„Šalį užklupus rekordiniams karščiams, pakinta ir pirkėjų krepšelių turinys – žmonės perka daugiau ledų, vandens ir arbūzų. Karštomis dienomis arbūzai sulaukia itin daug dėmesio ir užkariauja pirkinių krepšelius. Palyginti su tokiu pat metu pernai, karštąjį savaitgalį arbūzų pardavimai šoktelėjo 117 proc. Taip pat gyventojai nuo karščio ginasi pirkdami ledus – didelių ledų pakuočių pardavimai per karštąjį savaitgalį išaugo daugiau nei dvigubai, palyginti su ankstesniu savaitgaliu“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Aprūpina organizmą skysčiais bei vitaminais
Pasak Jolantos Sabaitienės, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertės, arbūzų vartojimas per karščius turi labai daug pranašumų.
„Karšta saulė gali pakenkti organizmui, nes greičiau netenkama skysčių. Tačiau arbūzai padeda išvengti šilumos smūgių. Jie turi vėsinantį poveikį, todėl valgant arbūzo lengviau pakelti karštį. Kadangi arbūzuose yra daug vandens, jie ne tik vėsina, bet ir padeda išlaikyti skysčių pusiausvyrą. Be to, juose gausu antioksidantų. Arbūzai padeda palaikyti rūgščių balansą organizme, o tai padeda sumažinti aukšto kraujospūdžio riziką“, – pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė.
Anot J.Sabaitienės, į kasdienę mitybą įtraukę arbūzus pagerinsite širdies ir kraujagyslių sveikatą ir sustiprinsite imuninę sistemą. Arbūzuose yra itin mažai kalorijų. Viename mažame arbūzo puodelyje jų yra tik apie 80 kilokalorijų, todėl šis vaisius puikiai tinka ir tiems, kurie meta svorį. Juose yra gausu vitamino B6. Šio vaisiaus valgymas taip pat padeda subalansuoti už gerą nuotaiką atsakingus hormonus. Arbūzas yra puikus vitamino A šaltinis, kuris ne tik gerina akių sveikatą, bet ir padeda išsaugoti sveiką odą, dantis bei gleivinę.
Ne tik užkandis, bet ir garnyras
Kaip pasakoja J.Sabaitienė, išskiriamos keturios pagrindinės arbūzų rūšys – su sėklomis, besėkliai, nedidelio dydžio, geltoni/oranžiniai. Tačiau visame pasaulyje pirmauja ryškiai raudono minkštimo vaisiai.
„Arbūzai – ne tik labai gaivūs, vandeningi, bet ir saldūs, todėl juos ypač mėgsta vaikai. Ir nors dažniausiai arbūzą valgome vieną, kaip užkandį, šis vaisius puikiai tinka ir pikantiškiems patiekalams ruošti. Pavyzdžiui, Graikijoje šis produktas derinamas su fetos sūriu. Arbūzai puikiai dera ir su halumio sūriu bei mėtomis ir bazilikais, o Meksikoje jis yra valgomas apibarstytas druska ir aštriaisiais pipirais“, – pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė.
Pasak ekspertės, arbūzas puikiai tinka ir kepimui ant grilio. Toks jo paruošimas – itin paprastas. Arbūzą tiesiog reikia supjaustyti storesniais gabalėliais, patepti alyvuogių aliejumi ir apibarstyti druska.
Ant grilio paruoštas arbūzas tampa ne toks saldus, įgauna pikantiškesnio, sūresnio ir dūminio skonio, todėl puikiai tinka ir kaip garnyras prie įvairiausių mėsos patiekalų, ypač paukštienos: kalakutienos, antienos arba vištienos. Žinoma, arbūzą naudoti galima ir gaminant įvairius vaisinius glotnučius, sorbetus, ledus ar vaisių salotas.