Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gydytojas paaiškina: kokių klaidų nedaryti vaikui peršalus ir kiek „normalu“ sirgti per metus

Sloga, gerklės skausmas, kosulys, pakilusi temperatūra – vieni pagrindinių simptomų, kuriais šiuo metu dažnas skundžiasi. Kaip ir kasmet, šaltuoju sezonu, anot specialistų, vėl gerokai yra išaugęs vaikų sergamumas gripu bei ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis.
Gydytojas Aivaras Mačiukas atsako, kokių klaidų nedaryti vaikui peršalus
Gydytojas Aivaras Mačiukas atsako, kokių klaidų nedaryti vaikui peršalus / 123RF ir Manodaktaras.lt nuotr.

Kaip tinkamai gydyti ir slaugyti mažus vaikus – portale manodaktaras.lt kalbamės su Tauragės „InMedica“ klinikos vaikų ligų gydytoju Aivaru Mačiuku.

– Kodėl šaltuoju metu stebimas dažnesnis mažų vaikų sirgimas peršalimo ligomis?

– Gimęs kūdikis imuniteto dar neturi, tad visą apsaugą gauna tik iš motinos pieno ir skiepų. Tačiau po šešto mėnesio ši apsauginė funkcija silpsta ir tai, kas nesuformuota skiepų, tą pradeda „gaudyti“ iš aplinkos ir sirgti, ypač kolektyvus lankantys vaikai. Kiekvieną kartą, kai mažas vaikas suserga, jo imuninė sistema pradeda kovoti su virusais ir bakterijomis, o tai leidžia ateityje, vėl patekus tokiam pačiam virusui ar bakterijai į organizmą, jį sunaikinti ir sirgti lengviau.

Tai yra natūralus imunitetas. Jeigu mes atliekame vaikui imunizaciją (skiepijame) – tai yra įgytas imunitetas. Suaugusiųjų imuninė sistema jau yra susiformavusi, todėl sergama rečiau. Vyresniame amžiuje imuninė sistema silpnėja, todėl turime stengtis apsaugoti savo senelius ir tėvus nuo užsikrėtimo.

– Kas iš tiesų sukelia peršalimą? Kaip atpažinti, kad mažas vaikas serga, juk kartais net ir susirgęs jis būna guvus?

– Peršalimą sukelia įvairūs virusai, kurių visuomenėje yra virš šimto. Virusai plinta oro lašeliniu būdu (čiaudint, kosint, bučiuojantis), taip pat tuomet, kai mes paliečiame nešvarų, virusais apkrėstą paviršių ir po to paliečiame savo akis, nosį, burną.

O kalbant apie tai, kaip žinoti, ar vaikutis serga, reikia pirmiausia stebėti, ar nėra pasikeitęs jo elgesys, pavyzdžiui, ar jis nepasidarė vangus, ar valgo ir geria skysčius. Patarčiau atkreipti dėmesį ir į jo odos spalvos pokyčius, ar neatsirado bėrimo elementų ir pan. Apie ligą išduoda ir tipiniai simptomai: kūno temperatūros pokyčiai, sloga, kosulys.

123RF.com nuotr./Serganti mergaitė
123RF.com nuotr./Serganti mergaitė

– Kokia būtų ta pirmoji pagalba mažam vaikui, pastebėjus pirmuosius peršalimo simptomus?

– Pirmiausiai – poilsis namuose ir pakankamas skysčių kiekis (tai gali būti tiesiog vanduo arba šiltos arbatos). Taip pat labai svarbi tinkama vaiko nosies higiena bei inhaliacijos, atsiradus kvėpavimo takų dirginimo reiškiniams. Esant karščiavimui ar skausmui – vaistai nuo temperatūros ir skausmo (antipiretikai). Jei nėra temperatūros, reikia stebėti vaiko būklę, užtikrinti esamų simptomų lengvinimą konservatyviomis priemonėmis.

– Ką tėvai turėtų žinoti, vaikui sukarščiavus – kaip teisingai mažinti temperatūrą?

– Vaiko karščiavimą mažinančios priemonės yra fizinės ir antipiretikai (vaistai nuo temperatūros).

1. Fizinės karščiavimą mažinančios priemonės vaikams (rutiniškai jos neturėtų būti taikomos).

2. Vaistai nuo temperatūros (antireptikai).

Juos segančiam vaikui galima skirti tik tuo atveju, jei:

  • karščiavimas yra virš 38,5°C
  • vaikas ilgai verkia, yra dirglus,
  • sumažėjęs jo aktyvumas,
  • pablogėjęs apetitas,
  • sutrikęs miegas.

Kada skirti paracetamolį ir ibuprofeną?

Paracetamolis ne tik mažina karščiavimą, bet ir malšina skausmą. Vienkartinė dozė: 10–15mg/kg. Neskirti daugiau kaip penkis kartus per parą. Paracetamolis pradeda veikti per 30–60 min. ir jo veikimo trukmė iki 6 val.

Ibuprofeno poveikis: malšina stiprų karščiavimą, skausmą ir slopina uždegimą. Vienkartinė dozė: 10mg/kg – kas 6 val. Ibuprofenas pradeda veikti per 60 min ir veikia iki 6–8 val. Ibuprofenas gali būti skiriamas kūdikiams nuo 3 mėn. amžiaus (vaiko svoris ne mažesnis nei 5 kg).

123RF.com nuotr./Karščiuojantis mažas vaikas
123RF.com nuotr./Karščiuojantis mažas vaikas

– Kaip pagelbėti suslogavusiems mažiems vaikams, kurie dar nemoka išsipūsti nosies?

– Kada mažylis pats negali išpūsti nosies, tėveliams rekomenduoju įsigyti kūdikio nosies gleivių aspiratorių, kuris išvalo jo nosį, švelniai pašalindamas trukdančias nosies išskyras. Taip pat reikėtų atlikti nosies higieną purškiamo jūros vandens bei fiziologinio tirpalo pagalba. Galima atlikti inhaliacijas su fiziologiniu tirpalu, mineraliniu vandeniu.

– Kaip atpažinti slogą peršalus nuo alerginės?

– Kai peršąlame, pradedame sloguoti, tačiau po tinkamo gydymosi sloga išnyksta. Dažniausiai peršalimas trunka 7–10 d. Tačiau kartais sloga užsitęsia, pastebimas sezoniškumas, gali atsirasti tokių simptomų kaip akių jautrumas, ašarojimas ar sausas kosulys – tai sietina su žydinčiais augalais, nupjauta žole, patalpų šildymo sezonu, patalpose esant pelėsiui ar dulkių erkutėms, ir galime įtarti, kad tai alerginė sloga.

Esant užsitęsusiai slogai, mažieji pacientai nukreipiami gydytojui otorinolaringologui arba vaikų alergologui, norint nustatyti alergijos priežastį ir paskirti tolimesnį gydymą.

– Kiek „normalu“ vaikui sirgti per metus ir kaip sustiprinti jų imunitetą?

– Dažniausiai vaikai serga ikimokykliniame amžiuje po kelis ar keliolika kartų per metus ir tai normalu. Vyresnio amžiaus vaikai, būna, serga angina iki 5–6 kartų per metus. Tačiau, jei angina kamuoja dažniau nei septynis kartus, jau rekomenduojama gydytojo otorinolaringologo konsultacija dėl kitų gydymo galimybių.

123RF.com nuotr./Sloga
123RF.com nuotr./Sloga

Norint sustiprinti vaiko imunitetą:

  • svarbu tinkama mityba: vaikas turi gauti pakankamą kiekį vaisių ir daržovių,
  • taip pat reikia vaiką paskatinti lankyti kokį nors sporto būrelį – sportuojant stiprėja kaulai ir raumenys, išlaikoma teisinga laikysena,
  • galima papildomai vartoti žuvies taukus, kuriuose gausu omega 3 riebalų rūgščių,
  • taip pat reikėtų vartoti vitamino D – juk mes gyvename šiaurinėje zonoje, todėl mūsų regione gauname nepakankamą kiekį natūralaus vitamino D iš saulės,
  • vitamino C vartojimas taip pat svarbus ligų profilaktikai.

Jeigu vaikas pasveiko, ugdymo įstaigą gali lankyti jau kitą dieną, tačiau rekomenduojama susilaikyti nuo fizinio lavinimo pamokų iki 7 – 10 dienų. Vaikas turėtų vilkėti patogia, komfortiška apranga, kuri apsaugotų nuo šalto vėjo.

Nepamiršti derėtų ir higienos laikymosi, paviršių dezinfekcijos. Šaltuoju metu laiku patarčiau suaugusiems ir vyresniems vaikams dėvėti medicininę kaukę tiek parduotuvėse, tiek viešajame transporte, tiek gydymo įstaigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas