Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Imuniteto stiprinimas: 5 superproduktai

Artėjat žiemai daugelis skundžiasi peršalimo simptomais, tad gydytojai pataria stiprinti imunitetą. Nuo ko pradėti? Nuo mitybos pokyčių.
Spanguolės
Spanguolės / Fotolia nuotr.

Vos keli produktai suteiks jums energijos, vitaminų, mineralų, todėl ligoms prikibti bus kur kas sunkiau. Ką skanauti?

Medus

Tikras auksas – jame gausu mums reikalingų vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų. Jis palengvina peršalimo požymius, slopina kosulį, netgi šalina toksinus iš mūsų kūno. Svarbiausia medų vartoti nedideliais kiekiais ir neskubėti juo gardinti karštų arbatų – kuo aukštesnė temperatūra, tuo greičiau dingsta įvairiausios naudingosios medžiagos.

Medų galite maišyti su imbieru – tai puikus derinys, padedantis sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje bei aktyvinantis kraujotaką. O štai sutrynę 1 citriną, 100 ml medaus ir tris skilteles česnako, gausite itin sveikatinantį mišinį, kuris sustiprins imunitetą.

Vida Press nuotr./Medus
Vida Press nuotr./Medus

Imbieras

Indų, japonų, kinų virtuvėje apie tonizuojantį imbiero efektą žinoma jau nuo seniausių laikų. Paslaptis slypi eteriniuose aliejuose, kurie pasižymi su bakterijomis kovojančiomis ypatybėmis bei imunitetą stimuliuojančiu, uždegimą slopinančiu efektu. Imbiere gausu ir aminorūgščių, vitaminų A, B, C, taip pat magnio, fosforo, geležies, kalcio.

Įdomu ir tai, kad imbieras laikomas galingu afrodiziaku, o štai imbierų arbatą rekomenduojama gerti netgi nėščiosioms, kurios kamuojasi nuo toksikozės. Taip pat imbieras gelbsti nuo pykinimo, galvos svaigimo ir silpnumo.

Imbierą galite maišyti kartu su erškėtrožėmis, liepžiedžiais – gelbsti nuo peršalimo, aukštos temperatūros; citrina, obuoliais – degina riebalus, stiprina imunitetą; mėtomis ir cinamonu – normalizuoja cukraus kiekį kraujyje. Atraskite sau labiausiai tinkantį ir skaniausią derinį.

Vida Press nuotr./Detoksikuojanti arbata
Vida Press nuotr./Detoksikuojanti arbata

Moliūgų sėklos

Moliūgų sėklos puikiai tinka bet kokio amžiaus žmonėms, kadangi jose gausu cinko, būtino organizmo apsauginėms funkcijoms reguliuoti. Moliūgų sėklose aptiksime ir seleno, kalcio, kalio, taip pat vitaminų A, B, C, E, K. Šios sėklos dar ir saugo nuo parazitų, yra itin naudingos nervų sistemai, širdžiai.

123RF.com nuotr./Moliūgų sėklos
123RF.com nuotr./Moliūgų sėklos

Dumbliai

Dumbliai – puikus, sveikas ir nekaloringas pasirinkimas, aprūpinsiantis jus begale naudingų medžiagų. Jodas, esantis juose, labai reikalingas skydliaukės veiklai ir apskritai hormonų balansui. Dumbliuose gausu antioksidantų ir medžiagų, kurios gerina savijautą sergant tokiomis ligomis kaip mažakraujystė, hipertonija, cukrinis diabetas, virškinimo trakto ir kt. Taip pat padeda lieknėti antsvorio turintiems žmonėms.

„Shutterstock“ nuotr./Jūrų dumbliai
„Shutterstock“ nuotr./Jūrų dumbliai

Spanguolės

Spanguolės – vienos naudingiausių uogų mūsų organizmui. Jose gausu B grupės, C, K, PP vitaminų, aminorūgščių, antioksidantų. Spanguolės kovoja su bakterijomis, virusais, o svarbiausia tai, kad jos ilgai negenda ir išlaiko savyje naudingas medžiagas. Skanauti spanguoles galite ir šviežias, ir kitaip apdorotas, sutrintas su medumi, dėti į arbatą, užšaldyti ir pan.

Vida Press nuotr./Spanguolės
Vida Press nuotr./Spanguolės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas