Cholesterolio klausimas tampa ypač svarbus, jeigu nesilaikote sveikos mitybos principų, mažai judate ir mėgstate pasilepinti saldumynais. Todėl pirmiausia venkite skanauti riebios mėsos, šokolado, kiaušinių, druskos. Ar žinojote, kad didelę (o svarbiausia – pozityvią) įtaką jūsų kraujagyslėms daro magnis, chromas, cinkas, kalis, augaliniai riebalai? Nepagailėkite į valgiaraštį įtraukti daržovių, vaisių, tarkime, obuolių, greipfrutų, morkų, salierų, burokėlių. Cholesterolį puikiai mažina ir avižiniai dribsniai, burokėlių sultys, avietės, šaltalankių uogos.
1 būdas
Žolelės. Liaudies medicina pataria gerti žolelių arbatas. Pavyzdžiui, sumaišykite lygiomis dalimis čiobrelius, melisas, serbentų lapus, erškėtrožės vaisius. 1 arbatinį šaukštelį užpilkite 200 ml vandens. Gerkite kartą per dieną.
2 būdas
Jeigu namuose turite nemažai burokėlių, galite išmėginti ne tik salotas, bet ir štai tokį giros gėrimą: susmulkinkite 1 kg burokėlių ir užliekite 3 l šilto vandens. Pridėkite gabalėlį ruginės duonos, žiupsnelį druskos, 0,5 stiklinės cukraus. Laikykite 3 paras šiltoje vietoje, kol gėrimas „subręs“. Po to praskieskite ir laikykite šaldytuve. Gerkite po pusę stiklinės kasdien prieš valgį. Tiesa, kadangi burokėliai tirština kraują, prieš vartodami verčiau pasitarkite su specialistais.
3 būdas
Padidėjusį cholesterolį ištirpdys... sultys. Sulčių terapija, sakoma, puikiai veikia organizmą, taigi nuo nelemtojo sveikatos baubo išsigelbėti padės morkų, salierių, agurkų, burokėlių, obuolių, kopūstų, apelsinų, pomidorų sultys. Kiek jų ir kaip dažnai gerti, pasitarkite su sveikatos specialistais.
4 būdas
Česnakas – ir maistas, ir vaistas. Tiesa, jo atsargiai vartoti reikia besiskundžiantiems skrandžio ligomis, tarkime, gastritu, turintiems inkstų bėdų ar opų ir pan. Tačiau faktas, kad česnakai puikiai tinka širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai. Nuo cholesterolio pertekliaus padės štai toks receptas: sutrinkite kelias skilteles česnako ir išspauskite sultis. 5-10 lašų sumaišykite su 1 valg. š. medaus ir vartokite 2-3 kartus per dieną po valgio. Taip pat rekomenduojama ir kasdienėje mityboje dažniau valgyti česnakų – kelios skiltelės per dieną duos apčiuopiamos naudos. Norėtume pridurti, kad jeigu nemėgstate česnako, vietoj jo galite vartoti svogūnus. Pavyzdžiui, sutrinkite svogūną, išspauskite sultis ir sumaišykite lygiomis dalimis su medumi. Vartokite po 1 valg. š. kelis kartus per dieną po valgio.
5 būdas
Linų sėmenys ir aliejus – drąsus cholesterolio priešas. Linų sėmenis išdžiovinkite, sumalkite, kad būtų milteliai, ir gardinkite košes, gėrimus, salotas, varškę, sriubas. Na, o jeigu kasryt prieš valgį išgersite 1 valg. š. linų sėmenų aliejaus, tai organizmas džiaugsis gavęs Omega-3 riebalų rūgščių, kurios puikiai susidoroja su cholesterolio pertekliumi.
Ir dar šis tas: stebuklingos daržovės
Baklažanai priskiriami prie daržovių, kurios mažina cholesterolio kiekį. Baklažanus galite valgyti šviežius, t. y., maišyti su salotomis (tik pamirkykite sūriame vandenyje, kad dingtų kartumas), arba apkepti orkaitėje su česnakais.
Ypatingomis savybėmis pasižymi ir salierai. Jie ne tik mažina cholesterolio kiekį, bet ir skatina šlapimo išsiskyrimą, ramina, mažina pilvo pūtimą. Deja, salierus dažniausiai vartojame tik kaip prieskonį. O juk iš šių daržovių galima paruošti skanių ir sveikų patiekalų. Pavyzdžiui, lapkočiai su jogurto padažu – nekaloringas, virškinimą gerinantis užkandis. Gabalėliais supjaustytų salierų galima dėti į daržovių salotas, o jų sultis maišyti su kitų daržovių sultimis.