Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzdintos bulvytės, traškučiai, kava turės būti gaminami kitaip

Įmonės, gaminančios ir tiekiančios rinkai gruzdintas bulvytes, bulvių traškučius, sausainius, vaflius, duoną, meduolius, kitus smulkius konditerijos gaminius, grūdų trapučius, sausus pusryčius, tirpią ir skrudintą kavą, kavos pakaitalus, perdirbtus grūdinius maisto produktus kūdikiams ir mažiems vaikams ir kitus panašius produktus turės taikyti akrilamido mažinimo priemones, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
Gatvės maistas
Gatvės maistas / Vida Press nuotr.

Subjektai privalės rinkai tiekti tokius produktus, kuriuose akrilamidas neviršytų Europos Sąjungos (ES) reglamente nustatytų kiekių.

Rekomendacijas, kaip maisto produktų gamintojai gali sumažinti akrilamido (kenksmingos medžiagos, susidarančios aukštoje temperatūroje skrudinant tam tikrus maisto produktus) kiekius, parengė Europos Komisijos darbo grupė. Joms pritarė visos ES valstybės, todėl rekomendacijos, anot VMVT, turės būti taikomos vienodai visose šalyse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Kava
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Kava

„Laboratoriniai įvairių maisto produktų tyrimai parodė, kad sveikatai kenksmingą medžiagą – akrilamidą galima veiksmingai sumažinti gamybos metu. Šio cheminio junginio kiekis maiste priklauso nuo žaliavos rūšies, auginimo būdo, o gamybos metu – nuo kepimo temperatūros ir laiko, galutinių produktų drėgmės. Todėl rekomendacijose pateiktos nuostatos, kurias savo veikloje pritaikę skirtingus maisto produktus gaminančios įmonės gali užtikrinti, kad gaminami produktai bus saugūs ir kokybiški“, – rašoma VMVT svetainėje.

Teisės aktuose numatyta prievolė maisto produktų gamintojams – kartą metuose ištirti gaminamos produkcijos mėginius dėl akrilamido.

Gautus rezultatus įmonės privalo ne tik registruoti, bet ir stebėti, kad kenksmingos medžiagos kiekiai neviršytų nustatytų kiekių, o esant neatitikimams – koreguoti gamybos procesus pagal minėtas rekomendacijas.

Įmonėms, gaminančioms nedidelius kiekius produkcijos (ne daugiau 16 t per metus), numatytos naštą mažinančios išimtys. Pavyzdžiui, mažoms kepykloms neprivaloma atlikti produktų laboratorinių tyrimų, tačiau įpareigojimas taikyti akrilamido mažinimo priemones gamybos procese išlieka.

123rf.com nuotr./ Traškučiai
123rf.com nuotr./ Traškučiai

„Gaminantys produktus, kuriuos vartotojas dar turi papildomai apdoroti, ženklinimo etiketėse turi pateikti vartotojams aiškias instrukcijas ir paruošimo būdus, leidžiančius sumažinti akrilamidų susidarymo riziką. Pavyzdžiui, užšaldytų gruzdintų bulvyčių pakuočių etiketėse turi būti nurodytas jų kepimo laikas ir temperatūra“, – nurodo VMVT.

Rekomendacijas ruošę mokslininkai taip pat akcentuoja, kad ne visi maisto produktai, kuriuose akrilamido kiekiai viršija leistinus, turėtų būti nedelsiant pašalinti iš rinkos.

Kiekvienu atveju kompetentingos institucijos turėtų įvertinti riziką produkto saugai ir vartotojų sveikatai, ir tik tuomet imtis tolesnių veiksmų.

Akrilamidas – cheminis, sveikatai kenksmingas (kancerogeninis, genotoksinis poveikis) junginys, susidarantis aukštoje temperatūroje (daugiau kaip +120 °C) kaitinant maisto produktus, kurių sudėtyje daug angliavandenių (krakmolo, gliukozės, fruktozės ir kt.).

Akrilamidas susidaro karštyje reaguojant cukrui ir amino rūgščiai – asparaginui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai