Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologai atskleidė 6 ingredientus, dėl kurių auga svoris

Kad ir kaip stengtumės, neretai vis dar sunku pasitikėti savimi skaitant tam tikrų maisto produktų maistingumo etiketes. Tačiau tai nėra mūsų kaltė, nes daugelis įmonių sąmoningai naudoja klaidinančius žodžius arba ženklinimo taktiką kaip rinkodaros metodą.
Cukrus
Cukrus / 123RF.com nuotr.

Jei stengiatės numesti svorio ar pagerinti savo sveikatą, tam tikri maisto produktai gali jus atbaidyti. Ypač dėl to, kad kai kuriuose jūsų mėgstamiausiuose produktuose gali būti klastingų sudedamųjų dalių, kurios, jei vartojamos reguliariai, gali paskatinti svorio augimą.

Norėdami sužinoti daugiau, pasikalbėjome su keliais dietologais, kurie išskyrė šešis produktus, nuo kurių auga svoris, rašoma „Eat this, not that“.

1. Ryžių sirupas

Dažnai kaip saldiklis yra naudojamas ryžių sirupas – daugelis žmonių nežino, kad jis naudojamas jų maiste.

123RF.com nuotr./Ryžių sirupas
123RF.com nuotr./Ryžių sirupas

„Nors tai neatrodo kaip susirūpinimą kelianti sudedamoji dalis, iš esmės sirupe yra tik cukrus. Per didelis pridėtinio cukraus kiekis maiste gali prisidėti prie svorio augimo, nes tai yra kalorijų šaltinis, kuris nepadeda jaustis sotiems ir nieko neprideda prie mitybos“, – sako Jinan Banna, mokslų daktarė, gydytoja dietologė ir mitybos profesorė.

2. Taukai

Gyvulinių riebalų, t. y. taukų, galima rasti daugelyje maisto produktų, pavyzdžiui, keptose pupelėse ar supakuotuose kepiniuose.

„Tai sočiųjų riebalų šaltinis. Taukų sudėtyje esantys sotieji riebalai gali būti kenksmingi, jei jų vartojama per daug. Dėl per didelio jų kiekio galite suvartoti per daug kalorijų, taip pat padidėja kai kurių su mityba susijusių lėtinių ligų rizika“, – teigia J.Banna.

3. Skirtingų rūšių cukrus

Cukrus gali būti įvairių formų ir dažnai etiketėje vadinamas nebūtinai taip. Tai reiškia, kad svarbu žinoti, ko ieškote eidami į maisto prekių parduotuvę.

123RF.com nuotr./Rudasis cukrus
123RF.com nuotr./Rudasis cukrus

„Cukraus yra visur! Sudedamųjų dalių etiketėse galima rasti daugybę skirtingų cukraus pavadinimų, pavyzdžiui, didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupas, dekstrozė, fruktozė, sacharozė ir daugelis kitų.

Visi jie greitai virškinami, todėl gali paskatinti cukraus kiekio kraujyje padidėjimą. Kai maisto produktai, kuriuose yra šių cukrų, vartojami dažnai, jie gali sukelti atsparumą insulinui bei nutukimą“, – aiškina dietologė Kimberly Duffy.

4. Rafinuoti miltai

Rafinuoti miltai, paženklinti skirtingais pavadinimais, gali būti klastingas ingredientas. Jei žinosite, į ką atkreipti dėmesį, galėsite geriau kontroliuoti, kokius miltus vartojate.

123RF.com nuotr./Milltai
123RF.com nuotr./Milltai

„Rafinuoti miltai vadinami įvairiais pavadinimais, pavyzdžiui, balti ar kvietiniai miltai. Iš šių grūdų pašalinamos skaidulinės medžiagos, todėl jie greitai bei lengvai virškinami. Kaip ir cukrus, jie skatina cukraus kiekio kraujyje šuolius.

Kai cukraus kiekis kraujyje sumažėja, ieškote kito maisto ar gėrimo, kuris pakeltų nuotaiką. Šie maisto produktai nesuteikia sotumo kaip pilnavertis maistas, be to, jie paprastai yra kaloringesni ir skatina svorio augimą“, – teigia K.Duffy.

Kaip ir cukrus, jie skatina cukraus kiekio kraujyje šuolius.

5. Sukietintieji riebalai

Maistingumo etiketėje gali būti sunku pastebėti sukietintuosius riebalus. Norėdami juos rasti, galite ieškoti aliejų sudedamųjų dalių sąraše.

„Sukietintieji riebalai yra paslėpti daugelyje maisto produktų, net ir nedideliais kiekiais. Kai kuriuose standartiniuose žemės riešutų sviestuose yra papildomų sukietintųjų riebalų, kad jie neišsiskirtų.

Nustatyta, jog šie riebalai organizme sukelia daugiau uždegimų nei sotieji riebalai. Svarbu skaityti sudedamųjų dalių etiketes ir riboti maisto produktus, kuriuose yra tokių riebalų“, – aiškina K.Duffy.

123RF.com nuotr./Aliejus
123RF.com nuotr./Aliejus

6. Apdorotų sėklų aliejai

Iš pirmo žvilgsnio tokie aliejai gali atrodyti ne taip jau blogai. Tačiau reguliariai vartojami jie gali sukelti tam tikrų sveikatos komplikacijų.

„Tai dar viena dažna perdirbto maisto sudedamoji dalis. Pavyzdžiui, rapsų, saulėgrąžų, kukurūzų ir sojų aliejus, jei vartojamas reguliariai, gali prisidėti prie lėtinio uždegimo. Taip yra dėl jų gamybos būdo ir dėl to, kad juose gausu omega 6 riebalų rūgščių, todėl iškreipiamas mūsų omega 6 ir omega 3 santykis.

Lėtinis uždegimas gali paveikti mūsų hormonus, todėl didėja svoris ir atsiranda lėtinių ligų, tokių kaip diabetas ir širdies ligos“, – sako dietologė Noelle Schleder.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas