Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmaniosios technologijos padės išmokti taisyklingai valytis dantis

Ar pamenate, kaip vaikystėje buvote mokomi valytis dantis? Tikrai ne visiems šis procesas buvo malonus ir dažnai susijęs su gąsdinimu negauti ko nors malonaus. Visgi, anot specialistų, teisingai valytis dantis išmokome anaiptol ne visi. Tuo tarpu naujų technologijų kūrėjai žada užpildyti šią spragą ir siūlo išmanųjį dantų šepetėlį, kuris ne tik tobulai išvalo dantis, bet ir padeda formuoti teisingus įgūdžius.
Elektrinis dantų šepetėlis
Elektrinis dantų šepetėlis / Gamintojo nuotr.

Klaidas daro beveik visi

Gyd. periodontologės Daivos Gelažienės teigimu, mūsų burnos sveikatai įtakos turi ne vienas faktorius, tačiau pagrindinis dalykas yra taisyklinga higiena.

„Viena didžiausių klaidų, kurią daro beveik visi, yra per trumpas valymas. Jeigu nuoširdžiai sektumėt laiką, kiek valotės dantis, tai dažniausiai netruktų nė minutės. Todėl visada labai rekomenduoju naudotis laikmačiu arba rinktis šią funkciją turintį dantų šepetėlį“, – sako gydytoja.

Kita problema, anot specialistės – netinkamų priemonių naudojimas arba valymas tik tam tikrų sričių. „Pavyzdžiui, žmonės labiau linkę valytis priekinius dantis, nes jie daugiau matomi. Valo labiau iš skruosto pusės, dažnai pamiršdami, kad tie patys dantys yra ir iš liežuvio pusės. Tikrai nepakankamai nuvalo kramtomuosius paviršius bei tarpdančius“, – vardijo D.Gelažienė, primindama, kad dantys neges tik tada, kai bus švarūs iš visų pusių.

Dauguma žmonių dantis valo vos vieną minutę.

Dar viena gydytojos pastebėta klaida – kartais žmonės per stipriai valo dantis, taip rizikuodami pažeisti danties emalį. Valymas turi būti švelnus, kad nebūtų pažeidžiami dantų audiniai ir dantenos.

Specialistė sako dažnai sulaukianti klausimų, kas kiek laiko reikia keisti dantų šepetėlį? „Keisti reiktų kas tris mėnesius, nes jie nusidėvi ir nebe taip gerai valo, kitas dalykas, tampa ne higieniški. Ir dar vienas dalykas, į ką reiktų atkreipti dėmesį, kas ypač aktualu dabar, tai persirgus infekcine liga, reikia būtinai pakeisti dantų šepetėlį, kadangi jame neišvengiamai pasilieka infekcijos sukėlėjų“, – patarė periodontologė.

Dantų būklei atsilieps ir mityba

„Esi tai, ką valgai“, – sako senovės išmintis. Kad mūsų organizmo būklei labai svarbu, ką dažniausiai dedame į lėkštę, jokia ne paslaptis. Gydytojos periodontologės teigimu, mityba svarbi ir mūsų burnos sveikatai, kadangi dantys yra mūsų kūno dalis. Norint turėti sveikus dantis, reiktų atkreipti dėmesį į kelis dalykus.

Cukrus ir riebalai - labiausiai kenkiantys mūsų burnos sveikatai produktai.

„Pirmiausia, reikėtų vartoti mažiau pridėtinio cukraus ir riebalų, nes šie produktai didina uždegiminę organizmo reakciją. Taip pat reiktų vartoti daugiau Omega-3 riebalų rūgščių turinčių produktų, tai žuvies, įvairių kruopų, avokadų, sėklų. Sekti vitamino D kiekį organizme, kadangi esant jo trūkumui pastebimas dažnesnis dantenų uždegimas. Nepamiršti vitamino C, kuris labai reikalingas stipriam imunitetui“, – vardijo D.Gelažienė, pabrėždama, kad tinkama mityba stiprina visą organizmą ir padeda kovoti su dantų ėduonį sukeliančiomis bakterijomis.

Vida Press nuotr./Moteris valgo saldainius
Vida Press nuotr./Moteris valgo saldainius

Kokie procesai vyksta mūsų burnoje?

Sakoma, kad virškinimas prasideda mūsų burnoje, todėl patariama maistą sukramtyti ne mažiau 30 kartų, kad skrandį jis pasiektų gausiai suvilgytas seilėmis ir tolimesnis procesas vyktų kuo sklandžiau. Visgi mūsų pasirenkami maisto produktai nevienodai patinka ne tik skrandžiui, bet ir dantims.

„Pavalgius sumažėja burnos pH, jam atsistatyti į normalų užtrunka laiko. Jei valgome cukraus turinčius produktus, pH krinta labiau. Bet jei ant dantų yra sluoksnis bakterijų, jie nėra nuolat tikrai švariai nuvalomi, pH krenta dar labiau ir ilgiau užtrunka, kol atsistato į normalų. Kodėl tai svarbu? Nes nukritus pH susidaro sąlygos vystytis dantų ėduoniui“, – sako specialistė. Taip pat ji išskiria rūgščius produktus, mat bet kokia rūgštis – ar esanti vaisiuose, ar kokakoloje, mažina PH ir veikia mūsų dantis.

Dantis valyti rekomenduojama praėjus po valgio ne mažiau pusei valandos.

