Ji tęsia, kad žvelgiant iš religinės pusės, pasninko metu yra susilaikoma nuo tam tikros rūšies maisto produktų, pramogų ar persivalgymo. „Ką tai reiškia kiekvienam žmogui – yra labai individualu. Seniau mūsų tėvai, seneliai ir proseneliai laikydavosi pasninko atsisakydami mėsiškų valgių, valgydavo mažesnėmis porcijomis. Ir pati prisimenu, kad šeimoje penktadienis buvo šventa diena ir diena – be mėsos, taip pat pasninko laikydavomės ir Pelenų dieną bei per Kūčias“, – dalinasi doc. dr. R.Petereit.
Gydytoja dietologė sako, kad susilaikyti nuo mėsos penktadieniais šiuo laiku yra sveikintinas dalykas, nes ir sveikatai palankios mitybos taisyklės sako, kad mėsą reikėtų valgyti ne dažniau kaip tris kartus per savaitę, o žuvį – du kartus per savaitę.
„Moksliniai tyrimai rodo, kad pasninkavimas turi teigiamos įtakos širdies ligų rizikai sumažinti, gali padėti reguliuoti kūno svorį, sumažinti riebalų kiekį, tad sveikatai tikrai pridės naudos. Yra toks liaudiškas posakis – „jeigu jauti pilvelyje drugelius, tada baik valgyti“, – sako dr. R.Petereit.
Dietologė dalinasi, kad pasninko metu dažnai žmonės valgydavo mažiau, ar vieną kartą per dieną. „Nepritarčiau, kad reikėtų valgyti tik vieną kartą, bet jeigu dar porą kartų užkandate rimčiau, tai kodėl gi ne – tai gali būti ir pakankamas kiekis. Svarbu pasninko netraktuoti kaip badavimo tik su vandeniu. Verčiau sau įsivardinkite kokių maisto produktų atsisakysite ir pan., nes jeigu nevalgote mėsos, drąsiai rinkitės žuvį, jūros produktus, pieno produktus ir pan.“, – pataria gydytoja.
Ką būtina padaryti persivalgius?
Pasak dietologės, persivalgymas per šventes dažniausiai susijęs su mūsų įsitikinimais – kokios gi šventės be gausaus stalo? „Mano pasiūlymas – planuoti ir valgyti tuo metu, kai įprastai pusryčiaujate, pietaujate ar vakarieniaujate. Valgymo metu smegenyse išsiskiria dopaminas, bet nepamirškime, kad padėti tam gali ir kitos pramogos – pašnekesiai, įvairūs žaidimai, pasivaikščiojimas ir pan.“ Tad nereikėtų remtis tik į maisto kultą ir ruošti maistą geriausia saikingai – sau ir draugui, kad maisto neiššvaistytumėte, – sako gydytoja.
Pats pirmas dalykas, kurį pataria doc. dr. R.Petereit jeigu persivalgėme, išeiti pasivaikščioti. Tinka ir vandens gurkšnojimas. „Jeigu jau savijauta labai bloga, gali prireikti ir virškinimo fermentų, bet geriau to išvengti. Persivalgius gali atsinaujinti ir lėtinės ligos, todėl labai svarbu planuoti maisto gamybą ir laikytis saiko, suprasti, kad malonumas yra ne tik valgymas“, – sako gydytoja.
Kokia porcija yra optimali? „Tiek, kiek telpa į rieškučias. Prisiminkite ir tai, kad suaugusio žmogaus skrandžio tūris yra 500-700 ml ir tai reikėtų žinoti valgant“, – pataria gydytoja dietologė.
Ji prideda, kad maisto planavimas yra labai svarbus, nes per daug prisiruošto maisto negarantuoja, kad šventės bus geros. „Ar tikrai džiaugsmas yra maisto kiekyje?“, – klausia doc. dr. R.Petereit ir siūlo malonumą gauti ne tik iš maisto.