Arbata
Arbata su imbierais – idealus pasirinkimas, kai už lango spaudžia šaltukas, kadangi gerina virškinimą, skatina kraujotaką ir nuostabiai atgaivina po kiekvieno valgio. Nebūtina pirkti jau paruoštų arbatų su imbieru – verčiau sutrinkite šviežią imbiero šaknį su citrina ir medumi. Štai ir apsauga nuo visų klastingų virusų!
Trintas kokteilis
Imbieras skatina medžiagų apykaitą, sužadina apetitą, padeda išsiskirti skrandžio sultims. Todėl galite jo paskanauti ne tik prieš pietus, bet ir ryte, pavyzdžiui, su trintu kokteiliu. Maišykite su vaisiais, daržovėmis, tarkime, tinka obuoliai, morkos, bananai ir pan. Sutrintas imbieras gali pagardinti ir natūralias sultis (labai skanu su morkų sultimis), taigi, atraskite naujų skonių!
Taip pat skaitykite: Liekninamasis imbierų gėrimas (receptas)
Sriuba
Šilta, skani ir soti sriuba – tikras rudens arkliukas! Nuostabiai dera su kepintais moliūgais, morkomis, cukinijomis... Būtinai išbandykite! Įvairūs troškiniai su ryžiais, pupelėmis, lęšiais, šviežiomis daržovėmis, paukštiena – dar puikesnis pasirinkimas. Jeigu mėgstate aštresnį maistą, imbierą galite maišyti su cinamonu, ciberžolėmis, kariu, aitriąja paprika.
Marinatas
Imbieras puikiai tiks tiek karštymečio, tiek šaltymečio virtuvės skoniuose. Trintas imbieras, sumaišytas su žaliąja citrina, kalendromis ir petražolėmis, jus tikrai sušildys per jaukią rudenišką vakarienę – panaudokite tokį marinatą paukštienai ar kitai mėgstamai mėsai. Tas pats medaus, citrinų sulčių, imbiero mišinys gali puikiai tikti ir salotoms, ir arbatai, ir mėsai pagardinti.
Ir trumpai:
- Imbieras padeda organizmui lengviau įsisavinti naudingas medžiagas.
- Imbieras padeda išvalyti „užsikimšusius kūno kanalus“, pavyzdžiui, sinusus, kai kamuoja sloga ir t. t.
- Jaučiatės pavargę, sergantys, o gal pykina? Dar vienas puikus būdas atsigauti – paskanauti imbiero.
- Jeigu pučia pilvą, taip pat galite išbandyti šio aitraus prieskonio.
- Skaudantys sąnariai gali būti išgelbėti, kadangi imbieras turi medžiagų, kovojančių su uždegiminėmis kūno reakcijomis. Šiuo atveju pagalbos ranką tiesia eterinis imbierų aliejus, kurio keli lašai, įlašinti į vonią, padės numalšinti skausmą.
- Gerina nemalonų burnos kvapą.
- Kovoja su vėžiu.
- Padeda išvengti hiperpigmentacijos – pažeistas vietas keletą kartų per dieną tepkite šviežiomis imbierų sultimis.
- Kovoja su prasta nuotaika, nerimu, depresija.
- Ir... Imbieras vadinamas afrodiziaku. Ką gi, išbandykite ir pasidalykite patirtimi!
Siūlome išbandyti:
1. Imbiero šaknį nulupkite, supjaustykite taisyklingos formos kubeliais, suberkite į puodą su vandeniu, pavirkite apie 15 min. ir nuovirą nupilkite.
2. Į puodą įpilkite 3 stiklines vandens, suberkite cukrų, sumeskite visus prieskonius, imbierų gabalėlius ir kaitinkite, kol imbierai taps skaidrūs.
3. Tada sirupą nupilkite, imbierus sukrėskite į kiaurasamtį, apibarstykite cukrumi ir gerai pakratykite, kad jis tolygiai pasiskirstytų. Paskui išdėliokite imbierų gabalėlius ant grotelių arba į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikite džiūti mažiausiai parai.
Kulinaro patarimas: nuo imbierų likusio cukraus ir cukraus sirupo neišpilkite – tiks arbatai, kepiniams ar kompotams gardinti.
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
1. Paruoškite tešlą: sumaišykite minkštą sviestą su miltais, imbieru ir tryniu. Jeigu reikia, įpilkite vandens, kad tešlos masė būtų vienalytė.
2. Gautą tešlą padėkite į šaldytuvą 30–40 minučių. Paskui ją gerai iškočiokite, dėkite į 27–30 cm kepimo formą, uždenkite aliuminio folija ir kepkite 220°C orkaitėje 7–8 minutes. Tada nuimkite foliją ir dar 5 min. kepkite, kol pyrago pagrindas įgaus auksinę spalvą.
3. Iš dviejų citrinų išspauskite sultis ir sutarkuokite žievelę. Cukrų, miltus, kiaušinius, sviestą ir iš dviejų citrinų gautus 4 arb. š. žievelės bei 5 arb. š. sulčių sumaišykite maišytuvu.
4. Gautą masę pilkite ant pyrago pagrindo ir kepkite mažesnėje temperatūroje dar 20 minučių. Papuoškite apkeptais citrinos griežinėliais.
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
1. Užvirinkite vandenį, dėkite į jį trintą imbierą, medų ir maišykite, kol ištirps.
2. Perkoškite gautą gėrimą ir pridėkite juodųjų pipirų, sulčių ir mėtų lapelių. Skanaukite karštą.
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
1. Nuplaukite visus produktus ir sudėkite į elektrinę sulčiaspaudę. Išspauskite sultis.
2. Įlašinkite į šviežias sultis kelis lašelius šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir gerai išmaišiusios išgerkite tuščiu skrandžiu. (Netinka sergantiems opalige ar turintiems kitokių skrandžio problemų. Tokiu atveju derėtų pasitarti su gydytoju.)
Plačiau skaitykite: „Puikūs sulčių receptai. Stiprina organizmą ir padeda lieknėti!“
1. Sudėkite šonkauliukus ant grotelių, įtvirtintų apie 10 cm nuo anglių, ir 7 min. kepkite vis pavartydami.
2. Sudėkite padažo ingredientus į puodą, pastatykite jį ant silpnos ugnies ir, kai užvirs, pavirkite dar apie minutę.
3. Nuimkite šonkauliukus nuo grotelių, sudėkite į plokščią lėkštę ir apliekite padažu. Paskui vėl išdėliokite mėsą ant grotelių ir apie 10 min. kepkite.
1. Tešlai skirtą sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, prieskonius.
3. Į miltų mišinį supilkite atvėsusį tirpintą sviestą, pieną, įmuškite kiaušinius, sudėkite bruknių uogienę ir gerai išmaišykite. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite į paruoštą tešlą ir lengvai išmaišykite.
4. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje ant apatinės lentynos valandą. Palikite formoje 20 minučių aušti, tada išimkite.
5. Glajui kiaušinio baltymą šluotele išplakite su išsijotu milteliniu cukrumi. Įpilkite citrinų sulčių ir plakite, kol masė sutirštės ir pasidarys blizgi. Ja apipilkite atvėsusį keksą. Viršų pabarstykite milteliniu cukrumi, bruknėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite, pakepinkite. Įberkite tarkuoto imbiero ir gerai išmaišykite. Užvirkite sultinį, suberkite smulkiai supjaustytą morką, kopūstus, pakepintą svogūną su česnaku, makaronus.
2. Virkite, kol makaronai suminkštės. Prieš baigiant virti, paskaninkite sriubą sojų padažu, druska, pipirais.
3. Įpilkite sriubos į dubenėlį ir įberkite kapotų žemės riešutų.
1. Iš datulių išimkite kauliukus, minkštimą susmulkinkite. Imbierus supjaustykite mažais gabalėliais. Viską sudėkite į indą, įberkite sodos, užpilkite verdančiu vandeniu. Kai atvės, sutrinkite trintuvu.
2. Kitame inde, po vieną muškite kiaušinius, sviestą išsukite sumilteliniu cukrumi.
3. Į kiaušinių masę įmaišykite su kepimo milteliais ir druska išsijotus miltus, datulių ir imbierų masę, vanilės ekstraktą.
4. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptus karščiui atsparius keraminius indelius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Jei iš kepinio vidurio ištrauktas pagaliukas yra švarus – pudingas gatavas.
5. Į puodą supilkite sutirštintą pieną ir grietinėlę. Maišant kaitinkite, kol suskystės, ir apipilkite pudingą indeliuose.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Paprikas nuplaukite, išvalykite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Česnakus susmulkinkite ir suberkite į keptuvėje įkaitintą aliejų kartu su imbierais – kepkite pamaišydami maždaug penkias minutes. Sumeskite paprikas ir gerai išmaišykite.
- Apelsinus nuplikykite verdančiu vandeniu, nutarkuokite žieveles ir išspauskite sultis. Žieveles ir sultis supilkite į keptuvę. Suberkite druską, cukrų, juoduosius pipirus ir gvazdikėlius. Viską gerai išmaišykite, uždenkite ir ant labai nedidelės ugnies troškinkite 20–25 minutes. Atidenkite ir dar kaitinkinkite tol, kol išgaruos skystis.
- Sukrėskite masę į stiklainius, pridenkite dangteliais, dėkite į karštą vandenį ir kaitinkite 30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Citriną nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite geltoną žievelę. Peiliu pašalinkite baltąją odelę, minkštimą supjaustykite gabaliukais.
- Cukinijų, citrinų gabaliukus, tarkuotą imbierą sumeskite į puodą su vandeniu ir išvirkite (cukinijos turi būti labai minkštos).
- Gautą masę sutrinkite daržovių trintuvu arba pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles, tada dar dešimt minučių pavirkite.
- Tyrę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.
Toks marmeladas labai gardu ir prie kepsnio, ir su šviežiu batonu.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Imbierų šaknis nulupkite ir ištrinkite druska. Palikite per naktį.
- Ryte nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais. Tai galima padaryti daržovių skustuku. Į dubenėlį supilkite ryžių actą. Suberkite cukrų ir įpilkite du šaukštus vandens.
- Maišykite, kol ištirps cukrus. Imbierus sumeskite į stiklainiuką, užpilkite marinatu, užsukite dangtelį ir laikykite kambario temperatūroje šešias– septynias dienas, imbieras taps švelniai rožinis.
- Vėliau laikykite šaldytuve – iki mėnesio.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Mangus nuvalykite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais.
- Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir susmulkinkite nedideliais kubeliais.
- Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Puode užvirinkite actą su cukrumi, suberkite svogūnus ir pavirkite 5–10 minučių. Sumeskite mangus ir paprikas, smulkintus česnakus.
- Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės. Galiausiai suberkite prieskonius, dar kartą užvirinkite ir nukaiskite.
- Supilstykite į švarius stiklainius ir laikykite šaldytuve.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską, maltą imbierą, cinamoną, gvazdikėlius ir pipirus. Centre padarykite duobutę ir supilkite į ją pieną, auksaspalvį sirupą, įmuškite kiaušinį, supilkite tirpintą ir visiškai atvėsintą sviestą, vanilės ekstraktą. Gerai išmaišykite. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve valandą.
- Lygų ir švarų paviršių dosniai apibarstykite miltais. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, išvyniokite iš maistinės plevelės ir perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite iki maždaug 1–1,5 cm storio. Naudodami stiklinę, metalinę formelę ar kitą apvalią priemonę (apie 8 cm skersmens), išspauskite apskritimus. Su mažesnio skersmens formele išspauskite apskritimų centre skyles.
- Įkaitinkite aliejų dideliame prikaistuvyje iki maždaug 180 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių. Kol aliejus kaista, iš karto pasiruoškite popierinių rankšluosčių, kuriais nusausinsite riebalų perteklių.
- Vienu metu į įkaitusį aliejų dėkite po tris spurgas. Įdėkite jas į aliejų atsargiai, palikdami tarp viena kitos nemažus tarpus. Virkite apie minutę, kol taps gražios aukso spalvos. Tuomet apverskite ir virkite dar apie minutę, kol ir kita spurgų pusė bus tokios pat spalvos.
- Naudodamos kiaurasamtį, išimkite spurgas iš aliejaus ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Taip išvirkite visas spurgas.
- Paruoškite glaistą: nedideliame dubenėlyje sumaišykite visas jam skirtas sudedamąsias dalis. Pusę spurgų aptepkite šiuo glaistu.
- Paruoškite cukrų, skirtą apvolioti: nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Pusę spurgų apvoliokite šiame mišinyje.
- Spurgas visiškai atvėsinkite ir iš karto tiekite. Skaniausios jos visiškai šviežios, todėl geriausia suvalgyti tą pačią dieną.
Recepto idėja: kokocooks.com
- Paimkite imbiero šaknį, nuplaukite ją po tekančio vandens srove, nusausinkite ir smulkiai sutarkuokite. Galite ir supjaustyti imbierą griežinėliais. Beje, šaknis neturi būti storesnė kaip 4 centimetrai.
- Nuplaukite šviežią agurką, nuskuskite žievelę ir supjaustykite mažais gabalėliais. Sudėkite susmulkintą daržovę į 2 l stiklainį, taip pat sukrėskite smulkiai sutarkuotą ar griežinėliais supjaustytą imbierą.
- Kruopščiai nuplaukite citriną ar žaliąją citriną ir, nenulupusios žievelės, susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Visus ingredientus sumaišykite ir užpilkite 2 l verdančio vandens.
- Susidariusiam gėrimui būtina pernakt pastovėti, o gerkite ryte ir visą dieną prieš kiekvieną rimtesnį valgį. Aišku, skonis šio gėrimo – ne iš maloniųjų, tačiau būtent jis padės jums numesti porą kilogramų per savaitę neįdėjus pernelyg daug pastangų. Maža to, imbierų vanduo labai tonizuoja ir pasižymi naudingosiomis savybėmis.