-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmani diabeto kontrolės programėlė padeda geriau suprasti šią ligą

Sparčiai tobulėjančių moderniųjų technologijų laikais, siekiant palengvinti kasdienį gyvenimą, vis dažniau sveikatos kontrolei pasitelkiami įvairūs išmanieji įrenginiai. Tai ypač aktualu cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, kuriems matuoti cukraus kiekį kraujyje reikia net keletą kartų per dieną. Todėl išmanusis gliukomatis Contour plus One, kuris ne tik užtikrina itin tikslius gliukozės koncentracijos kraujyje matavimo rezultatus, bet ir kurį galima susieti su specialiai jam sukurta programėle Contour Diabetes APP, palengvina sergančiųjų diabetu gyvenimą.
Išmanusis gliukomatis „Contour plus One“
Išmanusis gliukomatis „Contour plus One“ / Organizatorių nuotr.

Nėščiųjų diabetu sirgusios moters patirtis

Išmanaus įrenginio galimybes išbandžiusi 34 metų Gražina, kuriai apie dešimtą nėštumo savaitę buvo diagnozuotas nėščiųjų diabetas, teigia minėtą programėlę pritaikiusi savo ligos kontrolei.

Sužinojusi, kad jos gliukozės tyrimas gerokai viršija normos ribas, nors pati jokių simptomų nejuto ir nebūtų net įtarusi, kad kažkas negerai, moteris ne juokais išsigando. Ji cukraus kiekį pradėjo matuotis reguliariai keturis kartus per dieną, nors gydytoja ir neliepė taip dažnai matuoti, bet pacientė jaudinosi, kad nepakenktų vaikeliui.

Aparatas parodo ne tik cukraus kiekį, bet ir tam tikra spalva nuspalvina rezultatą, o gautus duomenis labai patogu perkelti į programėlę.

„Pirmas aparatas, kurį gavau, man nelabai patiko – labai daug kraujo ėmė tyrimui ir reikėdavo labai skubiai atlikti tyrimą, kad pavyktų gauti rezultatą. Kai gavau kitokį aparatą, situacija pagerėjo – užtekdavo tik lašelio. Galiausiai sužinojau, kad atsirado naujas tos pačios firmos gliukomatis su išmaniąja programėle. Aišku, norėjau jį išbandyti.

Aparatas labai patogus tuo, kad parodo ne tik skaičius, koks yra cukraus kiekis. Rezultatas yra nuspalvinamas tam tikra spalva, kurią matydamas, iš karto be skaičiavimų žinai – rezultatas patenka į tikslinių verčių intervalą, viršija ar nesiekia tikslinių verčių intervalo. Gautus duomenis labai paprasta perkelti į programėlę – tereikia telefone įjungti Bluetooth funkciją ir programėlė automatiškai atsinaujina. Joje labai patogiai galima sekti duomenis, juos kontroliuoti įvedant, ką valgei. Pavyzdžiui, su programėlės pagalba atsekiau, kad man kildavo cukrus nuo ryžių, todėl stengiausi jų nebevalgyti“, – pasakojo Gražina.

Organizatorių nuotr./Išmanusis gliukomatis „Contour plus One“
Organizatorių nuotr./Išmanusis gliukomatis „Contour plus One“

Moteriai patiko, kad programėlėje galima matyti savo tyrimų istoriją įvairiausiais pjūviais – dienos, savaitės, mėnesio ir pan. Tai leidžia atsekti netgi tokius dalykus, kokiu paros metu vieną ar kitą mėnesį gliukozės lygis kraujyje labiausiai pakilęs.

Grįždama prie paties aparato vertinimo, Gražina kaip didelį jo privalumą įvardijo tai, kad jeigu yra per mažas kraujo lašas, aparatas pypteli ir galima tą pačią juostelę papildyti krauju. Tai labai gerai, nes ir diagnostinių juostelių mažiau sunaudojama ir vienu dūriu mažiau.

Slaugytojos įžvalgos: kuo naudinga programėlė

Lazdynų poliklinikos slaugytoja diabetologė Genovaitė Milošienė taip pat pastebi, kad išmaniąsias technologijas sveikatos rodiklių sekimui renkasi vis daugiau pacientų – ne tik jaunimas, bet ir vyresni žmonės. Ne išimtis ir gliukozės kiekio kraujyje sekimas.

„Apie išmanųjį gliukomatį Contour Plus ONE, kurį galima susieti su programėle, dažniausiai žmonės sužino poliklinikoje, bet yra ir tokių, kurie jau ateina žinodami. Greičiausiai informaciją jie randa internete – diabetikų forumuose ir pan.“, – teigė slaugytoja.

Pasak jos, Contour Diabetes programėle besinaudojantys pacientai geriau suvokia gliukozės tyrimo rezultatus, nes tiek gliukomatyje, tiek programėlėje rezultatas atvaizduojamas ir spalviškai. Spalvos indikatorius padeda greičiau klasifikuoti rezultatus ir atitinkamai reaguoti. Kritiškai žemo ar kritiško aukšto rodmens atveju programėlė pati pateikia pasiūlymus, padedančius stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, kitaip tariant, padeda nepasimesti, ypač jei diabetas diagnozuotas neseniai.

Išmaniąsias technologijas sveikatos rodiklių sekimui renkasi vis daugiau pacientų – ne tik jaunimas, bet ir vyresni žmonės.

„Taip pat didelis privalumas, kad nebereikia pildyti popierinio diabeto kontrolės dienyno, nes rodmenys iš gliukomačio automatiškai per Bluetooth perduodami į programėlę telefone. Prireikus yra galimybė atspausdinti dienyną ar rezultatų ataskaitas.

Be to, programėlės pagalba kiti šeimos nariai taip pat gali sekti, kaip pacientui sekasi kontroliuoti diabetą kur jis bebūtų. Tereikia šią programėlę atsisiųsti į savo ir artimojo telefoną ir sukurti tuo pačiu vartotojo vardu paskyrą. Pasimatavus gliukozės kiekį kraujyje pirmiausiai rezultatas iš gliukomačio perduodamas į naudotojo (diabetu sergančiojo) telefoną, kuris yra iki 6 metrų atstumu nuo gliukomačio, o kiek vėliau rezultatą mato ir jo artimasis“, – aiškino pašnekovė.

G.Milošienės pastebėjimu, pacientai, kurie naudojasi visomis programėlės galimybėmis, seka ir analizuoja tyrimų tendencijas bei dėsningumus, seka, kokią įtaką gliukozės kiekiui kraujyje turi kasdienė mityba, fizinis aktyvumas. Slaugytojos manymu, šie duomenys didele dalimi skatina keisti gyvenimo būdą.

Programėlė labai palengvina ir mediko darbą, kadangi išvengiama žmogiškų klaidų pildant popierinį dienyną.

„Kadangi programėlės analizuojami duomenys pateikia informaciją apie ligos savikontrolę, pacientas gali greičiau suvokti daromas klaidas. Pavyzdžiui, seniai diabetu serganti pacientė, pildydama popierinį dienyną, neatkreipdavo dėmesio į tam tikrais atvejais padidėjusį gliukozės kiekį ir nematydavo tendencijos, dėl kurios tai vyksta. Programėlės pagalba moteris šią tendenciją pastebėjo ir pakoregavo gyvenimo būdą.

Pasak jos, ši programėlė labai palengvina ir mediko darbą, be to, jis gali suteikti kokybiškesnę konsultaciją, kadangi išvengiama žmogiškų klaidų pildant popierinį dienyną, rezultatus galima analizuoti įvairiais kampais, galima matyti, jeigu įvedami tokie duomenys, kiek realiai žmogus juda, ką valgo, kiek vaistų vartoja.

Išmaniojo gliukomačio nauda patvirtinta tyrimais

Pasak statistikos, išmaniojo diabeto valdymo technologijas naudoja net 42 proc. cukriniu diabetu sergančių pacientų. Taigi galimybė jas pritaikyti ir gliukozės matavimui daugeliui atrodo labai patraukli. Juolab kad išmanųjį gliukomatį Contour plus One lengva susieti su specialiai jam sukurta programėle Contour Diabetes APP. Programėlę galima įdiegti išmaniajame telefone arba planšetiniame kompiuteryje. Ja ypač lengva ir patogu peržiūrėti ankstesnių laikotarpių rezultatus – tai elektroninis dienynas, kuris visada žmogui po ranka.

Daugiau nei pusė sveikatos išmaniąsias programėles naudojančių žmonių pripažino, kad šios technologijos padėjo jiems pakeisti gyvenimo būdą ir sumažinti ilgalaikę glikemiją.

Be to, išmaniuoju matuokliu Contour plus One sinchronizuojama programėlė leidžia matyti gydytojui pacientų gliukozės koncentracijos kraujyje svyravimo per ilgesnį laiką diagramą. Tokia greita rezultatų peržiūra padeda pacientams lengviau atpažinti pasikartojančius rodmenų ypatumus bei tendencijas, suvokti, kokią įtaką jų gliukozės koncentracijos kraujyje rezultatams turi kasdienė veikla.

Pasak apklausų, daugiau nei pusė sveikatos išmaniąsias programėles naudojančių žmonių pripažino, kad šios technologijos padėjo jiems pakeisti gyvenimo būdą ir sumažinti ilgalaikę glikemiją (HbA1C) per 12 mėnesių net 1,9 proc. Šie rezultatai yra 1,2 proc. didesni, palyginti su išmaniosiomis technologijomis nesinaudojančių pacientų grupe.

Pacientai programėlėje Contour Diabetes gali įrašyti tai, ką suvalgė, pridėti informaciją apie savo veiklą, vaistus, įtraukti nuotraukas, pastabas ar balso įrašus tyrimų rezultatų kontekstui sukurti. Pavyzdžiui, funkcija „My patterns“ nustato įvairias gliukozės koncentracijos kraujyje rodmenų tendencijas ir praneša apie jų galimas priežastis. Galima nustatyti priminimus, kad būtų galima stebėti daromą pažangą per ilgesnį laiką ar imtis atitinkamų veiksmų savo rodikliams pagerinti, ir pan.

Organizatorių nuotr./Programėlė Contour® Diabetes APP
Organizatorių nuotr./Programėlė Contour® Diabetes APP

Funkcija „Test Reminder Plans“ (tyrimų priminimo planai) padeda pacientams optimizuoti savo tyrimą, kad būtų galima susidaryti išsamesnį vaizdą apie gliukozės koncentracijos kraujyje rezultatus; suprasti, kaip maistas, veikla ir vaistai veikia gliukozės koncentraciją kraujyje, kad būtų galima parengti kontrolės planą, suteikiantį įvairių galimybių keisti gyvenimo būdą. Įvairūs skirtingi tyrimų priminimo planai leidžia pacientams pasirinkti jiems tinkamiausią variantą. Tyrimai parodė, kad pacientams pateikiama tinkama informacija apie jų būklę bei derama jų motyvacija skatina juos imtis gyvenimo būdo permainų, kurios būtinos efektyviai savikontrolei užtikrinti.

Be to, viename rodinyje galima matyti ne tik gliukozės kiekio kraujyje rezultatus, bet ir insulino bei suvartojamų angliavandenių kiekį bei kaip šie duomenys yra susiję su jų gliukozės koncentracijos kraujyje rodikliais.

Diabetu sergantiems žmonėms labai svarbu, kad gliukozės tyrimas būtų labai tikslus. Gliukomatis Contour plus One, kuriame įdiegtos itin šiuolaikiškos technologijos, tikrai tai užtikrina. Tai rodo ir palyginamasis rinkoje esančių gliukomačių rezultatų tyrimas, kurį 2016–2017 m. atliko tarptautinė nepriklausoma Diabeto technologijų draugija.

VIDEO: Išmani diabeto kontrolės programėlė gali pagerinti sergančiųjų gyvenimo kokybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius