Jas valgyti vis dar skanu, tačiau gaivos ir žvarbos pakanka už lango, todėl ranką tiesiame sunkesnio, riebesnio maisto link. O tada pavasarį tenka kovoti su liemenį apjuosusia mažiausiai viena riebalų juosta.
Kaip išlaikyti nekintantį svorį žiemą, kad pavasarį pagaliau paskelbtume paliaubas svoriui ir drąsiai žengtume į gatvę trumpučiais sijonėliais ir lengvomis prigludusiomis palaidinėmis?
Į šį ir daugiau klausimų atsako dietologė Žana Antonova. Ji pataria, kokių gudrybių imtis, kad šaltuoju sezonu netaptume savo lėkštės įkaitais.
– Kodėl mesti svorį žiemą sunkiau nei šiltuoju metu?
– Šaltuoju metų laiku moterims sunkiau atsikratyti svorio dėl kelių priežasčių. Viena jų – sumažėjęs fizinis aktyvumas, juk pavasarį ir vasarą stengiamės kuo daugiau laiko praleisti lauke. Tuo tarpu žiemą, atvirkščiai, šilumą stengiamės išlaikyti judėdami mažiau. Taigi, išeikvojame mažiau kalorijų, o jų suvartojame daugiau. Taip pat žiemą biologiškai lėtėja mūsų medžiagų apykaita.
– Kokios didžiausios moterų klaidos, stengiantis atsikratyti svorio žiemą?
– Manau, didžiausia klaida – netinkamai pasirinkti užkandžiai. Vasarą moterys užkandžiams renkasi vaisius, daržoves, sultis. Šie užkandžiai labai naudingi, suteikia reikalingų vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų. Žiemą, norėdamos sušilti, moterys vietoje sveikų užkandžių renkasi šiltus gėrimus, saldžius užkandžius. Netinkamai užkandžiaujant atsikratyti svorio sunkiau, todėl susidaro įspūdis, kad net sportuojant žiemą svoris nemažėja.
– Ką rekomenduotumėte rinktis pusryčiams, pietums ir vakarienei žiemą, kad nepriaugtume svorio?
– Žiemą paprastai keičiame savo racioną, tačiau jis turėtų išlikti toks pat, kaip ir kitais metų laikais. Žiemos mityba turi atitikti sveikos mitybos principus – būti įvairi, kupina naudingų maistinių medžiagų, mineralų, vitaminų.
Žiemą gali keistis tik vaisių, daržovių ar uogų pasirinkimas. Tačiau jų porcijos per dieną neturėtų mažėti. Čia geru pagalbininku gali tapti glotnučiai, kurie puikiai papildo mitybą naudingomis medžiagomis, yra sveikas užkandis ir tikras energijos užtaisas. Jais derėtų keisti saldžius užkandžius, kurių taip norisi žiemą.
– Koks maistas turi mažiausiai kalorijų?
– Mažiausiai kalorijų yra daržovėse. Patartina jas valgyti kasdien, po 400–500 gramų. Daržovės ir vaisiai mažina apetitą, todėl jais užkandžiaujant mažiau persivalgoma.
Netinkamai užkandžiaujant atsikratyti svorio sunkiau, todėl susidaro įspūdis, kad net sportuojant žiemą svoris nemažėja.
Daržovėse gausu geležies, jos suteikia sotumo pojūtį. Nedaug kalorijų yra ir glotnučiuose, mat ES direktyvomis uždrausta parduodamus glotnučius gardinti cukrumi, gliukoze, fruktozės sirupu ar kitais saldikliais. Maždaug 200 ml sulčių ar glotnučių gali pakeisti vieną dienos daržovių ar vaisių porciją. Glotnutis gali atstoti ir dubenėlį salotų.
– Bet žiemą vis tiek vaisius ir daržoves renkamės rečiau...
– Žiemą vaisiai ir daržovės yra mažiau patrauklūs ne tik dėl sumažėjusios pasiūlos, tačiau ir dėl kainos. Maža to, ilgiau laikytos daržovės ir vaisiai po truputį praranda vitaminus, pirmiausia, ima mažėti vitamino C kiekis.
Svarbu nepamiršti, kad žiemą gausu ir sezoninių daržovių – morkų, moliūgų, cukinijų, kopūstų. Šaldytos daržovės ir vaisiai taip pat labai naudingi. Žiemą 2/3 dienos daržovių porcijų turėtų sudaryti šviežios daržovės, likusią dalį galima pakeisti raugintomis, marinuotomis, džiovintomis ar šaldytomis daržovėmis.
Taip pat skaitykite: Klasikinė prancūziška dieta: per 2 savaites – iki 8 kg
Skubančios aktyvios moterys dienos vaisių ir daržovių porcijas gali pakeisti jau minėtomis sultimis ar glotnučiais. Juose yra tiek pat vertingų maistinių medžiagų, panašus ir kalorijų skaičius. Glotnučiai puikiai tinka pusryčiams, jie gali pakeisti užkandžius dienos metu.