Pasak gydytojo, Lietuvoje gliutenui alergiškų žmonių skaičius auga, o žmonių, kurie nustoja valgyti produktus su gliutenu, savijauta pagerėja.
Apie gliuteno netoleravimą gali byloti šie požymiai: viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, galvos skausmai, kintanti nuotaika, kartais gali apnikti nerimas ar depresija, kamuoti bendras nuovargis.
„Žmogus nesupranta, kodėl taip yra, kas su juo vyksta. Nebūtinai kiekvienam turi pasireikšti viduriavimas, žmogus tiesiog gali jausti bendrą silpnumą. Jei maitinasi netinkamu maistu, tokia būklė gali kamuoti nuolatos“, – sako A.Unikauskas.
Gliutenas, anot jo, susijęs su daugeliu sveikatos problemų: nuo žarnyno funkcijos sutrikimo iki alergijų, o kraštutiniais atvejais – autoimuninių susirgimų.
Baltymo gliuteno yra kviečiuose, įskaitant speltą, taip pat miežiuose, rugiuose, kai kuriuose straipsniuose jau minima, kad ir avižose. Kepiniams gliutenas suteikia purumo, dėl gliuteno tešla gerai tempiasi, netrupa. Gliutenas naudojamas ir žmonių mėgstamoms tirštoms sriuboms gaminti.
„Gyventi be gliuteno sveika mums visiems. Galbūt ne visi jaučiame stiprius gliuteno netoleravimo požymius kaip, pavyzdžiui, pilvo skausmai, bet mityba be gliuteno yra naudinga kiekvienam“, – teigia gydytojas.