Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 13

Įsisukęs streptokokas A tuština vaikų darželius: kuo pavojingas ir kaip jį atpažinti

Tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje jau kelis mėnesius pastebimas streptokoko infekcijos atvejų augimas. Labiausiai streptokokų sukeltos ligos plinta tarp vaikų iki 8 metų, kurie ja dažniausiai „pasidalina“ ugdymo įstaigose. Mažamečių tėvai turėtų atkreipti dėmesį, jei vaikui staiga pakyla aukšta temperatūra, jis skundžiasi didžiuliu gerklės skausmu, o dažnai atsiranda ir bėrimų.
Streptokoko infekcija
Streptokoko infekcija / 123RF.com nuotr.

Pasak medicinos mokslų daktaro, profesoriaus Sauliaus Čaplinsko, įtarus ligą ar žinant buvusį vaiko kontaktą su sergančiuoju, jau namie galima atlikti greitąjį streptokokinės infekcijos testą, nors apie jį gal ne kiekvienas yra girdėjęs.

Sergamumo šuolis

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) patvirtina, kad tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje nuo 2022 m. gruodžio fiksuojama daugiau nei įprastai A grupės streptokokų sukeltų ligų atvejų, tarp jų ir skarlatinos. Apie pastebimą šios ligos atvejų augimą prieš mėnesį skelbė ir Europos ligų kontrolės centras.

Asm. arch./Čaplinskas Saulius
Asm. arch./Čaplinskas Saulius

Dažniausiai A grupės streptokokai sukelia anginą, 10–15 proc. atvejų pasireiškia skarlatinos sindromu. Pasak NVSC, praėjusiais metais buvo užregistruoti 679 skarlatinos atvejai, daugiausia jų – spalio ir gruodžio mėnesiais. Palyginti, 2021 m. šios ligos atvejų nustatyta vos 74, tačiau reikėtų pasakyti, kad prieš pandemiją (2019 m.), sergamumas buvo dar didesnis – 2 736.

O grįžtant prie šių metų – vien nuo sausio iki kovo šalyje užfiksuoti 1553 skarlatinos atvejai, dauguma iš jų užfiksuota mažamečiams vaikams. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM duomenimis, skarlatina dažniausiai serga 2–8 metų amžiaus vaikai, todėl skarlatinos protrūkiai dažniausiai nustatomi pradinėse mokyklose, darželiuose ar kitose vaikų lankomose įstaigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas