Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gydytoja ginekologė apie darinius intymiose vietose: kokie simptomai išduoda ir ką žinoti

Cistos, miomos ir polipai – dažna moteris per savo gyvenimą susiduria su bent vienu iš šių darinių. Kyla klausimai – kokie gi jų gydymo būdai, kodėl šie dariniai atsiranda ir kaip jų išvengti ateityje?
Gimda
Gimda / Shutterstock nuotr.

Kaip sako ginekologė Geda Holcmann – polipai, miomos ir cistos yra visiškai skirtingi dariniai ir išauga skirtingose vietose. Kokie simptomai išduoda, kad susiduriame su vienu iš jų?

Asmeninio archyvo nuotr. /Geda Holcmann
Asmeninio archyvo nuotr. /Geda Holcmann

Polipai

„Polipai – tai dariniai ant kraujagyslinės kojytės, galintys išaugti itin įvairiose vietose: makštyje, gimdos kaklelyje, pačioje gimdoje. Dažniausiai moteris jokių simptomų nejaučia. Didžiausią nepatogumą sukelia polipai, esantys gimdos ertmėje, nes dėl jų gali kamuoti gausesnės mėnesinės, acikliniai kraujavimai, tepimai, taip pat jie gali trukdyti pastoti“, – sako gydytoja.

Ji prideda, kad polipai patys nepasišalina, nebent labai retais atvejais. „Dažniausiai, jeigu reikia šalinti polipus, tai daroma chirurginiu būdu. Tačiau jeigu jie nedideli, nesukelia jokių simptomų, tiesiog paliekami stebėti. Tiesa, menopauzės metu į polipus žiūrime atidžiau ir šaliname dažniau, kadangi ląstelės gali dauginti greičiau ir suvėžėti“, – sako gydytoja.

Ji skatina nebijoti operacijos, kadangi ši yra trumpa ir minimaliai invazyvi, todėl jau tą pačią dieną moteris po polipų šalinimo gali grįžti į namus. „Polipai dažniausiai nustatomas ultragarsiniu būdu, tačiau jie gali būti sumaišomi ir su gimdos gleivine, miomomis“, – pastebi gydytoja.

Miomos

Kas yra miomos? Miomos – tai gerybiniai gimdos raumens dariniai, kurie gimdoje turi įvairią lokalizaciją. „Jos gali išaugti pačiame raumenyje, „aplipti gimdą“, augti gimdos ertmėje. Daug moterų vaikšto su miomomis ir nieko nejaučia. Nedidelės miomos arba tos, kurios nesukelia simptomų, paliekamos stebėti. Tačiau jeigu kamuoja gausus, nenormalus kraujavimas, sukeliantis mažakraujystę, didelis skausmas pilvo apačioje, reikia pagalvoti apie gydymą“, – sako gydytoja ginekologė.

Dažniausiai miomų sukeliami simptomai priklauso nuo jų dydžio, tačiau augančios į gimdos ertmę ir vadinamos submukozinėmis miomomis, būdamos nedidelėmis, gali sukelti labai gausius, ilgus kraujavimus. „Tokiu atveju taip pat reikia galvoti apie gydymą. Jis gali būti medikamentinis, o jeigu nepavyksta pasiekti norimo rezultato, jau siūlomas operacinis gydymas, kuris priklauso nuo esamos situacijos. Gali būti šalinama gimda arba galima atlikti miomos embolizaciją. Visi sprendimai yra individualūs ir aptariami su paciente“, – sako gydytoja.

Cistos

Cistos – tai ertminis darinys, kuris susiformuoja kiaušidėse. „Vadinasi, tai nebe gimdos, o kiaušidžių darinys. Cistos gali būti labai įvairios, pavyzdžiui, funkcinės, t. y. susijusios su moters mėnesinių ciklu. Tokios gali pranykti pačios ir nesukelti jokių simptomų. Pasitaiko ir hemoraginių, t. y., krauju, serozinių – skaidriu skysčiu užpildytų cistų. Yra ir endometriozinių, kitaip vadinamų „šokoladinių“ (tokios užpildytos šokolado spalvos skysčiu), kietų – dermoidinių cistų, kuriose kaupiasi plaukai, nagai, riebalai ir pan.“, – dalinasi G.Holcmann.

Gydytoja aiškina, kad cistos dažniausiai yra gerybiniai dariniai, o cistomos, taip pat atsirandančios kiaušidėse, tiek gerybiniai, tiek piktybiniai. „Kiaušidžių vėžys taip pat gali atrodyti kaip cista“, – pastebi ginekologė.

Ji pabrėžia, kad cistos gali būti gydomos stebėjimu lygiai taip pat kaip polipai ir miomos, o jeigu jaučiami tokie simptomai kaip sutrikęs ciklas, pilvo skausmas ir tempimas, pasitelkiami hormoniniai vaistai.

„Kai kada cistos, atsižvelgiant į jų rūšį, šalinamos chirurginiu būdu, pavyzdžiui, jau minėtos „šokoladinės“ ar dermoidinės, nes jos konservatyviam gydymui nepasiduoda“, – sako G.Holcmann.

Ginekologė aiškina, kad sunku pasakyti, kodėl atsiranda cistų, miomų ar polipų, tad labai svarbu reguliariai lankytis pas gydytoją, kad jis galėtų aptikti bet kokius pakitimus. „Pajautėte skausmą, aciklinius kraujavimus, tepimą prieš mėnesines – eikite pas gydytoją. Visada sakau, – atkreipkite dėmesį, kas vyksta su jūsų mėnesinėmis, jūsų kūnu ir reaguokite, nepalikite to likimo valiai“, – pataria G.Holcmann.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas