Eimučio ir Raimondos istorija: niekada nemanėme, kad susilaukti vaikų gali būti taip sunku

Susituokėme jau perkopę 30-mečio slenkstį – būdami 31-ierių. Iki santuokos gyvenome kartu daugiau nei dešimt metų. Per tą laiką teko patirti ir šalto, ir karšto. Atrodė, kad mūsų pora atlaikė visus išbandymus. Paaiškėjo, kad klydome. Negalėjimas susilaukti vaikelio tapo dideliu išbandymu mūsų šeimai.
Tėtis su kūdikiu.
Tėtis su kūdikiu. / Fotolia nuotr.

Ketveri metai (ne)vilties

Kaip veikiausiai ir daugelis porų, nė nemanėme, kad susilaukti vaikelio gali tapti problema. Planuoti nėštumą pradėjome iš karto po vestuvių, kurios buvo liepą. Skaičiavome, kad kitų metų pavasarį jau sūpuosime mažylį. Panašiai buvo visoms mūsų draugų šeimoms. Planuodami mažylį, atsisakėme net menkiausių dozių alkoholio, vyras jau prieš vestuves buvo metęs rūkyti, aš vartojau vitaminų. Bet, deja... mėnesinės ir toliau kiekvieną mėnesį prasidėdavo „kaip laikrodukas“. Pirmus metus dar laukėme, niekur nesikreipėme. Tačiau antraisiais metais jau sunerimome, juk man jau buvo 33-eji.

Negalėjome patikėti, kad kartais nepastojimo priežastys slypi visai kitur

Pradėjome ieškoti priežasčių. Paaiškėjo, kad mano sveikata gera, gimdyti jokių kliūčių nėra, o problema greičiausiai yra dėl vyro. Atlikome spermos tyrimą ir sužinojome, kad sperma nėra kokybiška. Kodėl?

Gydytojas paaiškino, kad spermatozoidų kiekis, judrumas, gyvybingumas priklauso ne tik nuo genetikos. Lemiamos įtakos turi ir netinkama mityba, piktnaudžiavimas alkoholiu, rūkymas, užteršta aplinka, persirgtos ligos. Gydytojas taip pat pasakė, kad kartais nevaisingumo priežastys gali būti daug paprastesnės, nei tik medicininės. Pasikalbėję su medikais, sužinojome, kad vyro spermos kokybei ir kiekybei įtakos turi ir kasdien vartojamas maistas. Norėjome prieštarauti – maitinamės sveikai. Tačiau gydytojas paaiškino, kad šiais laikais galime vartoti vadinamąjį „sveiką“ maistą, bet ir jis yra dažnai menkavertis (skurdus, mažai vitaminų, mineralų). To priežastys yra nederlingas, civilizacijos nualintas dirvožemis, oro ir klimato tarša, dėl ko maisto kokybė tampa menkavertė. Kitaip sakant, valgome lyg ir sveikus produktus, tačiau dėl minėtų priežasčių maistingų medžiagų juose trūksta. Paieškojome google ir sužinojome, kad pasaulyje ši problema apibūdinama kaip „paslėptas alkis“ (angl., hidden hunger), kuris reiškia mikroelementų trūkumą kasdien vartojamuose maisto produktuose.

Kas mums padėjo?

Gydytojas patarė, kad galbūt mano vyrui gali trūkti kai kurių naudingųjų medžiagų, kurios būtent ir yra reikalingos, kad sperma būtų kokybiška. Jis patarė vartoti preparato PROfertil® ir ateiti vėl pasitikrinti. Šio preparato sudėtyje yra spermos kokybei naudingų medžiagų – tai L-karnitinas, L-argininas, vitaminas E, cinkas, glutationas, selenas, folio rūgštis, kofermentas Q10. Po pusės metų PROfertil® vartojimo vyro tyrimo rezultatai labai pagerėjo. Visi spermos kriterijai, kurie apibūdina spermos kokybę, – ląstelių judrumas, tankis, kiekis, išvaizda – rodė, kad tikimybė pastoti išties reali. Tai sužinoję, iš klinikos išlėkėme ant sparnų. Tikėjome ir laukėme stebuklo. Buvome tikri, kad jei ne pirmą mėnesį, tai jau antrą tikrai pastosiu. Tiesa, stebuklo teko palaukti dar apie pusę metų. Per tą laiką dar kartą pakartojome tyrimą, ir jis buvo dar geresnis. Tada nuvažiavome prie jūros, į Nidą, ten, kur kažkada man vyras pasipiršo. Nežinau, ar stebuklingas jūros oras, ar gamta paveikė taip, kad užsimiršome, mėgavomės poilsiu ir... po devynių mėnesių mums gimė Matukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis