Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dietistas M.Liekis: kodėl nebemokame valgyti pagal alkio siunčiamus signalus

Pagrindinė intuityvaus valgymo prielaida yra ta, kad žmogus klausydamasis savo kūno iš esmės „žino“ suvalgomo maisto kiekį ir rūšį, kad išlaikytų tinkamą kūno svorį. Kartais ši koncepcija vadinama kūno išmone reguliuoti žmogaus organizmą.
Asociatyvi nuotr. ir Mantas Liekis
Asociatyvi nuotr. ir Mantas Liekis / Shutterstock ir asmeninio arch. nuotr.

Šiandien intuityvus valgymas yra šiek tiek iškreipta koncepcija, nes žmonės nemoka valgyti pagal alkio siunčiamus signalus. Žmonių valgymo signalai yra sugadinti dėl įvairių dietų, požiūrio į dietas, valgymo skatinimų.

Pavyzdžiui, vaikystėje vaikai yra verčiami suvalgyti visą maistą iki galo, nors nejaučia alkio, dėl šios priežasties iškreipiamas šių vaikų supratimas į alkio ir sotumo siunčiamus signalus. Be to, televizijoje matomos reklamos skatina žmones valgyti įvairų maistą, neatsižvelgiant į alkio signalus. Reklamos įteigia, kad x maistas gali pagerinti nuotaiką.

Pagrindiniai intuityvaus valgymo principai yra atgauti „kūno išmintį“, žmogus valgo kada yra alkanas, nustoja valgyti pajutęs sotumą. Intuityvus valgymas neriboja nei vienos rūšies maisto, visą maistą galima valgyti be apribojimų, nebent žmogus turi specifinių sveikatos problemų (pvz, diabetą, maisto netoleravimą, inkstų nepakankamumą, epilepsiją).

Nes žmogaus kūnas turi instinktyviai pasirinkti, ką nori valgyti, tai reiškia, kad kūnas dažniausiai jaučia, ko jam trūksta ir iš kokio maisto žmogus galėtų gauti pakankamai maistinių medžiagų. Perdirbtas maistas nesiskaito, nes šio maisto galima norėti dėl nesubalansuotos mitybos. Pvz., visą dieną buvo badauta, automatiškai vakare norisi daug kalorijų perdirbto maisto „traškučių“.

Tylka ir Kroon Van Diest išskiria keturis pagrindinius intuityvaus valgymo kriterijus:

  • galima valgyti viską, atsižvelgus į alkio signalus;
  • valgymas yra fizinis, o ne emocinis;
  • pasikliaujama vidiniu alkio ir sotumo jausmu;
  • žmogus turi išsiaiškinti, kiek jis gali suvalgyti maisto, atsižvelgiant į sveikatos lygmenį ir energiją.

Intuityvus valgymas skamba kaip puiki strategija svorio metimui, atsižvelgiant į tai, kad žmonės yra linkę priaugti numestą svorį. Intuityvus valgymas gali padėti išmokti kontroliuoti emocijas ir valgyti tik tada, kai jaučiamas alkis. Atsižvelgiant į tai, intuityvus valgymas gali išmokyti žmogų valgyti teisingai, padėti numesti svorį, nes atsisakoma suvalgyti emocijas.

Tačiau pats iš savęs intuityvus valgymas negali padėti numesti svorio, jeigu nėra sukuriamas kalorijų deficitas, įskaitant, kad intuityvus valgymas gali teigiamai paveikti fizinę ir emocinę sveikatą.

Intuityvus valgymo principai:

1. Nekariauti su maistu. Jokių maisto produktų nelaikyti blogais. Galima valgyti viską, nėra gero ar blogo maisto.

2. Keisti požiūrį į valgymą. Nieko neatsitiks, jeigu kartais bus suvalgoma torto, dėl vieno persivalgymo gyvenimas nepasikeičia, nesustoja progresas, jeigu po persivalgymo grįžtama į normalią mitybos planavimo rutiną.

3. Gerbti alkio jausmą. Valgoma tada, kai jaučiamas alkis (ne emocinis, o fizinis).

4. Atmesti dietos režimą. Suprasti, kad nėra tokio dalyko ,,kaip dieta’’, yra subalansuota mityba, svoris numetamas per tam tikrą laiką, sukūrus kalorijų deficitą.

5. Atrasti laiką, kada valgymas teikia didžiausią malonumą. Malonumą ir pasitenkinimą teikia valgymo patirtis. Visada valgoma tai, ko iš tikro norima, aplinkoje, kuri yra svetinga ir maloni. Tada ir didesnė tikimybė, kad maistas suteiks didesnį pasitenkinimą. Valgant skanų maistą gražioje aplinkoje gali padidėti sotumo jausmas, nes reikia mažiau maisto pasitenkinimui pajusti.

6. Jausmus išreikšti ne per maistą. Turite rasti būdus, kurie padėtų atsipalaiduoti, nuramintų emocijas ne maisto pagalba.

7. Gerbti savo kūną. Priimti kūną toks, koks jis yra.

8. Nesportuoti vien tik dėl kalorijų deginimo. Sportas yra malonumas, kuris gali padėti pasiekti tam tikrus tikslus, padėti pasikrauti energijos.

9. Gerbti savo sveikatą. Nebūtina visada valgyti idealiai.

10. Atkreipti dėmesį į sotumo jausmą. Sustoti valgyti, kada pajaučiamas sotumo jausmą, neprisikimšti maisto, sotumo jausmas turėtų būti 8/10.

Intuityvaus valgymo privalumai

Intuityvus valgymas gali padėti sumažinti kūno indeksą, išlaikyti pasiektą kūno svorį, padėti pagerinti psichologinę sveikatą, padidinti savivertę, pagerinti kūno įvaizdį ir bendrą gyvenimo kokybę, tuo pačiu sumažinti depresijos, nerimo epizodus.

Intuityvi mityba gali būti viena iš svorio palaikymo strategijų, kuri gali pagerinti daugelį gyvenimo aspektų, tačiau tai tik strategija. Intuityvus valgymas be kalorijų apribojimo nepadeda numesti svorio. Todėl svarbu suprasti, kad prieš pradedant laikytis intuityvaus valgymo principų yra naudinga planuoti mitybą pagal energetinę maisto vertę ir maistines medžiagas, kad žmogus suvoktų, kaip atrodo normali maisto porcija, kiek kalorijų turi skirtingi maisto produktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas