Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burokėlių dieta: rinkitės iš 3 variantų

Burokėliai dabar turėtų karaliauti ant jūsų stalo iki pat kito sezono. Šis šakniavaisis išgyvena renesansą ir džiugina nuostabiais skoniais.
Aštrios burokėlių salotos
Aštrios burokėlių salotos / Shutterstock nuotr.

Burokėliai ne tik itin sveika, skani ir naudinga daržovė mūsų organizmui, bet ir puikiai jį valo. Šiose daržovėse gausu mikro- ir makroelementų, jodo, kobalto, kalcio, magnio, geležies, kalio, cinko, vario, vitaminų B, C, pektinų, ląstelienos, organinių rūgščių. Tokia sudėtis jau savaime byloja, kad burokėliai puikiai stiprina imunitetą, kraują, padeda atsikratyti šlakų, toksinų, sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, rašoma myjane.ru.

Beje, burokėliai dar ir turi jauninančių savybių, teigiamai veikia smegenis, kovoja su vėžinėmis ląstelėmis, gražina figūrą, greitina medžiagų apykaitą, na, ir svarbu paminėti, kad tai nekaloringas malonumas – 100 g yra vos 40 kcal.

Burokėlių dieta: išsirinkite tinkamiausią variantą

Visi puikiai žinome, kad griežta, asketiška mityba, kilokalorijų skaičiavimas ir pan. nieko gero neduoda.

Vienas iš burokėlių dietos variantų trunka 10 dienų, tačiau valgyti galima viską – kruopas, daržovės, rauginto pieno produktus, mėsą, žuvį, vaisius. Tarp pietų ir vakarienės reikia kasdien gerti sultis, išspaustas iš dviejų morkų, vieno burokėlio ir vieno apelsino.

10 dienų dietos valgiaraštis

  • Pusryčiai: salotos su omletu arba varške, 2 riekelės duonos, 1 obuolys;
  • Pietūs: bet kokia košė, mėsa, salotos;
  • Pavakariai: vaisiai arba sultys;
  • Vakarienė: troškintos daržovės, žuvis.

Patartina vengti kepto maisto, atsisakyti rafinuoto cukraus.

7 dienų dietos metu patariama valgyti avižų kruopas, grikius, mėsą, daržoves, vaisius, žuvį. Taip pat prieš valgį patariama gerti burokėlių sultis, skiestas obuolių, morkų, apelsinų sultimis.

7 dienų dietos valgiaraštis

  • Pusryčiai: avižų kruopų košė;
  • Pietūs: barščiai, mėsa arba žuvis, salotos;
  • Pavakariai: vaisiai;
  • Vakarienė: mišrainė su burokėliais.

Taip pat galite vakare, jeigu jausite alkį, gerti kefyrą, neriebų jogurtą be cukraus.

Trijų dienų dieta yra ganėtinai griežta, todėl jos ilgiau laikytis nerekomenduojama, o dar geriau prieš tai pasitarti su specialistu. Galima valgyti burokėlius, įvairiausiais kitas daržoves, džiovintas slyvas.

3 dienų dietos valgiaraštis

  • Pusryčiai: burokėlių salotos su obuoliais;
  • Pietūs: burokėlių sriuba ir salotos;
  • Pavakariai: sultys iš burokėlių, obuolių, apelsinų, morkų;
  • Vakarienė: burokėlių ir džiovintų slyvų salotos.

Stebėkite savo savijautą, ir jeigu pradės skaudėti galvą ar prasčiau pasijusite, vadinasi, reikėtų dietą kaipmat nutraukti. Kur kas geresnis pasirinkimas – subalansuota mityba ir patiekalų su burokėliais įtraukimas į valgiaraštį, kadangi taip svoris kris lėčiau, bet užtikrinčiau, jį bus lengviau išlaikyti. Tiesa, sveika mityba reiškia, kad turite atsisakyti riebių produktų, saldumynų, keptų patiekalų.

Štai keli burokėlių patiekalų pasiūlymai

Burokėliai su razinomis ir pupelėmis

Supjaustykite burokėlius ir apkepinkite. Tada įpilkite šiek tiek vandens, suberkite saują razinų, paskaninkite druska ir patroškinkite. Prieš pat baigiant troškinti, suberkite konservuotas baltas pupeles, smulkintą česnako skiltelę, petražoles ir sumaišykite. Dar porą minučių pakaitinkite ir skanaukite.

Burokėlių salotos

2 burokėlius ir 1 didelę kriaušę supjaustykite šiaudeliais. Paskaninkite citrinų sultimis, medaus šaukšteliu, augaliniu aliejumi, kedro riešutais, mėtų lapeliais. Burokėlius galite naudoti tiek žalius, tiek virtus, tiek keptus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?