„Jeigu mūsų burnos ph nukrenta žemiau negu 5,5, tada danties mineralai išeina iš danties. Burnos ph susinormalizavus, mineralai gali sugrįžti į dantų struktūrą, šis procesas vadinasi remineralizacija. Pavyzdžiui, jeigu išgeriame sulčių arba kokakolos, ph nukrenta, tada dantis demineralizuojasi ir tampa mažiau atsparus mechaniniam poveikiui. Ir jeigu mes iš karto valysime dantis labai stipria balinančia pasta, stipriai pašveisime, galime juos pažeisti. Bet jeigu palauksime pusvalandį ar praskalausime vandeniu, sugrąžinsime burnai normalų ph, tada tas efektas bus mažesnis ir dantų nutrynimas po rūgščių produktų bus mažesnis“, – aiškino D.Gelažienė, rekomenduodama dantis valytis ne iš karto pavalgius, o praėjus bent pusei valandos.

Naujos technologijos padeda formuoti gerus įpročius ir išsaugoti sveikus dantis

Technologijos vis sparčiau integruojasi į mūsų gyvenimus, padėdamos ne tik bendrauti, bet ir ugdyti gerus bei sveikus įpročius. Elektriniai dantų šepetėliai jau seniai rado vietą mūsų higienos krepšeliuose, kadangi gali kruopščiau nuvalyti dantų apnašas.

Pasak gydytojos D.Gelažienės, yra įrodyta, kad žmonės, kurie naudoja elektrinius dantų šepetėlius, mažiau serga dantenų ligomis, kadangi geriau išvalo dantis, nes elektriniai šepetėliai atlieka daugiau judesių, negu atliktume ranka. Be to, elektriniai dantų šepetėliai turi laikmatį, kas apsaugo nuo per trumpo valymo. Šiuos šepetėlius specialistė ypač rekomenduoja prastesnius valymo įgūdžius turintiems žmonėms. Apskaičiuota, kad garsiniai dantų šepetėliai gali pašalinti iki 10 kartų daugiau apnašų.

Gamintojo nuotr./Elektrinis dantų šepetėlis
Gamintojo nuotr./Elektrinis dantų šepetėlis

Ar visi elektriniai šepetėliai yra vienodi? Toli gražu ne, tad renkantis vertėtų atsižvelgti ir į savo dantų būklę, ir į poreikius.

„Elektriniai dantų šepetėliai skiriasi savo galvutės judėjimu. Jie gali būti ostiliuojantys rotuojantys, kurių šereliai sukasi ratu. Ir yra tokie, kurie atlieka vertikalius aukšto dažnio judesius bei naudoja garsinę technologiją. Garsiniai šepetėliai išskirtiniai tuo, kad sukuria dinaminę srovę, todėl apnašos nuvalomos ne tik ten kur prabraukėm šepetėliu, bet net iki 3 mm atstumu nuo šerelių galiukų, todėl gerai išvaloma sritis po dantenomis, labiau pasiekiami tarpdančiai nei valantis kitokiu šepetėliu. Gamintojai siūlo pagal specialias reikmes pritaikytas galvutes, režimus ir netgi duoda skirtingas naudojimo rekomendacijas. Pavyzdžiui, ortodontiniams pacientams rekomenduojama valyti du kartus. Vieną – palei dantenas, kitą kartą – palei breketą. Periodontologiniams pacientams reikia ilgesnius šerelius turinčių šepetėlių, kad būtų patogiau prieiti prie apnuogintų šaknų“, – pasakojo gydytoja periodontologė.

Elektrinis dantų šepetėlis per tris minutes atlieka tiek judesių, kiek atliktume valydami ranka per mėnesį.

Gamintojas „Philips“ siūlo vieną naujovę, padėsiančią ilgiau turėti sveikus ir gražius dantis. Naujasis elektrinis dantų šepetėlis „DiamondClean Smart“ turi integruotą programėlę, kuri „Bluetooth“ sujungiama su mobiliuoju telefonu. Programėlė stebi, kaip žmogus valo dantis ir kuria 3D žemėlapį. Jame aiškiai parodoma, kurioje vietoje buvo valyta per trumpai, kur per mažai ar per daug buvo spausta. Ši programėlė labai individualizuoja patį dantų valymą ir yra nuostabus įrankis norintiems išmokti taisyklingai valyti dantis bei turėti juos švarius.

„Philips“ turi skirtingų galvučių sergantiems periodontitu, gydomiems ortodontiškai, turintiems pigmentines apnašas. Yra net liežuvio valiklis tiems, kurie skundžiasi blogu burnos kvapu. Vaikams siūlomos programėlės yra žaidimo forma ir labai motyvuoja, tad dantų valymas tampa smagiu užsiėmimu“, – teigia D.Gelažienė.

Naujasis šepetėlis taip pat turi spaudimo kontrolės funkciją, tad mėgstantiems spausti per stipriai, padeda išvengti dantų nutrynimo. Šiuo metu išmaniąsias programėls turi du „Philips“ dantų šepetėliai – Philips Sonicare Diamond Clean Smart ir vaikiškas modelis. Tad jeigu jaučiate spragą šiame higienos rituale – išmokti galite pasitelkę naujausias technologijas.

Ir pabaigai – iškalbingas faktas: šis šepetėlis per tris minutes atlieka tiek judesių, kiek atliktume valydami ranka per mėnesį, o mums belieka tik taisyklingai jį nukreipti link dantų. Jei dantys geriau nuvalomi, jie mažiau genda, dantenos yra sveikesnės, mažiau reikia odontologinių procedūrų, padeda išsaugoti savus dantis iki senyvo amžiaus. Taigi tai viena iš tų investicijų, kurios tikrai atsiperka, nes dantys kainuoja brangiai.

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Advertisement