Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gydytojai: 5 Alzheimerio ligos požymiai, į kuriuos dažnas neatkreipia dėmesio

Alzheimerio ligai yra būdingas ne vienas simptomas. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?
Susirūpinęs vyras
Alzeimeris / 123RF.com nuotr.

Medicinos mokslų daktarė Kristin Gill, sertifikuota psichiatrė ir „Minded“ vyriausioji gydytoja sako, kad Alzheimerio liga dažniausiai pasireiškia vyresniems nei 65 metų amžiaus žmonėms, rašoma The Healthy. Ji taip pat prideda, kad tam tikri požymiai gali būti ir subtilūs Alzheimerio ligos simptomai. Kokie jie?

Miego pokyčiai

Daugelis žmonių kenčia nuo nemigos ir kitų miego sutrikimų, tačiau miego režimo pokyčiai taip pat gali rodyti Alzheimerio ligą. „Miego režimo pokyčiai gana dažni Alzheimerio liga sergantiems asmenims, – sako K.Gill. – Šie pokyčiai gali apimti sunkumą užmigti, dažnus prabudimus naktį ir mieguistumą dieną. Tai turi įtakos ne tik sergančiųjų šia liga gyvenimo kokybei, bet ir kelia sunkumų šeimos nariams, partneriams ir slaugytojams.“

Atsitraukimas nuo socialinės veiklos

Pasitraukimas iš socialinės veiklos yra simptomas, kuris dažnai siejamas su nerimu ir depresija, tačiau jis taip pat gali būti Alzheimerio ligos požymis.

„Sumažėjęs susidomėjimas socialine veikla ir mažesnis įsitraukimas į anksčiau mėgstamus pomėgius, gali būti ankstyvas Alzheimerio ligos požymis, kuris yra labai svarbus ankstyvajai diagnostikai“, – sako dr. K.GIll.

Pavyzdžiui, jei žmogus anksčiau kartą per savaitę eidavo į bingo žaidimą, o dabar juo nebesidomi, tai gali būti signalas, į kurį verta atkreipti dėmesį.

Problemos su žodžiais

Šiuo atveju kalbama ne apie tai, kad negalite išspręsti sudėtingo kryžiažodžio. Sunkumų kyla su kasdieniuose pokalbiuose vartojamais žodžiais.

Kartkartėmis visi mes susipainiojame, tačiau Alzheimerio liga sergantiems žmonėms tai dažnai nutinka su įprastais žodžiais, jie juos tiesiog pamiršta.

Tam tikrų įgūdžių sutrikimas

Sergant Alzheimerio liga gali sutrikti su vykdomąja veikla susiję įgūdžiai, kurie įprastai apima nurodymų vykdymą, susikaupimą ir plano laikymąsi.

Dr. RJ Tesi priduria, kad tokio tipo užduotys paprastai yra pirmosios, kurių nepavyksta atlikti Alzheimerio liga sergančio žmogaus smegenyse.

Elgesio pokyčiai

Kognityvinės neurologijos specialistė Dr. Anjali Patel sako pastebi, kad tokie dalykai kaip kartą pamirštas mokėjimas ar suklydimas neturėtų gąsdinti. Visgi, sergantiesiems Alzheimerio liga tai gali būti šiek tiek rimčiau.

„Kaip pavyzdį galėčiau pateikti asmeninės informacijos atskleidimą nepažįstamiems žmonėms arba nesugebėjimą susitvarkyti su biudžetu“, – sako A.Patel, kalbėdama apie tam tikrus elgesio pokyčius

K.Gill taip pat priduria, kad tam tikras elgesys gali trukdyti asmeniniam saugumui ir higienai, priklausomai nuo konkretaus žmogaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas