Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Geriau už vitaminus: paprastas ir pigus būdas pasirūpinti savo smegenimis amžėjant

Tyrimas rodo, kad vasabis gerina pagyvenusių žmonių kognityvinius gebėjimus, rašo „Science Alert“.
Valgyti vasabį vyresniame amžiuje naudinga
Valgyti vasabį vyresniame amžiuje naudinga / Unsplash nuotr.

Japoninis pipirkrienis, kurį daugelis žmonių žino kaip vasabį, nėra tik skanus prieskonis, kuris mums pažįstamas iš japonų virtuvės patiekalų.

Naujas tyrimas rodo, kad šis tradicinis japoniškas prieskonis gali pagerinti kai kurias kognityvines funkcijas vyresniems nei 60 metų žmonėms. Todėl tai yra paprastas ir gana skanus būdas pasirūpinti savo smegenimis senstant.

Pagrindinis „priešnuodis“ smegenų senėjimui yra sudedamoji vasabio dalis – 6-MSITC. Tai biologiškai aktyvus junginys, kuris anksčiau buvo siejamas su antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu, lėtinančiu ląstelių pažeidimus ir jas apsaugančiu, rašo „Science Alert“.

Nors keletas tyrimų parodė, kad 6-MSITC turi teigiamą poveikį pažinimo procesams, tai dar nebuvo tirta su vyresnio amžiaus žmonėmis, kuriems labiausiai gresia pažinimo funkcijų silpnėjimas ir su tuo susijusios problemos, pavyzdžiui, demencija.

Ankstesni tyrimai rodė, kad antioksidantai ir priešuždegiminiai vaistai atlieka svarbų vaidmenį vyresnio amžiaus žmonių kognityvinei sveikatai.

Mokslininkų komanda atliko 12 savaičių trukmės tyrimą, kuriame dalyvavo 72 vyresni nei 60 metų žmonės. Dalyviai atsitiktine tvarka ir jiems nežinant buvo suskirstyti į dvi grupes: pirmoji grupė kartą per dieną vartojo vasabio tabletę, o antroji – placebo tabletę.

Eksperimento pabaigoje, atlikus keletą kognityvinių testų, grupė, gėrusi vasabio tabletes, pademonstravo geresnius epizodinės atminties (praeities įvykių prisiminimas) ir darbinės atminties (laikinas informacijos saugojimas) rezultatus.

Tiesa, kitose pažintinės veiklos srityse, įskaitant mąstymą, dėmesį ir žinių apdorojimo greitį, reikšmingų skirtumų nenustatyta. Komanda mano, kad vasabis gali turėti ypatingą poveikį smegenų hipokampui, kuris yra ypač svarbus atminties funkcijai. Kitaip tariant, užterta kelią (arba prilėtina) senatvėje gana dažnai užklumpančius atminties sutrikimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas