Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išėjote iš doros kelio? Maistas, kuris neutralizuos blogybes

Visiems, net ir sveikai besimaitinantiems, pasitaiko „blogiamaistadienių“ – ar savaitgalis išveda iš doros kelio, ar nepapusryčiaujate ir dieną taip užsinorite valgyti, kad puolate prie maisto, kuris greičiausiai suteikia energijos – angliavandenių. Po jų greitai norisi vėl valgyti, ir diena gali būti sugadinta. Arba ne – jei po to valgysite sveikiau. Yra produktų, kurie padeda neutralizuoti blogo maisto žalą.
Jūros dumbliai
Jūros dumbliai / Fotolia nuotr.

Nesveikas maistas blogas ne dėl to, kad turi daug beverčių kalorijų ar nėra naudingas kūnui. Jo žalą galima pajusti greitai – gali pradėti pūsti pilvą, skaudėti skrandį ar galvą, išberti odą ir pan. Ilgalaikė žala daug didesnė – gresia įvairios ligos. Visa laimė, kad mokslininkai labai domisi šia sritimi ir neseniai paskelbė tyrimo rezultatus: maistas, kuriame gausu omega-3 riebalų rūgščių (ypač dokozaheksaeno rūgšties – DHA), gali panaikinti dalį žalos, kurią skatina cukrus.

Jeigu privalgėte saldumynų ar šiaip paprastųjų angliavandenių, štai, kas galėtų jums pagelbėti.

Riebios žuvys

DHA apsaugo mūsų smegenis nuo uždegimų, pagerina atmintį ir gebėjimą mokytis, skatina mąstymą, saugo smegenų žievę nuo neigiamų cukraus padarinių.

Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, sardinės, skumbrė, tunas, yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kurie turi daug DHA. DHA apsaugo mūsų smegenis nuo uždegimų, pagerina atmintį ir gebėjimą mokytis, skatina mąstymą, taip pat saugo smegenų žievę nuo neigiamų cukraus padarinių.

Riebios žuvys taip pat gausios vitamino D, seleno, jos skanios ir nesunkiai paruošiamos. Tiesa, sveikesnės yra laukinės, o ne specialiai veistos tvenkiniuose.

Ispaninis šalavijas ir linų sėmenys

Tai ne kiek maistas, kiek jo pagardas, priedas – sotus ir labai maistingas. Šiose sėklose gausu omega-3 riebalų rūgščių. Pakanka su maistu (jogurtu, glotnučiu, salotomis, avokado sumuštiniu ar kepiniais) suvalgyti du arbatinius šaukštelius šių ląstelienos gausių sėklų, ir jūsų gerosios žarnyno bakterijos bus pamaitintos, pagerės virškinimas. Negana, to, ląsteliena suteiks sotumo ir padės organizmui pašalinti toksinus.

Chia sėklose bei linų sėmenyse taip pat yra kalcio, baltymų.

„Fotolia“ nuotr.
„Fotolia“ nuotr.

Lazdyno riešutai

Kai pučia pilvą, jaučiate nemalonų sunkumą pilve, „streikuoja“ skrandis ar tiesiog jaučiatės prastai, ieškokite omega-3 šaltinio – lazdyno riešutų. Pakaks saujelės, kad gautumėte rekomenduojamą minėtų riebalų rūgščių paros kiekį.

Saujelė riešutų apskritai yra puikus užkandžių pasirinkimas – jie sotūs, nes gausūs riebalų, maistingi, ir jei pasitenkinate nedideliu kiekiu, galite valgyti kasdien. Pastebėta, kad riešutai gelbėja nuo alkio priepuolių ir apsaugo nuo nesveiko maisto pasirinkimo. Jei norisi ko nors skanaus, užkąskite riešutų ir luktelkite. Pajusite, kaip jau esate sotūs ir nebesinori bulvių traškučių ar spurgos.

Sultinys

Sriubos, pagamintos su tikru sultiniu, yra lengvai virškinamos, ir maistingos.

Sultinys yra puikus gėrimas ir maistas, kai kankina pagirios (tiek nuo alkoholinių gėrimų, tiek nuo nesveiko maisto). Bene populiariausias sultinys – vištienos. Sriubos, pagamintos su sultiniu, yra lengvai virškinamos, ir maistingos.

Sultinys (pagamintas ne iš kubelio, o tikras sultinys) pagerina imuninę sistemą, sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina uždegimą, kuris gali prasidėti užvalgius netinkamo maisto, ir pagerina žarnyno veiklą.

Mariaus Žičiaus nuotr.
Mariaus Žičiaus nuotr.

Obuolių actas ir raugintos daržovės

Perdozavus cukraus (limonado, alkoholio, saldumynų ar kito maisto, turinčio paprastųjų angliavandenių), pamėginkite neutralizuoti padėtį su probiotikais. Tarkime, įsipilkite į vandens stiklinę arbatinį šaukštelį obuolių acto. Jis padidins druskos rūgšties kiekį, kuri padės virškinimui. O rauginti kopūstai bei agurkai papildys jūsų organizmą maistinėmis medžiagomis – vitaminais C, B, taip pat aminorūgštimis.

Jūros dumbliai

Jūros dumbliai – itin sveikos daržovės. Jos turi daug vitamino B, ypač B12. Tai vienintelis šios vitamino B rūšies šaltinis, gaunamas ne iš mėsos. Dumbliuose taip pat gausu geležies, fosforo, magnio, kalcio, kalio, niacino, vitaminų A, C, E, K ir kt. Kuo dumbliai tamsesni, tuo didesnė mineralų koncentracija juose, taigi jei turite galimybę rinktis, valgykite tamsiausius.

Jūros dumbliai padeda, jei pučia vidurius ar jaučiatės vangūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai