Fitneso treneris apie bulves ir kiaušinius: ar tikrai kenkia figūrai?

Visuomenėje sklando mitai, kad kai kurie maisto produktai ir gėrimai kenkia mūsų sveikatai bei kūno linijoms. Tačiau asmeninis fitneso treneris Paulius Ratkevičius tuos mitus paneigia.
Bulvių ir kiaušinių salotos
Bulvių ir kiaušinių salotos / 123RF.com nuotr.

Bulvėms svarbus paruošimo būdas

Dažnai kalbama, kad bulvės tukina ir yra kaloringos, daugelyje dietų rekomenduoja išvis atsisakyti bulvinių patiekalų. Tačiau ar tai iš tiesų būtina, norint išsaugoti tobulą figūrą?

Fitneso treneris Paulius Ratkevičius pranešime žiniasklaidai teigia, jog bulvė yra visapusiškai naudinga daržovė, turinti savyje vitaminų, mineralų bei kitų mums reikalingų medžiagų.

Žinoma, virtų bulvių glikeminis indeksas (GI) yra daug geresnis nei keptų, tad metantys svorį turėtų į tai atkreipti dėmesį. GI nusako, kaip greitai pasisavinami angliavandeniai, tad šiuo atveju lėčiau yra geriau.

Asmeninio archyvo nuotr./Treneris Paulius Ratkevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Treneris Paulius Ratkevičius

Mitas, kad bulvės itin tukina, atsirado todėl, kad dažniausiai bulvės yra kepamos riebaluose – taip jos tampa tikra kalorijų bomba, kuri nėra tinkama nei mūsų sveikatai, nei figūrai. Tad jeigu mėgstate bulves, tikrai galite jomis pasimėgauti bent kartą per savaitę, nesibaimindami dėl pasekmių, tik derėtų atkreipti dėmesį į ruošimo būdą.

Kulinaras Donatas Dobrovolskas pataria, kaip paprastas bulves paversti gardžiais pietumis.

Į keptuvę įdėkite šiek tiek nugriebto sviesto, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką, aitriąją papriką bei kapotus pomidorus ir pakepkite kelias minutes. Į keptuvę su daržovėmis sudėkite virtas bulves ir kepkite 5–10 min. priklausomai nuo pasirinktos temperatūros bei daržovių kiekio.

Bebaigiant kepti įdėkite špinatų lapelių ir apšlakstykite citrinų sultimis bei smulkintais rozmarinų lapeliais. Šias bulves galima valgyti tiek šiltas, tieks šaltas.

Gazuotas vanduo neformuoja celiulito

Dar vienas mitais apipintas produktas – gazuotas vanduo. Vyrauja įsitikinimas, kad jis skatina celiulitą, bet ar tikrai vanduo su burbuliukais yra pats didžiausias priešas, norint išvengti apelsino žievelės odos?

Treneris P.Ratkevičius šį mitą tvirtai paneigia: „Gazuotas vanduo su celiulitu neturi nieko bendro. Daugelis mano, jog vandenyje esantys burbuliukai ir yra celiulito sukėlėjai, tačiau galiu patikinti, jog esmė yra ne pačioje angliarūgštėje, o gėrimo sudėtyje.

Taigi, jeigu gersite saldintus bei dažikliais praturtintus gėrimus, galite sulaukti nepageidaujamo apelsino žievelės efekto. Tačiau derėtų nepamiršti, kad mūsų kūną modeliuoja viskas, ką dedame į burną, todėl būtų neteisinga susikoncentruoti ties vienu produktu.

TAIP PAT SKAITYKITE: 11 maisto produktų, mažinančių cholesterolio lygį

Kaip kiaušiniai veikia sveikatą?

Turbūt visi yra girdėję nuogąstavimus, kad kiaušiniai didina cholesterolio kiekį, taip skatindami širdies ligas. Tačiau tai ir vėl nėra tiesa.

Asmeninis fitneso treneris sako, jog tai vienintelis produktas, turintis daugiausia visų mikroelementų, tad jis labai naudingas žmogaus organizmui. Daugelis diskutuoja dėl kiaušiniuose esančio cholesterolio, tačiau juose taip pat yra ir daug aminorūgšties – cholino, kuris neleidžia cholesteroliui kauptis ant kraujagyslių sienelių, taip mus apsaugodamas nuo neigiamų padarinių. „Žinoma, nereikia perlenkti lazdos, – sako P.Ratkevičius, – todėl rekomenduoju per savaitę suvalgyti 4–7 kiaušinius.“ Jeigu siekiate asmeninių rezultatų sporto salėje, šis kiekis gali išaugti iki 10 ir daugiau vienetų per savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais