Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gripo epidemija: aplenkė ar dar anksti džiaugtis?

Besiartinančią gripo epidemiją paprastai galima pastebėti jau gruodžio pabaigoje, o jos piką – sausį, tačiau džiaugtis dar per anksti, sako šeimos gydytoja Natalija Vaicekauskienė. Šeimos gydytojos bei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistės Anos Kaverkinienės teigimu, epidemija gali užklupti ir kovą.
Serganti šeima.
Serganti šeima. / Fotolia nuotr.

„Įprastai besiartinančios gripo epidemijos ženklus būdavo galima matyti gruodžio pabaigoje, o jos pikas būdavo sausį.

Šiuo metu sergančių gripu daugėja, tačiau jų nėra labai daug. Labai daug žmonių serga ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis“, – kalba N. Vaicekauskienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu pastaruoju metu padidėjo, tačiau nežymiai. Epidemija skelbiama tuomet, kai sergamumas pasiekia 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų, o šiuo metu jis yra 57,4 atv. 10 tūkst. gyventojų.

Anksti manyti, kad išvengsime

Parėjusių metų sausio antroje pusėje kai kuriuose Lietuvos miestuose sergamumas gripu jau buvo pasiekęs epideminį lygį, o gripo epidemija šalies mastu buvo skelbiama vasario pradžioje. Tačiau, nors sergamumas gripu nėra didelis, manyti, kad gripo epidemijos šiemet išvengsime, dar nevertėtų, sako LRT.lt pašnekovės.

„Vertinant skaičius, galima sakyti, kad iki epidemijos toli, tačiau negalime spėlioti, kada ji gali prasidėti. Kasmet ji prasideda skirtingu laiku.

Kol kas dar anksti būtų manyti, kad šiais metais gripo epidemijos išvengsime: sergamumas pradėjo augti tik šiemet. Pirmą šių metų savaitę, palyginti su paskutine gruodžio savaite, sergamumas padidėjo dvigubai. Kol kas sergančiųjų skaičius smarkiai nedidėja. Tačiau gali būti, kad situacija paaštrės vasarį ar kovą“, – pažymi A. Kaverkinienė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas