Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Gydymo mityba specialistė – apie vaiko užkandžių krepšelį

Prasidėjo ruduo ir tėvai vėl suks galvas, ką sveiko, skanaus ir naudingo vaiko organizmui supakuoti į mokyklinuko priešpiečių ar pietų dėžutę. Kokius produktus rinktis ir kurių verčiau atsisakyti pataria Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė.
Vaikai pusryčiauja
Vaikai pusryčiauja / Vida Press nuotr.
Asmeninio albumo nuotr./Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė
Asmeninio albumo nuotr./Tautvilė Šliažaitė

Visi puikiai žinome, kad vaiko vystymuisi reikalinga subalansuota mityba: angliavandeniai yra atsakingi už energijos suteikimą, baltymai – būtina statybinė medžiaga mūsų ląstelėms, o riebalai reikalingi normaliai protinei funkcijai palaikyti ir t.t. Vaiko užkandžių krepšelis turi būti sudarytas iš šių trijų svarbiausių sudedamųjų dalių: 

1. Grūdinių produktų
Verta atsisakyti baltos duonos, batono ir rinktis pilno grūdo, geriausia – ruginę arba speltos duoną. Jei tokią duoną vaikas valgo nenoriai, galima rinktis kvietinę su sėklomis maišytą duoną. Gliuteno netoleruojantiems vaikams puiki alternatyva – kukurūzų tortilijos arba ryžių trapučiai. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Priklausomybė nuo cukraus: kas gresia ir kaip ją sumažinti?

2. Baltymų 
a) Gyvulinės kilmės produktai: 
– mėsa: vištiena, kalakutiena. Verčiau atsisakyti pusfabrikačių, taip pat rūkytų mėsos gaminių;
– žuvis: rūkyta lašiša, susmulkinti žuvies gabaliukai, namuose gaminti žuvies „burgeriai“;
– virti kiaušiniai; 
– pieno produktai. Visada geriau rinktis pilno riebumo pieno produktus, o atsisakykite pieno produktų su papildomai suteiktais skoniais. 
b) Augalinės kilmės produktai: riešutai, sėklos ir ankštiniai produktai.  

Vida Press nuotr./Priešpiečių dėžutė
Vida Press nuotr./Priešpiečių dėžutė

2. Daržovių
Puikūs užkandžiai – špinatai, pomidorai, salotų lapai, avokadai, agurkai, brokoliai, morkos. Jei ruošiate užkandį mokyklinukui, pasirūpinkite, kad jis suvalgytų ir daržovių.

Svarbiausia atsiminti, kad subalansuotai mitybai svarbi įvairovė, tad stenkitės vaikus nudžiuginti skirtingais produktais kiekvieną dieną, įtraukite juos į gaminimo procesą, leiskime patiems išsirinkti ingredientus. 

Keletas paprastų pasiūlymų, kaip pagaminti sveiką užkandį vadovaujantis aukščiau išvardintomis taisyklėmis:

Kukurūzų toltilija su vištiena/kalakutiena 
– kukurūzų tortilija
– troškinta ir atšaldyta juostelėmis pjaustyta vištiena su sezamu 
– pomidorai
– salotų lapai
– raudonoji paprika
– brokolis 

Speltos duona su riešutų sviestu 
– skrudinta speltos duona
– riešutų sviestas (verta rinktis iš migdolų, lazdyno arba žemės riešutų). 
– juostelėmis pjaustyti bananai

123rf.com nuotr./Duona iš miltų su sėlenėlėmis
123rf.com nuotr./Duona iš miltų su sėlenėlėmis

Jogurtas su sveikais priedais
– riebus natūralus jogurtas
– riešutų ir sėklų mišinys
– uogos arba bananas

Fotolia nuotr./Karališkas jogurtas
Fotolia nuotr.

Rudieji ryžiai su lešiais 
– virti rudieji ryžiai 
– virti lešiai
– raudonoji paprika
– troškintas arba žalias brokolis
– džiovinti pomidorai 

TAIP PAT SKAITYKITE: Natūralios medicinos gydytoja Tautvilė Šliažaitė: „Sveikatos problemos? Keiskite mitybą!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos