Pasaulio sveikatos organizacija, remdamasi moksliniais tyrimais, rekomenduoja per dieną suvalgyti ne mažiau kaip 5 porcijas šviežių įvairių spalvų daržovių, viena porcija prilygsta valgančiojo kumščiui arba saujai. Daržovės, vaisiai ir uogos padeda išsaugoti energiją ir darbingumą visą dieną, taip pat garantuoja gerą nuotaiką, kurios ypač pritrūksta po darbo grįžus namo. Kasdien valgydami daržoves ir vaisius mažiname tikimybę susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą bei kai kurių rūšių vėžį.
„Mūsų tikslas – atkreipti dėmesį, kad net ir dirbdamas mobilioje darbo vietoje gali ugdyti savo sveikatai palankius mitybos įpročius, gerinti savo darbo efektyvumą kokybiško maisto pagalba, ir kartu paskatinti savo kolegas atsisakyti sveikatą žalojančių šokoladų, saldainių ar pyragėlių, įprastai karaliaujančių biurų virtuvėlėse kavos pertraukų metu, o mėgautis skaniais bei maistingais vaisiais ir daržovėmis“, – apie akcijos žinią pasakojo gydomosios mitybos specialistė Laimutė Mizgirienė, bendradarbiaujanti su VšĮ „Pozityvios sveikatos komanda“.
Pasak L. Mizgirienės, praktika rodo, kad pakanka 4–6 savaičių naujam įgūdžiui susiformuoti, todėl per tą laikotarpį užkandai kasdien rinkdamiesi vaisius ir daržoves suformuosite tvirtą įgūdį, kuris virs tiesiog puikiu įpročiu.
Sveikesne mityba, fiziniu aktyvumu, ekologija ir kitais sveikesnės gyvensenos dalykais lietuviai domisi jau kurį laiką, tačiau Lietuvoje tokios iniciatyvos, kai darbovietėse visa komanda susitelkia bendram tikslui, yra dar naujiena, kai Skandinavijos šalyse tokia praktika gyvuoja ne vieną dešimtmetį.
„Mūsų įmonėje dirba daugiau nei 1300 vairuotojų, tad mobilių darbo vietų specifika itin aktuali. Vairuotojų komfortas mums labai svarbus, todėl atnaujindami transporto priemonių parką daug dėmesio skiriame vairuotojo darbo vietos patogumui, įsiklausome į jų poreikius bei pageidavimus. Ne ką mažiau mums rūpi ir vairuotojų sveikata bei emocinė gerovė, todėl prisijungdami prie VšĮ „Pozityvios sveikatos komanda“ projekto, visuose trijuose transporto departamentuose vairuotojus vaišinome obuoliais, kriaušėmis ir slyvomis, taip siekdami atkreipti dėmesį į sveikos mitybos principus ir paskatinti užkandžiams rinktis sveikesnes alternatyvas“, – sakė UAB „Vilniaus viešasis transportas“ generalinis direktorius Rimantas Markauskas.
Mitybos specialistai įmonėms, norinčioms paskatinti darbuotojus gyventi sveikiau, rekomenduoja turėti vaisių ir daržovių dienas, nepamiršti poilsio valandėlių, skatinti kasdien gerti vandenį ir draugiškai pusryčiauti. Galbūt verta vardan savo ir kolegų gerovės įsisenėjusį rytinį įprotį užsukti į pakeliui esančią kepyklėlę pakeisti apsilankymu artimiausioje vaisių ir daržovių turgavietėje.
UAB „Vilniaus viešasis transportas“ vairuotojai yra ne pirmieji, patyrę sveikos mitybos darbe skatinimo veiklas. „Pozityvios sveikatos komanda“ įgyvendino išplėstines sveikatos stiprinimo darbe programas daugiau kaip 10 įmonių Lietuvoje. Atlikus apklausas šiose įmonėse, apie 70 proc. darbuotojų pripažino, kad pagerėjo jų savijauta, sumažėjo nuovargis, pagerėjo nuotaika. 75 proc. – padidėjo darbingumas. Absoliučiai visi apklausos dalyviai džiaugėsi, jog darbdaviui rūpi jų sveikata, ir norėtų, kad šviežiais vaisiais ir daržovėmis įmonėje būtų vaišinami dažniau.