Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dantų implantavimas brandžiame amžiuje: rizikingiausia – viena asmenų grupė

Dėl traumos ar ligos netekus dantų, ima nykti kaulas, tampa sunkiau kalbėti bei kramtyti. Visa tai gali sukelti diskomfortą. Prarasti dantys vis dažniau keičiami dantų implantais, kurie gali pagerinti gyvenimo kokybę. Dantų implantai chirurginiu būdu implantuojami į žandikaulį ir tampa atrama dantų vainikėliams, tiltams arba fiksuotiems protezams.
Vizitas pas odontologą
Vizitas pas odontologą / 123RF.com nuotr.

„Implantacija rekomenduojama tais atvejais, kai danties jau nėra arba kai jo nebeįmanoma išgelbėti dėl traumos, per didelio karieso pažeidimo arba uždegimo“, – „CLINIC | DPC“ pranešime žiniasklaidai teigia implantuojantis gydytojas odontologas Remigijus Laurinčikas.

Jo teigimu, dantų implantas nėra vienintelis sprendimas – visada galima rinktis išimamus protezus, kitaip vadinamus dantų plokštelėmis.

Kita vertus, dantų implantai suteikia daugiau pasitikėjimo, nes, skirtingai nei, pavyzdžiui, naudojant išimamus protezus, nereikia jaudintis, kad jie iškris, kels diskomfortą.

Implantacijos sėkmė priklauso ir nuo gyvenimo įpročių

Gydytojas odontologas sako, kad implantacijos sėkmė priklauso nuo daugelio veiksnių: implanto dizaino, paviršiaus struktūros, lydinio sudėties, taip pat nuo chirurginės technikos (tikslumo, stabilumo, atraumatiškumo) bei nuo paciento sveikatos ir gyvenimo įpročių.

„Implantacijos sėkmei svarbu kaulo kiekis ir kokybė, aplink implantą esančių minkštųjų audinių kokybė, paciento bendra sveikatos būklė, žalingi įpročiai, implantų apkrova, taip pat vartojami vaistai. Pavyzdžiui, kaulinio audinio gijimo procesams gali turėti įtakos imunosupresantai, bisfosfonatai.

Uždegiminiai procesai bei infekcijos implantacijos vietoje taip pat vaidina svarbų vaidmenį. Implantacijos vietoje esančios infekcijos visiškai išvalyti neįmanoma, nes dalis bakterijų gali būti ir giliau kaule“, – vardija R.Laurinčikas.

Tinkamai prižiūrimi dantų implantai paprastai tarnauja ilgai. Atlikus implantaciją, patariama rūpestingai laikytis gydytojo nurodymų ir reguliariai pas jį lankytis. Implantai visiškai prigyja per tris-šešis mėnesius.

Lengviau prigyja jauniems, bet dažniau reikia vyresniems

Tarp labiausiai implantacijai kenkiančių veiksnių R.Laurinčikas išskiria rūkymą, kurį, skirtingai nei kitus dantų implantacijos „priešus“, įmanoma kontroliuoti.

„Dantis implantuoti rūkantiems žmonėms galima, tačiau implanto neprigijimo tikimybė yra didesnė, nes rūkymas sutraukia kraujagysles ir silpnina kraujotaką. Pacientas gali rinktis – rizikuoti arba atsisakyti rūkymo bei sumažinti riziką“, – kalba gydytojas odontologas.

Dantis implantuoti rūkantiems žmonėms galima, tačiau implanto neprigijimo tikimybė yra didesnė.

Bedūmiai gaminiai, tokie kaip kaitinamojo tabako įtaisai, kai kuriose šalyse laikomi mažiau žalinga alternatyva, tačiau, R.Laurinčiko nuomone, šie gaminiai veikia beveik taip pat, kaip paprastos cigaretės.

Implantaciją galima atlikti bet kokiame amžiuje, tačiau prieš implantavimą rekomenduotina pasikonsultuoti su specialistu dėl turimų ligų, galinčių turėti įtakos kaulinio audinio ar minkštųjų audinių gijimui, tokių kaip cukrinis diabetas, osteoporozė, periodontitas ir kt.

„Jauniems pacientams implantai prigyja lengviau, tačiau implantų dažniau prisireikia senatvėje. Implantaciją labiau riboja ne amžius, o bendra žmogaus sveikata“, – kalba R.Laurinčikas.

Dabartiniai implantai dažniausiai gaminami iš titano, kuris pasižymi tvirtumu ir ilgaamžiškumu. Alergija titanui yra labai reta, tačiau jeigu pacientas šiai medžiagai yra alergiškas, organizmas dantų implantus gali atmesti. Tokiais atvejais alternatyva būna dantų implantai iš cirkonio.

R.Laurinčikas pataria prieš implantaciją susipažinti su galimomis komplikacijomis bei pasiruošti psichologiškai, nes gijimo procesas kiekvienam pacientui gali būti kitoks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus