Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad skirtingų rūšių gėrybes reikėtų laikyti ir skirtingose vietose. Vienas daržoves ar vaisius dėrėtų dėlti į šaldytuvą, kitas – virtuvėje ar tamsioje vėsioje vietoje. Ekspertė dalijasi keliomis taisyklėmis, kuriomis vadovaudamiesi mėgstamus produktus išlaikysite pačius šviežiausius, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Vaisiai ir daržovės – neatsiejama raciono dalis. Pastebime, kad pastaruoju metu lietuviai jų valgo vis daugiau, o ypatingai ankstyvą rudenį – kai galima pasimėgauti šviežiomis vietos augintojų užaugintomis bulvėmis, morkomis, svogūnais, obuoliais. Žmonių krepšeliuose dažnai atsiduria ir cukinijos, patisonai ar moliūgai“, – pasakoja ekspertė.
Kaip teigia J.Sabaitienė, skirtingos daržovių ir vaisių rūšys reikalauja atitinkamų laikymo sąlygų. Vienus geriausia yra laikyti šaldytuve, kitus vietoje, kurios nepasiekia tiesioginė saulės šviesa, trečius tinkamiausia palikti kambario temperatūroje, dar kitus iš viso geriausia pamerkti į vandenį. Pasak jos, kaip laikyti daržoves, kartais galima spręsti ir iš to, kaip jos išdėstytos parduotuvėse: jeigu daržoves randate šaldytuve – vadinasi, šaldytuve jas reikėtų laikyti ir parsinešus namo. Jeigu vaisiai bei daržovės sukrauti į lentynas, jas geriausia laikyti kambario temperatūroje.
J.Sabaitienė dalijasi ir dar keliomis taisyklėmis, kuriomis vadovaudamiesi mėgstamas daržoves ir vaisius šviežius ir kokybiškus išlaikysite ilgą laiką.
Skirtingoms daržovėms – skirtingos laikymo vietos. Vienas svarbiausių dalykų, anot maisto ekspertės, yra nelaikyti kai kurių vaisių ir daržovių kartu. Sunokę vaisiai išskiria etileno dujas, kurios paskatina šalia esančių daržovių nokimą ir jos gali greičiau gesti. Pavyzdžiui, svogūnų ir bulvių kartu laikyti nepatartina, nes svogūnai skleidžia tam tikras medžiagas, nuo kurių greičiau vysta bulvės.
Nesunokusius vaisius derėtų laikyti kambario temperatūroje. Tam, kad vaisiai iki galo prinoktų, juos reikėtų laikyti kambario temperatūroje. O jeigu norite, kad jie sunoktų ypatingai greit – juos geriausia laikyti popieriniame maišelyje. Ši taisyklė galioja avokadams bei kaulavaisiams: abrikosams, nektarinams, persikams ar slyvoms.
Šviežias žoleles laikyti vandenyje. Anot J.Sabaitienės, krapus, petražoles ar mėtas geriausia laikyti pamerkus į vandenį šaldytuve. Žolelių kotus galima įvynioti į vandeniu sudrėkintą popierinį ar medžiaginį rankšluostį – jis suteiks drėgmės ir žolelės ilgiau bus gaivios.
Kambario temperatūroje. Taip geriausia laikyti pomidorus. Nuskynus pomidorą, jame vyksta dar iki 100 cheminių reakcijų, o kambario temperatūroje laikomas pomidoras toliau noksta ir sirpsta. Kai pomidorus laikote šaldytuve, jie įgauna miltinę tekstūrą ir praranda dalį skonio. Todėl pomidorai išliks sultingesni ir geresnio skonio, jei paliksite juos kambario temperatūroje.
Šaldytuve. Šioje vietoje geriausia yra laikyti obuolius, kriaušes, agurkus, morkas, žiedinius kopūstus, kopūstus ar brokolius. Kaip teigia ekspertė, laikomos šaldytuve šios gėrybės ilgiau išlieka traškios, išlaiko savo šviežumą ir tekstūrą. Šaldytuve laikomi ir įvairiausių rūšių grybai. Pasak ekspertės, juos nuplovus ir nuvalius – taip pat geriausia įdėti į popierinį maišelį.
Šaltesnėje, sausoje vietoje. Kaip teigia J.Sabaitienė, svogūnus, česnakus, bulves ar moliūgus geriausia yra laikyti vėsioje, sausoje vietoje, o ne šaldytuve. Pasak ekspertės, lygiai ta pati taisyklė ir baklažanams – pastaruosius apskritai reikėtų suvartoti per kelias dienas nuo pirkimo. Šių daržovių laikymas šaldytuve gali pakenkti jų tekstūrai.