Mūsų svoris ir ūgis yra priežastys, kurios nulemia skirtingą kasdienį baltymų poreikį. Baltymai yra svarbi statybinė medžiaga, reikalinga raumenims ir kitiems audiniams.
„Tačiau tai, ką šiandien matome parduotuvių lentynose, yra kiek perdėta. Juk ne visi esame kūno rengybos profesionalai, kad turėtume valgyti gausybe baltymų papildytų produktų“, – sako A.Unikauskas.
Gydytojo teigimu, tendencijos rodo, kad baltymų vartojimas didėja. Svarbu suprasti, kad tai, ko suvalgome per daug, kaupiasi mūsų organizme, tampa riebalais ir toksinais. Taip pat, kadangi žarnynas nesusitvarko su per dideliais kiekiais medžiagų, atsiranda daug toksinių medžiagų.
„Kai baltymai skaidomi žarnyne, nepaisant to, kad mes pasisaviname naudingus baltymus, turime ir baltymų virškinimo gamybines atliekas ir 60 proc. tų atliekų, kalbu apie baltymus, yra amoniakas. Tai mus nuodija“, – sako gyd. A.Unikauskas.
Per didelis baltymų kiekis racione tampa išbandymu inkstams. Anot gydytojo, problema ir tai, kad baltymai neretai yra gaunami iš gyvūninės kilmės produktų. Šie yra gausūs sočiųjų riebiųjų rūgščių, o tai didina tokių lėtinių ligų kaip cukrinis diabetas riziką. Taip pat didėja širdies ir kraujagyslių ligų, insulto rizika.
„Štai todėl svarbu žinoti, kiek baltymų turime suvartoti kasdien. Formulę, kurią dabar pasakysiu, iš tiesų labai lengva apskaičiuoti. Ji leis sužinoti, kiek baltymų jums reikia suvartoti kasdien, ir jūs neberizikuosite pakenkti savo inkstams vartodami jų per daug“, – kalba A.Unikauskas.
Savo svorį reikia padalinti iš 3, gausime paros baltymų kiekį gramais. Jeigu valgote tris kartus per dieną, gautą rezultatą dar padalinkite iš trijų. Tai atsakymas, kiek vieno valgymo metu reikia suvartoti baltymų.
„Jeigu per dieną jums reikia suvalgyti 21 g baltymų, vadinasi, vieno valgymo metu reikia suvalgyti maždaug 7 g. Jeigu valgote du kartus dienoje, 21 g reikia padalinti iš dviejų“, – sako gydytojas.