Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 17

Gydytojas – apie nuolat pasikartojantį sinusitą: kas jį sukelia ir kaip tinkamai gydyti?

Kamuoja pūlinga sloga, jaučiate skausmą skruostų srityje ir aplink akis, nuovargį, galvos skausmą, karščiuojate? Tai dalis simptomų, galinčių signalizuoti apie vieną iš sinusito formų – žandinio ančio uždegimą, vadinamą haimoritu. Tai pakankamai sunki liga, turinti neigiamos įtakos gyvenimo kokybei. Apie tai, kas jį sukelia, kodėl neretai kartojasi ir kaip tinkamai gydyti – portalui manodaktaras.lt pasakoja gydytojas otorinolaringologas Valdas Bernotas.
LOR gydytojas Valdas Bernotas – apie žandinį sinusitą
LOR gydytojas Valdas Bernotas – apie žandinį sinusitą / 123RF.com ir asmeninio archyvo nuotr.

Sinusitas apibrėžiamas kaip prienosinių sinusų gleivinės uždegimas, tačiau jis retai pasireiškia atskirai ir dažniausiai būna kartu su nosies gleivinės uždegimu, todėl vadinamas rinosinusitu. Jis skirstomas į:

  • Ūminį rinosinusitą (ARS), kuris apibrėžiamas kaip nuolatinis sinusitas, praeinantis per 12 savaičių. Tai dažniausia sinusito forma (serga 6-15 proc. žmonių);
  • Lėtinį rinosinusitą, kurio simptomai išlieka ilgiau nei 12 savaičių ir nepraeina po pradinio sinusito gydymo. Jo sunkumas priklauso nuo to, ar yra nosies polipų, ar ne.
  • Grybelinį rinosinusitą. Šis lėtinio rinosinusito potipis dar gali būti klasifikuojamas į ūminį grybelinį rinosinusitą, micetomą arba žaibinį invazinį grybelinį rinosinusitą.

Kas vyksta, atsiradus žandinio sinuso uždegimui?

Žandinis sinusas yra didžiausias iš keturių prienosinių sinusų, dėl savo anatominių ypatybių itin jautrus uždegiminiams procesams. Pagrindinė žandinio sinuso funkcija – drėkinti ir šildyti įkvėptą orą, taip pat užkirsti kelią mikroorganizmų patekimui. Be to, sinusas prisideda ir prie balso rezonanso. Galima ir evoliucinė funkcija kaip „amortizacinė zona“ traumos metu, taip apsauganti galvos smegenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas