Naudingieji šermukšniai
„Šis ruduo buvo itin dosnus šermukšniais. Pats juos rinkau. Tai labai geros uogos, kurias pakramtyti galima visą žiemą.
Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė vadina šias uogas paukščių saldainiais. Tai labai geras būdas vaikams įsiūlyti šių naudingų uogų. Štai – sakai, kad paukščių saldainiai ir vaikas tikrai paima.
Net lotyniškas šių uogų pavadinimas sorbus aucuparia reiškia viliojantis paukščius. Tad šių „paukščių saldainių“ pakramtyti tiek vaikams, tiek suaugusiesiems labai naudinga.
Šios uogos gali būti puikus citrinos pakaitalas. Jose gausu vitamino C.
Šaltuoju matų laiku, kai puola peršalimai, galima mėgautis šermukšnių uogų arbata. Ji padeda stiprinti imunitetą. Džiovintas šias uogas galima susimalti ir dėti į košes“, – siūlo M.Lasinskas.
Vaistininkas ir žolininkas taip pat tikina, kad didesni šermukšnių uogų kiekiai (ne kelios uogos per dieną, bet kekė ar daugiau) laisvina vidurius, tad taip gali pagelbėti esant vidurių užkietėjimui.
Akims „pašviesinti“
Specialisto nuomone, naudingos ir šiuo metu ant Kadagių dar pūpsančios kadagio uogos.
„Garsi žolininkė Eugenija Šimkūnaitė sakydavo, kad kadagio uogytės pašviesina akis. Tad jei daug laiko praleidžiate prie kompiuterio, akys nuvargusios, kadagio uogos padės pastiprinti regėjimą. Sukramtyti 4 uogas per dieną – bus labai gerai.
Žinoma, naudingos jos ne tik tuo. Taip pat gerina virškinimą, žarnyno peristaltiką“, – kalbėjo žolininkas.
Vasarinių uogų nauda
Kalbant apie vasarines uogas, M.Lasinskas mano, kad visos turi naudingųjų savybių. O kaip ypač naudingas, išskyrė juoduosius serbentus ir erškėtuoges.
„Iš pradžių renkame serbentų lapus, o kai uogų atsiranda – valgome jas. Šiose uogose slypi didelis vitamino C kiekis, kuris saugo organizmą nuo virusų, stiprina imuninę sistemą.
Kita vitamino C bomba – erškėtuogės. Jose keliasdešimt kartų daugiau vitamino C nei citrinose, kurias perkame iš parduotuvių.
Jas su visomis sėklytėmis galima susimalti ir vartoti. Erškėtuogių antpilai ir nuovirai padeda kovoti su sezoniniais peršalimais, gerina nuotaiką, stiprina imunitetą ir itin teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemos bei galvos smegenų veiklą“, – vardijo vaistininkas ir žolininkas.
Pasiruošti žiemai – paprasta
M.Lasinskas teigia, kad geriausia, žinoma, uogas valgyti šviežias, tačiau galima jas ir žiemai pasiruošti.
„Uogas geriausia džiovinti. Tuomet lieka dauguma gerųjų uogų savybių. Galima ir šaldyti, tačiau atšildžius tokias uogas reikia labai greitai suvartoti. Mat atšildžius per keliolika minučių uogos praranda naudingąsias savybes.
Blogiausia, jei atitirpintas uogas suvartojame tik vakare arba vėl užšaldome“, – teigė žolininkas.
Tiesa, M.Lasininskas užsiminė ir apie uogų džiovinimą šalčiu. Mokslinėje literatūroje teigiama, kad taip uogose išlieka beveik visos naudingosios medžiagos. Deja, toks paruošimo būdas plačiajai visuomenei dar nėra prieinamas, tad, pasak žolininko tokių uogų kažkur galima rasti nebet paruoštų pramoniniu būdu.
O norintiems patiems tų uogų prisirinkti, žolininkas pataria jas džiovinti.