Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 10

Gydytoja išvardijo, kuriems žmonėms verta periodiškai tikrintis skydliaukę

Kartais žmogus net neįtaria, kodėl staiga oda išsausėjo, pablyško ir paburko veidas ar be jokios aiškios priežasties ėmė augti svoris. Tai vieni iš simptomų, galinčių signalizuoti apie skydliaukės hormonų trūkumą, dėl kurio ilgainiui išsivysto klinikinis sindromas – hipotireozė. Kas dažniausiai lemia tokį skydliaukės sutrikimą ir kokios galimos komplikacijos, laiku nesikreipus į specialistus?
Skydliaukės echoskopija
Skydliaukės echoskopija / 123RF.com nuotr.

Skydliaukė yra drugelio formos endokrininė liauka, esanti priekinėje kaklo dalyje, priešais trachėją. Ji yra sudaryta iš folikulų, kuriuose vyksta hormonų sintezė.

Pasak Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytojos endokrinologės Danutės Mazgelienės, skydliaukė, yra pagrindinis organas, gebantis iš aplinkos pasisavinti jodą ir panaudoti jį hormonų sintezei.

„Išskiriami du pagrindiniai skydliaukės hormonai: trijodtironinas, turintis tris jodo atomus, ir tetrajodtironinas, turintis keturis jodo atomus. Tiroglobulino ir skydliaukės hormonų sintezę stimuliuoja ir reguliuoja skydliaukę stimuliuojantis hormonas (TSH), gaminamas hipofizėje. Kadangi skydliaukės hormonai reguliuoja medžiagų apykaitą, esant jų trūkumui medžiagų apykaita sutrinka“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo gydytoja endokrinologė D.Mazgelienė.

Skydliaukės hormonų trūkumą lemiantys veiksniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas