„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Gydytoja pataria: ką daryti, kad iškyla gamtoje nesibaigtų žarnyno infekcija

Šiltuoju metų laiku ypač padidėja sergamumas bakterinėmis žarnyno ligomis, kuriomis dažniausiai užsikrečiama nuo gyvūninės kilmės produktų ir užteršto vandens. Jų priskaičiuojama daugiau nei 200 rūšių. Paprastai šios ligos pasireiškia pykinimu, vėmimu ar pilvo skausmais, tačiau kartais gali sukelti net smegenų uždegimą ar sepsį, rašoma pranešime žiniasklaidai. Ką daryti, kad smagi iškyla gamtoje nesibaigtų žarnyno infekcija?
Iškyla gamtoje su šeima
Šeimos iškyla gamtoje / 123RF.com nuotr.

„Žarnyno infekcijų plitimui itin palankus šiltas oras, nes jame ligų sukėlėjai gali sparčiai daugintis. Vasaros laikotarpiu itin padaugėja bakterinių žarnyno infekcijų. Ligą sukeliantys mikroorganizmai plinta per maistą, užterštą vandenį. Dažniausiai per gyvūninį maistą plinta salmoneliozė, kampilobakteriozė, ešerichiozė, listeriozė.

Užpernai fiksavome daugiausia susirgimų salmonelioze ir kampilobakterioze. Nors faktinis skaičius nėra žinomas, nes ne visi susirgusieji šiomis ligomis kreipiasi medicinos pagalbos, dažniausiai jomis sirgo vaikai iki 6 metų amžiaus“, – sako Alytaus „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Evelina Zujienė.

Dažniausia ligų priežastis – gyvūninis maistas

Šeimos gydytoja sako, kad infekcinėmis ligomis žmonės dažniausiai užsikrečia vartodami termiškai blogai apdorotą mėsą, paukštieną, kiaušinius ar gerdami nevirintą karvės bei ožkos pieną. Šių ligų priežastimi gali tapti ir gyvūnų ekskrementais užterštos daržovės ar net sergantys augintiniai: katės ir šunys.

„Infekcijomis taip pat galima užsikrėsti virtuvėje nesilaikant asmens higienos taisyklių ar po maisto ruošimo tinkamai nenuplovus peilių ir lentelių, jei jie buvo naudoti ruošiant užkrėstą maistą. Be to, pasirūpinkite tvarka šaldytuve – šiluma apdoroto ar vartojimui paruošto maisto niekuomet nelaikykite šalia žalios mėsos, daržovių ar kiaušinių. Taip išvengsite kryžminio maisto užteršimo“, – pasakoja šeimos gydytoja.

E.Zujienė priduria, kad didesnėje nei 10 laipsnių temperatūroje žarnyno infekcijas sukeliančios bakterijos maisto produktuose sparčiai dauginasi. Todėl nerekomenduojama valgyti kelias valandas ant stalo stovėjusio maisto, o būdami gamtoje greitai gendantį maistą (karšto rūkymo mėsą ar salotas) visuomet laikykite krepšyje su šaldymo įranga, nes kitaip jis gali tapti apsinuodijimo priežastimi.

Pagrindiniai simptomai – pilvo ir galvos skausmai

Šeimos gydytoja akcentuoja, kad užsikrėtus žarnyno ligomis, dažniausiai vargina pilvo ir galvos skausmai, viduriavimas ir aukšta kūno temperatūra. Tačiau, pavyzdžiui, listeriozei būdingi ir tokie simptomai kaip raumenų ir sąnarių skausmas, angina ir limfmazgių uždegimas. Nors Lietuvoje šios ligos susirgimų registruojama nedaug, tačiau svarbu žinoti, kad ji itin pavojinga nėščiosioms ir naujagimiams bei asmenims su silpnesne imunine sistema, t. y. sergantiems vėžiu, diabetu ar inkstų ligomis.

Šeimos gydytoja pataria vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą visuomet kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu.

Laikas, per kurį pasireiškia pirmieji žarnyno infekcijos simptomai, skiriasi priklausomai nuo ligos sukėlėjo. Užsikrėtus salmonelioze, simptomai paprastai trunka 4–7 dienas ir dauguma susirgusiųjų pasveiksta be specifinio gydymo. Tuo metu pirmieji kampilobakteriozės požymiai paprastai pasireiškia po 2–5 dienų nuo užsikrėtimo ir trunka nuo 1 iki 10 dienų. Nors mirštamumas nuo šios ligos labai mažas, ji gali komplikuotis sepsiu, kepenų ar kasos uždegimu, o labai retais atvejais gali kilti tokios komplikacijos kaip sąnarių uždegimas, neurologiniai sutrikimai ar net paralyžius.

Kaip jos gydomos?

Pasak šeimos gydytojos, žarnyno infekcijomis užsikrėtusiems ligoniams reikia gerti kuo daugiau negazuoto mineralinio vandens ar specialaus geriamojo tirpalo, kurį galima įsigyti vaistinėse. Skysčių trūkumui atstatyti netinka sultys ar įvairūs vaisvandeniai. Taip pat labai svarbu vartoti produktus, turinčius mažesnį skaidulų kiekį: kruopas, bulves, jogurtą, kefyrą, džiūvėsius, virtus obuolius ir bananus.

„Jei ligonis gerai jaučiasi, jį galima gydyti namuose probiotikais, o jeigu viduriavimas gausus – vandenį sulaikančiais preparatais. Labai dažnai kitų sveikatos problemų neturintiems asmenims žarnyno infekcinės ligos požymiai po kelių dienų pradingsta.

Tačiau, jei žmogui ilgiau nei tris dienas laikosi aukšta (daugiau kaip 38 laipsnių) kūno temperatūra, jis viduriuoja labai dažnai, su krauju ar gleivėmis, vemia, jaučia sausumą burnoje, galvos svaigimą, svarbu nedelsiant kreiptis į gydytoją“, – sako medikė ir priduria, kad specialisto pagalba itin svarbi tada, kai žarnyno infekcijos požymiai pasireiškia kūdikiams iki 3 mėn. amžiaus, mažiems vaikams.

123RF.com nuotr./Vaikas prastai jaučiasi
123RF.com nuotr./Vaikas prastai jaučiasi

Prevencinės priemonės

Užkirsti kelią per užterštą maistą plintančioms infekcijoms gali padėti prevencinės priemonės.

„Didžiąją dalį bakterijų galima pašalinti muilu ir vandeniu, todėl plaukite rankas ne tik pasinaudoję tualetu ar prieš ruošdami maistą, bet ir jį gamindami. Taip pat kuo dažniau valykite virtuvės stalų ir pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius.

Žalią mėsą, daržoves ar paruošus produktus pjaustykite ant atskirų lentelių. Be to, nepamirškite nuolat dezinfekuoti kempinėles ir šluostes – tai darykite virindami ir pamerkdami jas į buityje naudojamus specialiai tam skirtus tirpalus“, – pataria E.Zujienė.

Žalią mėsą, daržoves ar paruošus produktus pjaustykite ant atskirų lentelių.

Šeimos gydytoja pataria vengti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir jo produktų, o vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą visuomet kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu.

„Gaminamas patiekalas, ypač mėsa, paukštiena ar jūros gėrybės, turi būti gerai išvirtas, iškeptas ar kitais būdais tinkamai termiškai apdorotas. Gaminimo metu iš mėsos išsiskiriančios sultys turi būti skaidrios, bespalvės. Taip pat rekomenduojama laikytis reikalavimo gaminimo metu pasiekti ne žemesnę nei 68 laipsnių temperatūrą patiekalo viduje, o sriubas, troškinius kaitinti iki 70 laipsnių temperatūros. Nesuvalgytą ar iš anksto paruoštą maistą visuomet laikyti šaldytuve, nes bakterijos kambario temperatūroje sparčiai dauginasi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų