata pasirūpins geriausi savo srities specialistai.

Registruotis konsultacijai dėl breketų pas gydytoją Vitą Budrienę, o dėl tiesinimo kapomis pas gydytoją Joną Pranckietį galite telefonu +370 691 11112 arba internetu https://bitly.ws/YZKZ

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas