Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dismenorėja – kas slepiasi po šiuo pavadinimu?

Skausmingos mėnesinės gali kamuoti net iki 60 procentų įvairaus amžiaus moterų. Labiausiai paplitusi pirminė dismenorėja, kuri gali varginti net iki 80-90 procentų mergaičių, paauglių ir jaunų moterų (pirminei dismenorėjai nebūdinga moters lyties organų patologija, tuo tarpu antrinė dismenorėja diagnozuojama tuomet, kai pastebima tam tikrų pakitimų). Taigi kaip išsivysto dismenorėja? Kaip ji diagnozuojama ir gydoma? Pakalbėkime apie šią dažną moterų problemą plačiau, nes apie ją tiesiog reikia kalbėti, mat tai vienas dažniausiai pasitaikančių ir moters gyvenimo kokybei kenkiančių sveikatos sutrikimų.
Mergina, mėnesinės
Mergina, mėnesinės / 123RF.com nuotr.

Kaip išsivysto dismenorėja?

Šio sveikatos sutrikimo etiologija nėra visiškai aiški. Manoma, kad skausmai susiję su cikliškais gimdos susitraukinėjimais, kurie reikalingi tam, kad efektyviau būtų pašalinami nereikalingi audiniai ir būtų sėkmingai pasiruošiama naujam vaisingumo ciklui. Susitraukinėjant gimdai, formuojasi gimdos raumens išemija – audiniams trūksta deguonies, kyla uždegiminiai procesai, atsiranda skausmas. Pastebėta, kad stipresni skausmai būdingi toms moterims, kurių organizme vyksta intensyvesnė prostaglandinų sintezė ir (arba) pakinta tam tikrų šių medžiagų tipų balansas. Šios medžiagos dar vadinamos uždegimo mediatoriais, tad jos reikšmingai prisideda prie skausmo atsiradimo.

Kaip diagnozuojama dismenorėja?

Dismenorėjos diagnozei svarbūs keli pagrindiniai žingsniai:

  • Moters nusiskundimai – surenkama tiksli ligos anamnezė. Mergaitė, paauglė arba moteris turėtų atsakyti, kada šis skausmas atsirado, koks jo pobūdis, kurioje vietoje skauda, ar stebimas cikliškumas, kiek laiko jis trunka, ar iš pradžių jis stipresnis, ar vėliau jis silpnėja, kokie simptomai pasireiškia, kas palengvina arba pasunkina patiriamus pojūčius, kaip sumažėja darbingumas ir kokią įtaką tai daro gyvenimo kokybei ir t.t. Tiksliai diagnozei arba išsamesnių tyrimų paskyrimui labai svarbu surinkti kuo daugiau informacijos, todėl moteris turi būti atvira ir linkusi bendradarbiauti – kaip ir kiekvienos ligos atveju.
  • Įtariant pirminę dismenorėją, papildomi tyrimai dažniausiai neskiriami. Gali pakakti ir nemedikamentinio gydymo. Jei nemedikamentinis gydymas neveiksmingas, skiriami ir vaistiniai preparatai.
  • Įtariant antrinę dismenorėją, pavyzdžiui, pasireiškiant necikliškam kraujavimui ir skausmams, turi būti atliekamas išsamus, kompleksinis ir atidus moters ištyrimas. Vis dėlto pilvo apačios skausmas ne visuomet susijęs su reprodukcinės sistemos patologijomis, tad jei šis variantas atmetamas, reikia ištirti kitus dubens organus ir ieškoti skausmų priežasčių.

Kaip gydoma dismenorėja?

Pirminė dismenorėja gydoma nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo (NVNU), pavyzdžiui, deksketoprofenu (Dolmen 25 mg geriamuoju tirpalu paketėliuose), ibuprofenu, naproksenu ir kt. Pastebėta, kad NVNU veiksmingi apie 80 procentų moterų. Neaišku, kodėl jie neveiksmingi likusiems 20 procentų moterų – galbūt dėl to, kad kai kuriais atvejais mėnesinių skausme, kaip ir priešmenstruaciniame sindrome, svarbų vaidmenį vaidina emocinis faktorius. Geriausio efekto vartojant NVNU sulaukiama tuomet, jei vaistai rekomenduojamomis dozėmis pradedami vartoti likus bent parai ar dviems iki numatomo skausmo pasireiškimo pradžios. Geriausia rinktis gana greitai veikiančius vaistinius preparatus, pavyzdžiui, išgėrus deksketoprofeno, maksimali koncentracija Cmax žmogaus organizme pasiekiama po 30 min (tarp 15 ir 60 min). Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Jei pirminės dismenorėjos varginama moteris bent kol kas neplanuoja turėti vaikų ir (arba) ją kamuoja gausios mėnesinės, mėnesinių nereguliarumas, tuomet jai gali būti naudinga vartoti sudėtines kontraceptines tabletes. Įrodyta, kad sudėtinės hormoninės kontracepcijos vartojimas gali padėti sumažinti ne tik mėnesinių skausmų, bet ir kitų nemalonių simptomų intensyvumą. Žinoma, moteriai negali būti būdingos jokios kontraindikacijos, pavyzdžiui, hormoninė kontracepcija netinkama lėtiniais kraujotakos sutrikimais sergančioms moterims.

Antrinės dismenorėjos atveju labai svarbu šalinti tikrąją skausmų priežastį, pavyzdžiui, atlikti miomų šalinimą. Daliai moterų veiksmingas nemedikamentinis gydymas, kai siūloma:

  • Alternatyvioji medicina – aromaterapija, akupunktūra, masažai;
  • Mitybos koregavimas – pakankamas vandens vartojimas, druskos ir paprastųjų angliavandenių kiekio mažinimas, kofeino kiekio mažinimas, rūkalų ir alkoholio atsisakymas, sveikesnio ir lengvesnio maisto pasirinkimas;
  • Lengva fizinė mankšta – įrodyta, kad lengvi fiziniai užsiėmimai padeda pagerinti gimdos raumens aprūpinimą deguonimi ir sumažinti jo išemiją, tuo pačiu palengvinant ir patiriamus skausmus;
  • Šilumos terapija – spazmus gali lengvinti šilta vandens pūslė ar neilgos maudynės šiltoje vonioje, tačiau dėl šių, kaip ir dėl kitų priemonių, geriausia pasitarti su savo gydytoju ginekologu. Vis dėlto kiekvienas atvejis labai individualus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas