Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologė A.Bartaškienė: gausios mėnesinės gali įspėti apie rimtas ligas

Gausios mėnesinės, ilgai trunkančios ar kitas moterims diskomfortą sukeliantis kraujavimas neretai vertinami kaip normali būsena, tačiau šie simptomai gali reikšti kur kas didesnes sveikatos problemas, netgi onkologines ligas. Tam, kad negalavimas būtų pagydytas, pirmiausia reikėtų rasti jo priežastį – kraujavimą gali sukelti daug įvairių sveikatos sutrikimų. Apie tai manodaktaras.lt kalbasi su gydytoja ginekologe Aura Bartaškienė.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / „Fotolia“ nuotr.

– Ar dažnai iš pacienčių girdite tokį nusiskundimą?

– Gausios mėnesinės gali varginti nuo pat pradžių. Jos vargina, dažnai būna ir skausmingos, tačiau ištyrus dažniausiai ypatingų pakitimų nerandame. Dažniausiai taikomas simptominis gydymas, siūloma geriamoji kontracepcija ar minihormoninės spiralės, rekomenduojami geležies preparatai.

Kai atėjusi į konsultaciją pacientė pasiskundžia, kad mėnesinės pagausėjo, atsirado krešulių, tada ieškoma priežasties, kas galėjo sukelti mėnesinių pagausėjimą. Todėl normalių mėnesinių pagausėjimas yra rimtas įspėjimas. Neverta ilgai laukti, nes prarandamas gausesnis kiekis kraujo, alinamas organizmas, gali atsirasti ūmi mažakraujystė.

Asmeninio archyvo nuotr./Aura Bartaškienė
Asmeninio archyvo nuotr./Aura Bartaškienė

– Kokios gali būti gausaus kraujavimo priežastys?

– Dažniausiai gausų kraujavimą, mėnesines su krešuliais sukelia gimdos pogleivinės miomos (miomos, augančios prie pat gimdos ertmės), gimdos gleivinės (endometro) polipai. Dariniai, esantys gimdos ertmėje ar deformuojantys gimdos ertmę, trukdo gimdai susitraukti, todėl mėnesinės tampa labai gausios, atsiranda krešulių.

Priešmenopauziniu laikotarpiu kai kurioms moterims būna stipriai išvešėjusi, negalinti savęs išmaitinti gleivinė. Ji atsidalina dalimis ir gali sukelti užsitęsusias, gausias, varginančias mėnesines.

– Jeigu diagnozuojami dariniai gimdoje: polipai ir miomos, ar verta sunerimti?

– Gimdos miomos gali augti įvairiose gimdos vietose. Jei jos yra intramuralinės (gimdos raumeninėje dalyje, auga link išorės) ar subserozinės (gimdos paviršinės) – tokios miomos dažniausiai nesukelia papildomų simptomų, paprastai stebimos (dažniausiai ultragarsu 1 kartą per metus). Jeigu nedidėja, operuoti neskubama – be simptomų reguliariai stebimos iki menopauzės.

Pogleivinės miomos ir endometro polipai sukelia gausias mėnesines ar kraujavimus tarp mėnesinių, todėl rekomenduojama šalinti. Be to, polipai yra endometro dariniai, todėl turi didesnę riziką supiktybėti.

– Kada rekomenduojamas operacinis gydymas?

– Ultragarsu įtarus pogleivio miomą, rekomenduojama operacinė histeroskopija: narkozėje per gimdos kaklelio kanalą įkišamas optinis vamzdelis, apžiūrima gimdos ertmė ir specialiu instrumentu pašalinama mioma. Paimama gimdos gleivinės biopsija. Įtarus endometro polipą, taip pat siūloma operacinė histeroskopija, galima ir gimdos ertmės abrazija (išgramdymas).

– Ar gausus kraujavimas gali būti onkologinės ligos simptomas?

– Gausus kraujavimas gali būti onkologinės ligos simptomas. Ypač gausesnis kraujavimas, prasidėjęs tarp mėnesinių, po santykių (tai gali būti ir gimdos kaklelio patologija). Bet koks kraujavimas menopauzės laikotarpiu yra įtartinas. Žinoma, būna ovuliacinių kraujavimų, kartais moterims jie atrodo gausūs, tad geriau pasitikrinti, kad būtų patikslinta kraujavimo kilmė.

– Kartais gausios mėnesinės pradeda varginti vyresnio amžiaus moteris, kurios jau laukia menopauzės. Ar tai pavojinga?

– Bet koks gausus kraujavimas sekina moterį. Kraujas – ne vanduo – tai mūsų gyvybiniai syvai. Juos reikia saugoti. Visada reikia kreiptis į gydytoją, kad būtų nustatyta kraujavimo priežastis ir parinktas tinkamas gydymas.

Kartais moteris bijo kreiptis, nes „puls operuoti“, „pašalins gimdą“. Tikrai yra įvairių tausojančių gydymo metodų, nebūtinai operacinių. Histeroskopija – taip pat tausojanti operacija. Svarbiausia, kreiptis į gydytoją. Gausių mėnesinių ar gausaus kraujavimo atveju kantrybė nebėra dorybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas